VGF szaklap

Startra vár az úszósport bazilikája

Megnéztük a Duna Aréna gépészeti rendszereit

| |  2904 | |

Startra vár az úszósport bazilikája

Bő egy hét, és kezdetét veszi Budapesten az Úszó Világbajnokság. Az eseménynek helyet adó Duna Aréna Európa egyik legmodernebb uszodakomplexuma lett. Lehetőségünk volt bejárni az „úszósport bazilikáját”, és megvizsgálni a gépészeti berendezéseket.

Az épület tervezésén 600 mérnök dolgozott négy éven keresztül, hogy méltó színhelye legyen a 2017-es vizes világbajnokságnak Magyarországon. A belülről is lenyűgöző, monumentális építmény tartalmában és formai kereteiben tanúskodik, hogy hazánk úszó nagyhatalom, és továbbra is szeretne ott maradni a világ legjobbjai között.

A gépészetnek nagy terek álltak a rendelkezésre, így könnyen lehetett szép szerelői munkát végezni.

Az épület alapvetően három nagy blokkra osztható, az állandó rész, amely a világbajnokság után is megmarad, valamint a két ideiglenes szárny, amelyeket a rendezvény után elbontanak. Az ideiglenes rész pilléreit úgy alakították ki, hogy utólag felhasználhatók legyenek, egy mélygarázs, vagy akár egy kisebb épület építése során. A födémpanelek szárazon szereltek, és térburkolattal fedett, így segítve könnyebb hasznosítást. Az elbontott épület helyén szabadtéri sportlétesítmények, játszótér kerülnek kialakításra.

A használt levegő elszívását a mennyezeten lévő elszívókkal oldották meg.

Nem lehet betelni a látvánnyal

A medencék mindegyike a legújabb csúcstechnológiát tükrözik. A bemelegítő nagymedence fenéklemeze hidraulikusan emelhető, ily módon a vízmélység állítható. Egy LED kijelző tájékoztat az aktuális vízmélységről, amikor teljesen le van nyitva a fenéklemez, akkor a mélység 2 méter 20 centiméter. Ezen kívül a nagy, 50 méteres medence egy hátfal segítségével két 25 méteres medencére osztható. Így nemcsak hosszú pályás versenyek, de rövid pályás megmérettetések színhelye is lehet az uszoda, valamint a vízilabda mérkőzések arénájává is válhat néhány perc alatt. Ezen kívül az úszástanulásnak és a gyakorlásnak is megfelelő, több iskola már ide hordja növendékeit.

Medence harántfal- és aljzatmozgató hidraulikai berendezés. Ezzel változtatható a nagymedence mélysége és hosszúsága.

A medencének még egy különlegessége van, fulladásfigyelő rendszer segíti az úszómesterek munkáját. A medence falában kamerákat és érzékelőket helyeztek el, így az elemző rendszer észlelni tudja, ha valaki fulladozik a medencében, és azonnal riasztja az úszómestereket. 

A medencetérben ALP légcsatornák dolgoznak, befúvó és elszívó ággal. A befúvás részben a medencék körül, a külső felületek mentén kialakított résbefúvókon, másrészt a lelátókon a  székek alatt  történik Az elszívás pedig a mennyezetnél megy végbe, így a megfelelő légcsere tökéletesen biztosított. Az üvegfalak mentén sávbefúvókat helyeztek el, így a páralecsapódás, és a ködös üveg teljes mértékben kiküszöbölhető.

A lelátó székeihez induló befúfó diffúzorok.

Világszenzáció

A világbajnokság nyáron zajlik, így jelenleg inkább az épület hűtésére kell nagyobb figyelmet fordítani (az ideiglenesen telepített gépek csak hűteni tudnak), viszont a rendezvény után már a téli nyári üzemet képesek megfelelően kezelni a gépészeti berendezések. Ide kívánkozik megemlíteni az uszoda tetejének a helyére emelését, hiszen az a világon is páratlan mérnöki bravúr volt. A tetőt ugyanis lent, a földszinten szerelték össze, majd hidraulikus emelők segítségével, négy ponton emelték be az óriás pilonokra, a helyére. A mennyezetre kupolákat helyeztek el, amelyek szellőzés céljából is, és tűz esetén is nyithatók. A gépészet pedig  „sprinklerezve” van. Alaposan átgondolt zónákra osztott az épület – ahogy az előírás is mondja –, egyszerre két zónát kell oltani, csak akkor, ha minimum két fél „bejelez” zónánként. Így nem árasztja el a tűzvédelmi rendszer az egész házat.

Távfűtés érkezik

A primer energia távfűtésen keresztül érkezik az épületbe. A hőközpont üzemi teljesítménye 4,8 MW, de képes a hőhasznosítások nélküli 7,3 MW teljesítmény biztosítására is.  Egy helyiségben van a Távfűtő Művek hőközpontja, és a megfelelően kialakított, hőcserélővel leválasztott szekunder oldal. Az egyenként 5 köbméteres, két HMV puffer tartály is itt kapott helyet.

