VGF&HKL szaklap

Végre eloltották a nagymajtényi gázkútnál 18 napja égő tüzet

| |  1255 | |

Végre eloltották a nagymajtényi gázkútnál 18 napja égő tüzet

Pontosabban a természet maga gondoskodott róla, hogy ne égjen tovább, ugyanis a mélyből feltörő víz sietett a tűzoltók segítségére. Mégis elképzelhető, hogy újra meg kell majd gyújtani a feltörő földgázt

A Szatmár megyében található Nagymajtényban még december 18-án ütött ki tűz egy földgázkútnál, melyet egy váratlan földgázkitörés okozott, és amely azóta is több méter magas lánggal égett. Most a tűzoltók egy falugyűlés keretei közt tájékoztatták a lakosokat a gázkútnál kialakult helyzetről, miszerint a feltörő víz sikeresen eloltotta a lángot, ellenben még mindig nem tudták felszerelni a gázkút lezárását biztosító szerkezetet, vagyis még nem hárult el teljesen a veszély.

A tűzoltók továbbra is megfigyelés alatt tartják a nagymajtényi gázkutat, és rendszeres időközönként méréseket végeznek, hogy ha újabb gázkitörést észelnének, akkor újra meggyújthassák a lángot. Erre azért lenne szükség, mert ha az újból feltörő víz azelőtt oltja el a lángokat, hogy felszerelhetnék a csapot, akkor robbanás történhet.

A legfrissebb információk szerint sikeresen levágták a lángoló gázkút fejét, és így lehetővé vált a kútfő helyettesítése, ami ha megtörténik, el lehet majd kezdeni a földgázkiáramlás lezárását.

BalesetKözműMetán