VGF&HKL szaklap

Langyos volt az Otthon melege

| |  2276 | |

Langyos volt az Otthon melege

Négyezernél is több pályázat érkezett a kedd délutáni határidőig a családi házak államilag támogatott, energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésére – közölte Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Mire és kinek elég ez a pénz?

Négyezernél is több pályázat érkezett a kedd délutáni határidőig a családi házak államilag támogatott, energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésére – közölte Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Mire és kinek elég ez a pénz?

Az „Otthon melege” program keretében meghirdetett pályázat tervezett keretösszege 5 milliárd forint. Az államtitkár kiemelte: a rendelkezésre álló összegnél többet igényeltek a jelentkezők; a tárca dolgozik azon, hogyan tudják a keretet megemelni, hogy minden pályázó kaphasson segítséget. A legtöbb jelentkező a fűtés korszerűsítéséhez kért támogatást, illetve sokan szigetelést és nyílászárócserét terveznek. A kiírás alapján az elbírálásra 90 nap van, de a tárca arra törekszik, hogy szeptember közepén megtörténjenek az értesítések. A támogatási szerződések megkötése, illetve az elvégzett munkák után folyósítják majd a pénzt – mondta Szabó Zsolt. Hozzátette: arra számít, hogy a legtöbb nyertes jövő tavasszal kezd bele a korszerűsítésbe, a munkák elvégzésére a támogatási szerződés megkötése után egy év van.

De mire lesz elég ez a pénz? Fűtéskorszerűsítésre a gázt használó háztartásoknak minimum 500 ezer forintra van szükség, ha csak a kazáncserékre gondolunk. Ha a rendelkezésre álló összeget (5 milliárd forint) teljes egészében azoknak adnák, akik fel akarják újítani elavult fűtési rendszerüket, akkor is csak 10 ezer háztartáshoz jutna el a segítség, azonban az információk szerint csak 4 ezer család jutott támogatáshoz, és nem mindenki fűtéskorszerűsítésre kért segítséget. A KSH adatai szerint ma Magyarországon több mint 4 millió háztartás van. Ennek a ¾ részében gázzal fűtenek, ami több mint 3 millió háztartást érint. A szakemberek szerint a gázkészülékek, kazánok 80 százaléka elavult, megérett a cserére. Ez azt jelenti, hogy az egyszerű számítás szerint is 2 millió kazánt kellene kicserélni országszerte. Ehhez képest az otthon melege pályázat keretében most csak néhány száz, esetleg ezres nagyságrendű gáztüzelő berendezést fognak kicserélni, amely több mint a semmi, ám szépségtapasznak is kevés. Jóval hatékonyabb megoldásra lenne tehát szükség!

A VGF szaklap hónapokkal ezelőtt a széles nyilvánosság elé tárt egy javaslatot, melyben kifejti, hogy az Első Nemzeti Közműszolgáltatón keresztül egyszeri, 500 ezer forintos támogatást kellene adni alanyi jogon azoknak, akik szeretnék lecserélni, vagy akiknek le kell cserélni a kazánjaikat.

A gázszolgáltató a kazáncsere folyamatában kulcsszerepet játszik, hiszen hozzá kell beadni a cseréhez elengedhetetlen gázterveket, amit ő is bírál el. Ha a bírálat pozitív, automatikusan megítélhetik a támogatást. A szerelés végén szintén a gázszolgáltató végzi az ellenőrzést. Ha mindent rendben talál, és a tulajdonos a számlákat is át tudja adni, megkaphatja az egyszeri, 500 ezer forintos támogatás. Nemcsak az állampolgár jár jól ezzel a rendszerrel, de a költségvetés is. A kis összegű pályázatok koordinálása, ellenőrzése jelentős állami kiadásokkal jár, nagy apparátus fenntartását igényli. Ezt a feladatot a jelenlegi gázipari rendszer minimális átalakítással át tudná vállalni. Az így megtakarított pénzt is vissza lehet forgatni a kazáncserékbe. Lényegesen kevesebb lesz a feketecsere, a legális szerelés után adót, áfát, járulékokat fizetnek, ami a költségvetésbe folyik vissza. Ezen kívül a háztartások energiatakarékos berendezéshez jutnak, kevesebb gázt fogyasztanak, és kényelmesen, biztonságosan élhetik mindennapjaikat.

Kapcsolódó:

Támogatás