Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2005. július-augusztus

A szerződések általános szabályai

Dr. Csanádi Károly |  5442

Az építőiparban, azon belül is az épületgépészetben általános probléma a vállalkozási erkölcs hanyatlása, mások cserbenhagyása, csődbe vitele. Ez ellen több módszerrel lehet védekezni, az egyik a szerződésünk pontos, minden részletre kiterjedő megfogalmazása. Új sorozatunk ehhez nyújt segítséget olvasóinknak.

A vállalkozói járulékot érintő változások

Tomcsányi Erzsébet |  4639

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításával a társas vállalkozót terhelő 4% vállalkozói járulékot a társas vállalkozás állapítja meg, vonja le, fizeti meg és vallja be. A vállalkozói járulékot havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell megfizetni.

Egy gyártó, egy rendszer

|  3360

Új rovatunkban olyan kollégáknak biztosítunk megjelenési lehetőséget, akik úgy érzik, valami maradandót hoztak létre, olyasmit, amit érdemes megosztani más szakmabeliekkel is. Ezúton biztatnánk minden kedves olvasónkat, hogy ha alkottak valamit, hívják fel rá szerkesztőségünk figyelmét.

Energia-körfolyamatok Mureckből

Dr. Barcsik József |  3804

A Közép-Európai Biomassza Konferencia során (2005. január 26–27.) a grazi szervezők lehetőséget teremtettek arra, hogy az érdeklődő szakemberek eredményesen működő projekteket tekintsenek meg és tanulmányozzanak. Az egyik szakmai út a kemény januári hidegben Mureckbe vezetett.

Érdekellentétek

|  3945

Cikkünkben sugárzó fűtések karbantartásáról, illetve az annak elmaradása miatt bekövetkezett károkról lesz szó. A cikk mondanivalója mindazonáltal általánosítható, egyszerű: gondozzuk épületgépészeti berendezéseinket.

HUNGAROTHERM 2 hónappal zárás után

|  3095

Szaklapunk többször foglalkozott már a Hungarotherm szakkiállítással, mint az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvényével, ezért természetesen helyet biztosítunk, és változtatás nélkül leközöljük a Hungexpo hivatalos értékelését az eseményről. (Az értékelés júniusban született, ezért a netán furcsának tűnő cím. Természetesen az idei Hungarotherm óta több mint két hónap telt el.)

Ivóvizeink, vízbázisaink védelme

|  4029

Hazánk lakosságának vízellátását mintegy 95%-ban parti szűrésű-, talaj-, karszt-, illetve rétegvizek (összefoglalóan felszín alatti vizek) szolgáltatják. Ivóvizeink, ivóvízbázisaink védelmének szükségességét már több mint 100 éve felismerték, hiszen az első hidrogeológiai védőterület létesítését – hozzáértő szakemberek javaslata alapján – az 1900-as évek elején rendelte el a magyar királyi földművelésügyi miniszter. Láthatjuk, hogy a vízminőség megóvása, jó állapotban való tartása, illetve a jó állapot regenerálása Magyarországon nem új találmány, ennek évszázados hagyománya van.

Kazánok villamos védettsége

|  6345
1 5 (1)

A szilárd tüzelőanyagú, az olaj- és a gázüzemű kazánok közül mára főként a gázüzeműek találhatók meg a háztartásokban. Ezért napjainkban egyre több gázkészülék-forgalmazó és -vásárló teszi fel érdeklődő kérdését a villamos részegységeket is tartalmazó háztartási gázfogyasztó készülékek nedves vagy időszakosan nedves helyiségekben történő elhelyezésének szabályozásáról. Tekintettel arra, hogy a korábbi szabályok az uniós szemléletváltásra tekintettel sok területen jelentősen megváltoztak, örömmel teszünk eleget a szerkesztőség ez irányú felkérésének.

Mi is az a térhálósítás?

|  10 535
1 5 (1)

A polietilén számos formában előfordul, leggyakoribb alakja hosszú, szénalapú lánc. A láncok nem csatlakoznak közvetlenül egymáshoz, de az alapszerkezet mégis kötött, mivel a hosszú láncok összecsavarodnak. Hő hatására ez a szerkezet megengedi, hogy az egyes molekulák viszonylag könnyen elmozduljanak egymáshoz képest.

Nyári karbantartás a panelépületekben

|  4246
1 3 (1)

Tanulságos megismerni egy magyarországi távhőszolgáltató üzenetét a lakosság, karbantartók és egyéb épületgépész szakemberek elé, különösen azért, mert hasznos javaslatokat fogalmaz meg az elvégzendő gépészeti munkákkal kapcsolatban, amelyekből általánosíthatunk az ország egész területére.

Változások kora

Meyer József |  4041

Vannak visszaköszönő problémáink, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy notórius panaszkodók lennénk. Inkább arról van szó, hogy felgyorsult a fejlődés, új követelmények születtek, melyekbe a gyakorlat során lépten-nyomon belebotlunk. (Példaként említhetjük a magas zajszinten működő öblítő-szelepeket, melyek beszerelését egyre több felhasználó ellenzi.) Ugyanakkor a jó műszaki színvonalat képviselő termékek megjelenésével egyre igényesebb és erőnket-időnket kímélő megoldásokat produkálhatunk, a megrendelőnk teljes megelégedésére. Kedvenc forgalmazónk széles termékkínálata is hűen tükrözi a múlt örökletes hibáit, valamint a hasznos újdonságokat egyaránt.

1,5 m³/h átfolyású vízlágyító berendezések

|  3238

Áttekintő táblázat. 1,5 m³/h átfolyású vízlágyító berendezések cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.