Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtőközegek osztályozása

| |  843 | |

Hűtőközegek osztályozása

A hűtőközegek osztályozását az MSZ EN 378-1:2002 szabvány rögzíti. Ebben meghatározzák a biztonsági besorolást, a mérgező hatás szerinti csoportosítást, és egyéb paramétereket is rögzítenek. Nézzük át, melyek is ezek.

Csoportok, osztályok

A hűtőközegeket az egészségre és a biztonságra gyakorolt hatásuk szerint csoportosítják, valamint gyúlékonyságuk és mérgező hatásuk szerint osztályozzák. A hűtőközegeket a légköri nyomáson és szobahőmérsékleten mutatott alsó gyúlékonysági határuk alapján három csoportba sorolhatjuk. Az első csoportba tartoznak azok a gázok, amelyek semmilyen koncentrációban sem gyúlékonyak gőz alakban a levegőben. A második csoport elemei olyan hűtőközegek, amelyeknek a levegővel alkotott keverékében az alsó gyúlékonysági határ 3,5 térfogatszázalék vagy ennél nagyobb. A harmadik csoportba tartoznak azok a közegek, melyeknek a levegővel alkotott keverékében az alsó gyúlékonysági határ 3,5 térfogatszázaléknál kisebb. Az alsó gyúlékonysági határt az ANSI/ASTM E 681 szabvány alapján határozzák meg.

A hűtőközegeket mérgező hatásuk szerint az A és B csoport egyikébe kell besorolni. Az A csoport elemeibe olyan gázok tartoznak, melyeknek nincs káros hatásuk azokra a dolgozókra, akik a rendes 8 órás munkanap és a 40 órás munkahét esetén naponta ki lehetnek téve időben átlagolt 400 ml/m3 (400 ppm térfogat szerinti) vagy ennél nagyobb koncentrációjú közegnek. A B csoportba azok a hűtőközegek tartoznak, melyeknek nincs káros hatásuk a fent említett dolgozókra 400 ml/m3-nél kisebb koncentrációban, de bizonyos feltételek mellett mérgező bomlástermékek keletkezhetnek belőlük lánggal vagy meleg felületekkel való érintkezéskor. Az L1. (A1.) csoportú hűtőközegek fő bomlásterméke – a szén-dioxid mellett – a sósav és a fluorsav. Bár ezek mérgezőek, rendkívül feltűnő szaguk révén kisebb koncentrációban is automatikus és egyértelmű figyelmeztetést adnak.

Nagyobb gyúlékonyság A3. B3.
Kisebb gyúlékonyság A2. B2.
Nincs lángterjedés A1. B1.
  Kisebb mérgező hatás Nagyobb mérgező hatás

A szabvány egyszerűsített csoportosítása szerint a következő besorolásba helyezhetjük a hűtőközegeket:
L1. = A1.
L2. = A2., B1., B2.
L3. = A3., B3.

Ha bármi kétség merül fel, hogy valamely hűtőközeg melyik csoportba tartozik, akkor azt szigorúbb elővigyázatossági intézkedéseket követelő csoportba kell besorolni.

A hűtőközegek, blendek osztályozásáról bővebben 2019. októberi lapszámunkban olvashat.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

Hűtőközeg