Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mit ellenőrizzünk a fűtésünkön az extrém hidegben?

| |  2970 |

Mit ellenőrizzünk a fűtésünkön az extrém hidegben?

Az extrém alacsony hőmérséklet fokozott igénybevételnek teszi ki a fűtőberendezéseket. Különösen veszélyes ez hazánkban, ahol a kazánok átlagéletkora 17 év, azaz többségük öreg, ezáltal sérülékeny. Ezt súlyosbítja, hogy a karbantartást a tulajdonosok nagyobb része elmulasztja. Ilyen körülmények között fennáll a veszélye, hogy sokaknak épp a legnagyobb szükség esetén áll le a fűtésük.

A nagy mínuszok nagy bajt okozhatnak; nincs rosszabb annál, mikor szombat este, farkasordító fagyban mondja be az unalmast a kazánunk. Mit érdemes haladéktalanul, a bajt megelőzendő megtennünk? Öt pontba szedtük a legfontosabb műveleteket.

  1. Ha nyílt égésterű gázkazán üzemel belső térben, például a fürdőszobában, akkor egyrészt tegyük félre a szemérmet, és fürödjünk nyitott ajtónál, de inkább csak zuhanyozzunk, másrészt szerezzünk be egy jó minőségű, manapság már 10-12 ezer forintért kapható szén-monoxid-vészjelzőt.
  2. Ellenőrizzük a gázkazánon a nyomást, amelynek 1 és 2 bar között kell lennie. Ha kevesebb, töltsünk rá vizet, amíg el nem éri a szükséges értéket.
  3. Légtelenítsük a radiátorokat – ezt egy célszerszámmal, de egy csavarhúzóval is elvégezhetjük. Ezután viszont újra ellenőrizzük a nyomást, ami lecsökkenhetett.
  4. Ha régi fűtési rendszerünk, kazánunk van, akkor vethetünk egy pillantást a szivattyúra. Állítsuk a legmagasabb fokozatra a szivattyút, mert lesz dolga!
  5. Ha víz- vagy fűtővíz-vezetékünk fagyveszélyes helyen – nem fűtött mosókonyha, két födém között stb. – is fut, akkor könnyen elfagyhat, hiszen olyat is hallottunk már, hogy a talajban elfagyott cső. Fagyveszélyes szakaszokon vagy extra szigetelés szükséges, de sokszor az sem elég, fűtőszálat kell rátenni a csőre. Ha erre nincs időnk, lehetőségünk, akkor – bár pazarlás – folyamatos áramlást kell biztosítani, azaz sokszor, akár állandóan folyatni kell a csapot.

Tipp: kombi, átfolyós kazánoknál nagyon hideg bejövő víz esetén előfordul, hogy a kazán nem tudja kellőképpen felmelegíteni a vizet, így zuhanyzáskor, fürdéskor nem kapjuk meg a kellő komfortot. Van azonnali megoldás: csökkentsük az átfolyó víz mennyiségét, azaz ne teljesen, hanem csak mondjuk félig nyissuk meg a csapot – kisebb vízmennyiséggel könnyebben megbirkózik a kazánunk.

FagyFűtési rendszerKarbantartásÜzemeltetés