Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Január 1-től megszűnt a műszaki biztonsági felülvizsgálat

2018. január 23. | Kósa Krisztina |  12 616 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Január 1-től megszűnt a műszaki biztonsági felülvizsgálat

Év elejétől leállt a földgázszolgáltatás területén a műszaki biztonsági felülvizsgálat a Könnyű közmű programban, és az elosztótársaság ehelyett a valós veszélyt jelentő gázszivárgást fogja ingyen vizsgálni. Mindez Bartal Tamás helyettes államtitkártól hangzott el egy fővárosi sajtótájékoztatón.

Az említett műszaki biztonsági felülvizsgálat hátrányosan érintette a fogyasztókat, ugyanis az elosztó az elméleti fogalmat jelentő gáztömörséget mérte, és ennek következtében nem megfelelő értékek esetén automatikusan kizárhatta a fogyasztót a gázszolgáltatásból – a visszakapcsolás díja pedig irreálisan magas volt.

Az új szabályozás szerint gázszivárgási vizsgálatot csakis fűtési idényen kívül (vagyis április 15-e és október 15-e közt) lehet majd végezni, az ellenőrzés időpontját pedig 60 nappal korábban jelezni kell a tulajdonos felé. Amennyiben gázszivárgást észlelnek, akkor sem zárhatják majd el automatikusan az egész hálózatot, hanem csakis a hibás vezetékrésznél lehet korlátozni a szolgáltatást. A vizsgálatot – az élet- és vagyonbiztonság érdekében ­– 10 évente kötelező elvégeztetni, ám a gázszivárgás észlelését a jövőben továbbra is bármikor lehet jelenteni. 

Magyarországon ma 75% fűt gázzal, az új intézkedés pedig megközelítőleg 7 millió embert érint majd.

Tavaly tavasszal Könnyű közmű program néven indult intézkedés-sorozat a családok és a kis- és középvállalkozások megsegítésére, illetve a versenyképesség növelésére. Ennek első lépéseként 2017. július 1-jétől mind a négy közműnél (ivóvíz, csatorna, gáz, villany) ingyenessé vált a csatlakozás. Második lépésként 2017 szeptemberében eltörölték az elosztók monopóliumát, vagyis innentől a vállalkozók nagy része már dolgozhat a közműcsatlakozás kiépítésén. Harmadik lépésként a második versenyképességi törvényben visszamenőlegesen megerősítették a díjmentesség garanciáit (2017. július 1-ig), december elején pedig csökkentették az engedélyezési eljárási határidőket. Emellett a közműszektorban egységessé tették a részszámlák kibocsájtásának szabályait, mely szerint egyszerre legfeljebb háromhavi számlát lehet a fogyasztónak kiküldeni három különféle esedékességi idővel.

Mindezek hatására a közműbekötési igények jelentősen emelkedtek. 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Földgáz