VGF&HKL szaklap

Textil légcsatorna: lágy áramlat a lakásban

| |  2152 | |

Textil légcsatorna: lágy áramlat a lakásban

A textil légcsatornák, diffúzorok alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül. Segítségével oda is ki lehet építeni a hálózatot, ahová a hagyományos, elemes csatornák installálása nem biztosítható. Ezen kívül rendkívül egyszerű telepíteni, a diffúzorok pedig hangtalan, huzat nélküli légbevezetést tesznek lehetővé.

Minek nevezzelek?

A textil légcsatornákra a gyakorlatban számos elnevezés honosodott meg, hívják őket például légzsákoknak, textil diffúzoroknak, textil csővezetékeknek, vászon légvezetékeknek, annak ellenére, hogy nem vászonból készülnek. De a szövet légcsatornák, textil légzsákok, sőt szélzsákok megnevezéssel is találkozhatunk egy-egy leírásban. Anyagukat tekintve nem áteresztő szövetből készülnek, így talán a legszabatosabb, ha egyszerűen textil légcsatorna rendszer és diffúzor elnevezést használjuk a cikk során. A textil légcsatornák univerzális levegő elosztó eszközök, melyek a levegő mozgatási megoldások teljes skáláját lefedik. Kialakítási szelvényüket tekintve léteznek kerek, félkör alakú vagy negyedkeretes textilcsatornák, hűtött vagy fűtött levegő szállítására egyaránt képesek.

Akár a hagyományos

Csakúgy, mint bármely „hagyományos” légcsatornarendszer esetén, a textil rendszereknél is vannak levegőbefúvó és levegő elosztó rendszerek. A pozitív nyomású befúvók a levegőellátásért felelnek, míg a negatív nyomásúak az elszívott, visszatérő levegőt szállítják el, vagyis a helyiségekből az elhasznált levegő eltávolítására szolgálnak. A levegőellátás a szövet-diffúzorokokon keresztül történik, a tetszőleges átmérőjű lézeresen vágott perforációkon keresztül. A perforációk bárhol elhelyezhetők a légvezeték kerületén, a nyílások kombinációja szinte végtelen számú megoldási lehetőséget kínál, a kis sebességű levegő szétosztásától egészen a nagy távolságú, célzott levegőellátásig. A 0,2 vagy 0,4 mm átmérőjű apró nyílásokat, mikro-perforációkat, főleg az alacsony sebességű levegő elosztásnál használják. A 4 mm, vagy annál nagyobb átmérőjű nyílásokat már a célzott levegőellátáshoz alkalmazzák. A levegő kifújási távolság kiszámításakor a szállított levegő és a helyiség hőmérséklete közötti különbséget figyelembe kell venni. A textilcsatornák légcseréje tökéletes levegő-diffúziót biztosít, a komfortot érzetet pedig azáltal növeli, hogy a légsebesség és a hőmérséklet mindvégig ellenőrizhető, nyomon követhető. A textilcsatornák megfelelnek az adott országban érvényes tűzvédelmi előírásoknak. Anyaguk rendkívül sokoldalú felhasználási lehetőséggel kecsegtet, különböző tömegű textilek, bevonatok, speciális antibakteriális vagy antisztatikus textil felhasználásával is készíthető textil légcsatorna, diffúzor rendszer.

Alkalmazás és környezet

A textil légcsatornákat manapság egyre szélesebb körben használja fel az ipar. Higiénikus tulajdonságai miatt az élelmiszer gyártásánál is jelentős szerepet tölt, tölthet be. A textilanyag könnyen fertőtleníthető, valamint a „lélegző” textil megakadályozza, hogy a kondenzvíz, egyéb nedvesség összegyűljön a vezetékben. Az agresszív környezet sem tudja kikezdeni a 100 százalékban műszálból készített textil légcsatornákat. A nagyméretű élelmiszerraktárakban alapkövetelmény, hogy a hőelosztás egyenletes legyen, és általában a nagyon alacsony hőmérséklet mellett ne legyen huzat. A hűtőgépekből a levegő egyenesen a textil légcsatornába vezethető, mely a levegőt egyenletesen szétvezeti a helységben. Az előírt hőmérséklet megtartása vagy a keletkező káros anyagok hígítása miatt általában szükség van a friss levegő nagyobb beáramlására. Hagyományos fémrendszerben történő levegő áramoltatás drága, huzatot okozhat, rozsdásodhat emellett súlyra nehéz. A levegő áramoltatása egy hosszú, kerek textil légcsatornán keresztül, mely egyenletesen teríti a levegőt a leggazdaságosabb. A textil légvezetékek gyors felszerelése és leszerelése lehetővé teszi alkalmazásukat ideiglenesen felállított sátrakban.