VGF&HKL szaklap

Kötelező felülvizsgálni a társasházak légcsatornáit

| |  4132 | |

Kötelező felülvizsgálni a társasházak légcsatornáit

A légkezelő berendezések tisztítása mind egészségvédelmi, mind tűzvédelmi, mind pedig energiahatékonysági szempontból kiemelt fontosságú. A jogszabály alkotók is felismerték ezt a tényt, ezért 2014-ben megszületett a 14 méternél magasabb házak és a konyhai légcsatornák kötelező tisztításának szabálya, amit talán kevesen ismernek, és kevesen is tartanak be.

Szennyezet csatornák és tűzvész

Az 54/2014 (XII.5.) BM rendelet előírja, az éttermi zsíros elszívó rendszereknél minimum félévente,míg a14 méternél magasabb használati terű épületeknél (társasházaknál) minimum 3 évente a kötelező szakszerű tisztítást. Az elvégzett munkáról részletes dokumentációt kell készíteni. Tavaly már voltak ellenőrzések, megtörtént a társasházak felülvizsgálata, több kevesebb sikerrel. Nem véletlen a 14 méteres minimum magassághatár, amely elsősorban a házgyári lakásokra fókuszál. Egyre gyakoribbak a paneltüzek, melyeknek sok esetben a szellőző berendezés tisztítatlansága a kiváltó oka. Ilyen esetekben a légcsatornában felgyülemlett piszok, kosz, több emelet magasságáig képes végig égni. Sok esetben az újonnan létesített konyhai szagelszívó berendezések kivezetéseit erőltetik a házgyári lakások szellőztetésére létesített csatornáiba, ezzel a zsíros szennyeződés is képes lerakódni azok felületén, tovább fokozva ezzel a gyújtó hatást. Az elhanyagoltság több évtizedes múltra tekint vissza, a panellakások többségében talán még soha nem volt megépülésük óta légcsatorna tisztítás. Így a csatornák falára több centi vastagságban rakódott le a szennyeződés évek hosszú során.  A panelek elrettentő példaként szolgálhatnak, szolgálnak az új építésű lakások számára is, abban a tekintetben, hogy a rendszeres tisztítás elmaradása milyen későbbi problémák forrása lehet.

 Egészséget is károsítja

Azonban nemcsak tűzvészt okozhatnak a szennyezett légcsatornák, hanem az egészségre isártalmasak. Némelyikben szemmel látható a kosz, a szálló por, melyet az egész család rendszeresen belélegez, hiszen nincs szűrőberendezés – a legtöbb esetben csak szimpla rovarháló van a kivezetéseken -, ami felfogná az apró szemeket. Új építésű lakásoknál, elsősorban a nedves légkezelőknél az elhanyagoltság a legionella vírus elszaporodását is eredményezheti.

Mindemellett az elszennyezett légcsatornák keresztmetszete is lecsökken a lerakódásoknak köszönhetően, melynek következtében megnő a légellenállás, a ventillátorok áramfelvétele, így az üzemeltetési költség 10-15 százalékkal is nőhet.  Ez jelentős költségnövekedést eredményezhet a társasháznak. A karbantartás tehát elengedhetetlen, sőt a költsége is szinte elhanyagolható a hasznosságához képest.

A tisztítás menete

A légcsatornákat gépi eljárással tisztítják. A berendezés nem más, mint egy óriásikefe (speciálisan erre a célra kifejlesztve), ami egy masszív, erős bovdenrendszer segítségével tud bejutni a légcsatorna legeldugottabb járataiba is. A csőrendszer végén eközben elhelyeznek egy megfelelő szűrőkkel ellátott elszívó berendezést, amely az időközben leváló szennyeződéseket szűri meg, és gyűjti össze.  A végén egy fém tiszta felület alakul ki a légcsatornában, amely összehasonlíthatatlan a kiindulási állapotokkal. A bovdenrendszer mellett külön vezetéken fut a vegyszeradagoló, amely a makacsabb szennyeződéseket hivatott kezelni, valamint a megtisztított rendszert fertőtleníti. A durván elzsírosodott felületet erősebb reagenssel kezelik, majd a vegyszer reakcióideje után durvább kefével tisztítják át a légcsatornát. A tisztítás időtartama nagymértékben függ a rendszer kialakításától. Ha a légcsatorna nem ismert, nincs megfelelő dokumentáció, műszaki rajz róla, akkor a tisztítás előtt mindenképpen szükséges annak feltárása, vizsgálata, esetleg kamerával megtekinteni a csövek jelenlegi állapotát.  Az ilyen jellegű beavatkozásokat nem egy takarítóvállalatnak kell elvégeznie, hanem jól felkészült épületgépész szakembereknek, akik a sérült vezetékszakaszt javítani, kicserélni is képesek, és a különböző meghibásodásokat orvosolni tudják a megfelelő, és egészséges légellátás érdekében.

 Ne odázzuk tovább a vizsgálatot!

A társasházaknál háromévente már kötelező a tisztítás, ugyanakkor a jogszabályt kevesen ismerik még a szakemberek köreiben is. A légtechnikai szakembereknek tehát tájékoztatni kell a társasházakat a kötelezettségről, és a szükséges beavatkozásokról.  A közös képviselők sincsenek tisztában a jogszabállyal, pláne azzal, hogy mennyire fontos lenne a társasházuk légkezelőjének megfelelő tisztán tartása. Tavaly óta már akár ellenőrizhető is a légcsatornák állapota, így a jogszabályt figyelmen kívül hagyó társasházak akár büntetésre is számíthatnak. Figyelem! A54/2014 (XII.5.) BM rendelet egy élő jogszabály, ha bármely társasházban tűzeset fordul elő, és az a légkezelő rendszerek tisztítatlanságának köszönhető, akkor a felelősöket könnyen megtalálhatják, és a jogszabály alapján akár büntetőjogi szankciókban is részesülhetnek.

Légcsatorna