Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Drágábbak lettek a gázkészülék-alkatrészek

2019. február 20. | VGF online |  3827 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Drágábbak lettek a gázkészülék-alkatrészek

Februárban átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a gázkészülék-alkatrészek árai.

Egyes váltószelepmárkák esetén nem ritka a 6-8 ezer forintos áremelés sem. A jó hír az, hogy egy-két alkatrész néhányszáz forinttal olcsóbb lett. A nagy gyártói, szervizhálózattal rendelkező új készülékek alkatrészellátása kifogástalan, azonban a régi, már megszűnt gyártói háttérrel rendelkező kazánok alkatrészeire akár hónapokat is kell várni.

A gázkészülékek cseréje sok esetben hosszabb folyamatot vesz igénybe és a járulékos költségek miatt sok háztartás folyamodik a régi készülékek javítására. A szervizesek túlterheltsége jól érezhető az elmúlt években, hiszen nagyon sok esetben van szükség rájuk. Sajnos nem feltétlenül a karbantartásokra, hanem már a problémamegoldásra hívnak szakembert és a régi készülékeknél az alkatrészcsere sem olyan egyszerű, hiszen néha magasabb, mint a készülék ára. Az áremelkedés, ahogy más területeken is az alkatrészárakon is meglátszik.

Az utángyártott alkatrészek egyes esetben jóval drágábbak, mint egy új készülék. Van olyan hőcserélő, amelynek ára eléri a 290 ezer forintot, ennyi pénzért már középkategóriás kondenzációs kazánt is vásárolhatunk.

Összehasonlításképpen nézzünk néhány terméket (márkanév nélkül, ismert német gyár termékei):

  Régi ár Új Ár
Váltószelep-betét motorral 27 700 Ft 37 140 Ft
Kondenzkazán-test 219 200 Ft 258 900 Ft
Hőcserélő 38 875 Ft 47 900 Ft
Anód 52 600 Ft 57 100 Ft
 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Kereskedelem