Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Sűrített levegővel tárolt energia

2015. július 8. | VGF&HKL online |  5733 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Sűrített levegővel tárolt energia

Korunk egyik nagy kihívása a megtermelt energia tárolása, raktározása. A sűrített levegős energiatárolás egyelőre még gyerekcipőben jár, de nagy lehetőségek előtt áll. A technológia legnagyobb problémája, hogy a levegő sűrítése közben hő keletkezik, azonban sok esetben ezt is fel lehet használni.

Az energia tárolása manapság központi kérdéssé lépett elő. Az akkumulátortechnikában a Tesla valóban verhetetlen, részben azért, mert több milliárd dolláros cég, és mert sportautókat gyárt. De az energiaigények kielégítésére több száz gigantikus akkumulátorgyárra lenne szükségük, ami félbillió dollárba is belekerülne. A sűrített levegős rendszerek ugyanolyan alkatrészeket használnak, mint amilyenek az autók motorjában is vannak. Érdekes tény, hogy ha fognánk az összes létező motort, és egy nagy erőművet építenénk belőlük, akkor százszor több energiánk lenne, mint amennyit az összes többi erőművel megtermelünk. Ha a motorok egyetlen százaléka légsűrítő rendszereket hajtana meg, akkor az erőművek által termelt összes energiát el tudnánk raktározni.

Egy akkora tartály, ami egy kicsit kisebb egy dohányzóasztalnál, elegendő lenne 30 kilowattóra tárolására, ami az amerikai háztartások 24 órás energiaigényének felel meg. Árakról még nehéz lenne beszélni egy ennyire kísérleti stádiumban lévő rendszernél, de feltehetően olcsóbb lesz, mint az eddigi energiaforrások.

Danielle Fong cége, a LightSail évek óta foglalkozik a sűrített levegős technológia alkalmazásával. Idén tesztelik az új rendszereket, ötszáz lakásra terveztek fél megawattórás tárolókat. Általában szél- és naperőművekkel, ipari megrendelőkkel dolgoznak együtt ezen a projekten.

„Teljesen biztonságos, egy ilyen tartály 20 évre van hitelesítve. Szigorúbban kell tesztelni, mint azokat a tárolókat, amelyekben földgázt tárolnak, pedig ez csak levegő. A tesztelés során a tartályba bele kell lőni, bele kell vágni, és van egy Szörnynek nevezett hatalmas kalapácsunk, amivel rá kell csapni ötször. Emellett hatezerszer fel kell tölteni és leereszteni” – mondta el a technológia biztonságáról Danielle Fong.

Olyan tervek is léteznek Amerikára vonatkozóan, hogy óriási felhőkarcolókat pakolnának tele energiatároló rendszerekkel. New Yorkban, a Briant parknál van a Bank of America épülete, amiben ugyan nem energiatároló van, hanem egy erőmű, és azért kellett odatenni, mert a csúcsidőszakban nem tudtak elegendő áramot bevinni Manhattanbe. A sűrített levegős technológiával azonban éjszaka, amikor alig van fogyasztás, rengeteg energiát el lehet raktározni, hogy azt fel tudják használni, amikor igény van rá.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Energiahatékonyság