Az 5 köbméteres, 10 bar nyomás alatt lévő HMV puffertartályok egyike, és egy szekunder oldali, 2750 kW-os hőcserélő a hőközpontban, valamint a hajfogó berendezés.

A gépészeti rendszereket hővisszanyerőkkel szerelték. A Dagályfürdő 30°C hőmérsékletű elfolyó termálvizének egy részét (maximum 1600 m³/nap mennyiségben), melyet jelenleg teljes mennyiségben a Dunába vezetnek, hulladékhő hasznosítás céljából használják fel. Ezt az elfolyó vizet a Dagályfürdő meglévő külső elvezető hálózatának egy aknájából egy átemelő szivattyútelep segítségével kiveszik, és az épületben elhelyezett 900 m³ tároló térfogatú ülepítő tározóba vezetik. Ugyanebbe a tárolóba vezetik bele az uszoda medencéinek az elfolyó pótvizeit és öblítővizeit is. Ebből a tartályból biztosítják a hőszivattyúk elpárologtató oldali hőellátását. A vizet a hulladékhő kinyerése után visszavezetik a Dagályfürdő elfolyó termálvízhálózatába, amely ezután jut be a Dunába.

Klórozó helyiség

Talán az egyik legsarkalatosabb pontja az épületnek a klórozó helyiség, melynek védelméről több berendezés is gondoskodik. A klórgáz speciális tartályban érkezik a fogadó helyiségbe, és innen történik az adagolás. A tartályokat –szám szerint kettőt – sínes kocsin lehet cserélni, és az összes medence klórszükségletét innen látják el.

Klórgázt tartalamazó tartály, amely a medence megfelelő vízminőségéhez szolgáltatja a klórt.

A helyiségbe érzékelőket helyeztek el, ha megemelkedik bármi oknál fogva a levegőben a klórgáz koncentrációja, azonnal beindulnak az elszívó berendezések, amelyek speciális, víztartalmú tartályon keresztül semlegesítenek. Bekapcsolnak a klórozó helyiség vízzuhanyai, alul felfogó medencével. A falakon olyan zsalut helyeztek el, amelyek csak kívülről engedik befelé a levegőt. A helyszínre érkezik a katasztrófavédelem is, akik a baleset elhárítását szakszerűen el tudják végezni.

Vegyszermérő és adagoló berendezések

Nemcsak klórt, hanem más vegyszereket is adagolnak az uszoda vizéhez, amelyek a megfelelő pH érték beállításához, a megfelelő vízminőséghez elengedhetetlenül szükségesek, ezeket a vegyszereket és adagoló rendszerüket kisebb helyiségekbe telepítették. A vegyszeradagoló helyiségek mindegyikének külön szellőzőrendszere van, speciális PP csőhálózattal és ventillátorokkal, melyek a lúgos, savas anyagokkal szemben ellenállók. A szükséges vegyszerek védőcsöves vezetékeken, oldható csőhálózaton keresztül jutnak el a medencéket tápláló vízvezetékhez.

A vegyszeradagoló vezetékei oldható kötésekkel, védőcsőben. Ennek a szerelése így szabványos.

Apró érdekességek

Az ugrómedencékhez is tartoznak speciális vízgépészeti berendezések. Az ugrómedencéket ugyanis fodrozni és habosítani kell. A műugró a toronyból a víz felszínén lévő fodrokból tud tájékozódni a szintet, pozíciót illetően. A habosításnak az ugró vízbe érkezésénél van jelentősége a gyakorlások, edzések során, ugyanis a habok tompítják a becsapódást, ezáltal megakadályozzák a komolyabb sérüléseket.

Az ugrótorony medencéjében a vízfodrozó és a habosító berendezés segíti az ugrókat a tájékozódásban és a „simább” érkezésben.

A víztisztító berendezés a következőképpen működik. A medencékből a hajfogón keresztül óriási tartályokba érkezik az elhasznált víz, ahol homokos szűrőrendszeren hajtják át a szennyezett vizet. A megszűrt víz ezután egy kisebb tartályba érkezik, itt történik meg a vegyszer beadagolása is, majd a tisztított vizet szivattyúval emelik vissza a medencébe. Hetente kétszer a teljes medencét át kell tisztítani, amely már üzemeltetői feladat. Közben minden csővezetéken látható a betekintőablak, ha koszolódás van, akár soron kívül is tisztítható a medence.

A víztisztító berendezés homokkal teli szűrőtartálya, és kémlelőablak, ahol a víz minőségét szemmel is ellenőrizni lehet.

Valójában egy teljes napnyi bejárás is kevés lenne, hogy mindenről beszámoljunk, amit a Duna Aréna tartogat. Egy szóval csúcsminőség, méltó a magyar úszósporthoz. A legfontosabb, hogy minél jobban szerepeljenek a sportolóink, és ehhez a szerepléshez a kivitelezők, a gépészek, az építőmunkások valóban hozzátették a magukét. Jövő héten a sportolókon a sor.

Az ugrók gyakorló tornaterme a földszinten.

A teljes cikk – a tervezői interjúkkal és egyéb érdekességekkel kiegészítve – a VGF szeptemberi számában lesz olvasható.

SportÜzemeltetés