VGF szaklap

Félreértelmezett fatüzelés

| |  2490 | |

Félreértelmezett fatüzelés

Míg a fatüzelés reneszánszát éli, addig sajnos nagyon kevesen tudják, hogy hogyan is kell tüzelni, legyen szó faminőségről (már ha nem autógumit vagy háztartási szemetet égetnek, azaz itt a normál felhasználókról beszélünk) vagy légellátásról. Így bizony történnek balesetek.

Az ügyfél garanciás panasszal élt Zócsák Attila kollégánál (akinek köszönjük a képet és a történetet), miszerint a fűtésrendszer vezérlése nem működik rendesen. Attila megállapította, hogy nem kellett volna felgyújtani a készüléket! Az ügyfél ugyanis a vegyestüzelésű kazán tetején szárította a fát, ami kigyulladt. A garanciáról természetesen nem érdemes beszélni…

Amit érdemes észben tartani a tüzelésről:

  • 10-20% nedvességtartalmú, 1-2 éves fával tüzeljünk – de lehetőleg ne a kazán vagy kályha tetején szárítsuk azt…
  • A fáskamrából érdemes 1 nappal a felhasználás előtt bevinni a házba a fát, hogy ne mínusz fokos legyen, hanem legalább szobahőmérsékletű, amikor felhasználjuk.
  • Ne tábortűz (sátor) formában rakjuk meg a tüzet, azaz középre papírgombóc, rá a gyújtós, a külső köpenyként pedig a vastag fa, hanem alulra kerüljenek a vastag hasábok, arra a gyújtós, és felülre a papír. (Vagy mindezt elforgathatjuk 90°-kal, azaz enyhén a hátsó falnak döntve a vastag, elé szintén állítva a vékony hasábok és a gyújtós, legelőre pedig a papír.
  • Ne nyitogassuk folyton a tűzteret – egyszer rakjuk meg a kályhát, és azt hagyjuk leégni.
  • Biztosítsunk levegőt az égés számára.

Hőtermelő berendezésJogszabályokSzilárd tüzelés