Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kondenzációs kandalló fatüzeléssel?

2020. szeptember 9. | VGF&HKL online |  1618 |

Kondenzációs kandalló fatüzeléssel?

Igen, létezik. Füst nélkül izzik el benne a farönk, nincs szükség kéményre. A tüzelőberendezés hatásfoka közel 100 százalékos, és a füstgázmosó rendszerének köszönhetően nem bocsát ki a légkörbe környezetszennyező gázokat. Kondenzációs képessége pedig egészen különleges.

Brit tudósok? Na, még mit nem!

A kandallókályha egyelőre még csak kísérleti jelleggel működik az Egyesült királyságban, de a közeljövőben akár praktikus termékké is válhat a háztartások számára is. A fa amúgy is az üvegházhatású gázok tekintetében semleges tüzelőanyagnak számít, hiszen elégetése során soha nem bocsát ki annál nagyobb tömegű széntartalmú gázt, mint amekkora maga a fa tömege volt. Ezen felül az európai lakosság csaknem 14 százalékában ma is népszerű a fatüzelés. A kísérleti kandalló hatásfoka eléri a 97 százalékot, a legjobb, kereskedelmi forgalomban kapható fatüzelésű kályhák mindössze 70 százalékra képesek. Ennél is kedvezőbb az összehasonlítás, ha mondjuk a széntüzelésű erőműveket vesszük alapul a maguk 35 százalékával, vagy egy autó belső égésű motorjának 27 százalékos hatásfokát tekintjük. Ez azt jelenti tehát, hogy ugyanazt a hőmennyiséget fel, harmada mennyiségű üzemanyagból képes előállítani.

A füst nem más, mint a tökéletlen égés következménye. Mivel a kísérleti kandallóban az égés csaknem tökéletes, így szinte alig képződik füst. Ami viszont jelentkezik, azt egy speciális technológiával kötik meg. Ezáltal nincs szükség drága, vagy akár nehezen kivitelezhető kéményre, helytakarékos, és egyben tiszta is. Nem beszélve arról, hogy biztonságos is, köztudott, a mérgező füst visszaáramlása évente negyedmillió ember halálát okozza csak Európában.

Mindent a környezetért!

A tűzhely mögött egy vékony csőben nagy sebességű porlasztott vizet permeteznek, amely negatív nyomást hoz létre. Ez a negatív nyomás kiszívja a füstöt, füstgázokat a tűztérből egy másik csőbe. A gyorsan mozgó vízcseppek közben ütköznek a füstrészecskékkel, végül egy ülepítő tartályba landolnak, ahonnan egyenesen a csatornába vezethető az égés mellékterméke. A technológia nem új keletű, az úgynevezett füstgázmosókat széles körben használják az ipari kéményekből kiáramló szennyező gázok megkötésére. Azonban a háztartási készülékekben az ipari technológia alkalmazásakor olyan nagy nyomásra lenne szükség, ami már veszélyeztetné a tüzelőberendezés biztonságos üzemeltetését. Szükség volt egy olyan ötletre, amely biztonságossá, ugyanakkor hatékonnyá teszi a rendszert. A kísérleti kandallóban nem egy, hanem két gázmosó csövet használnak, amelyek ellentétes irányban áramoltatják a füstgázt. Így a nyomás ellentétes irányú lesz, értéke kioltja egymást, csak kb. 10 Pa körüli nyomáskülönbség marad, ami megfelel egy hagyományos tűzhelyben uralkodó értékeinek.

Igen hatékony

A közönséges kályhák hatékonyságának van egy felső határa. A leggyakoribb egy nagyon jó minőségű kályha esetén is kb. 62%, az abszolút maximumot pedig 75%-ban állapították meg. Van lehetőség arra egy hagyományos, professzionálisan megtervezett, megépített kályha esetén is, hogy a fát szinte tökéletes hatékonysággal elégessük, ennek ellenére a termelt hő egy része a kéményen fog távozni. A folyamatnak két oka van, először is, egy bizonyos mennyiségű hő elvész a kéményben a kiáramló gázok alacsony sűrűsége miatt, mert kevésbé húzza lefelé őket a gravitáció, mint a környező levegőt. Ez a „kéményhatás”, amely biztosítja, hogy a (mérgező) füst és füstgázok is kikerüljenek a légkörbe, és friss oxigént tudjon beszívni a kályha. A távozó gáznak viszonylag magas hőmérsékeltre van szüksége, hogy ez a természetes áramlás fenn tudjon maradni. A másik ok, hogy a szilárd fűtőanyag sok nedvességet tartalmaz. Még a nagyon száraz fának is a 20%-a víz, amely az égés során elforr. Így a füstgáz hőmérséklete tovább emelkedik. Ha ez részben lecsapódik, akkor a kéményen egy ragadós, nagyon savas, és nagyon korrozív kátrányréteget termel, ami tönkreteszi, eldugítja a kéményt.

A Hughes kondenzációs tűzhelyben egy vízsugár oldja meg a füstgáz elvezetését, így nincs szükség a meleg felhajtó erejére, a füstgáz így teljes egészében kondenzálódik, és egy hőcserélővel adódik át a helyiségnek. Csupán enyhén szennyezett, kátrányos víz termelődik.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Szilárd tüzelés