Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Karanténba került a járványkórházas cikkünk

| |  252 |

Karanténba került a járványkórházas cikkünk

Eltávolítottuk az online felületeinkről a kiskunhalasi járványkórházról írt cikkünket, illetve a cikk alapján készült posztjainkat, beharangozó hirdetéseinket is. Döntésünk nem volt egészen önkéntes, a nekünk nyilatkozó épületgépész tervezőt fenyegette meg jogi lépésekkel a generálkivitelező, ha nem így teszünk. Szóval az írás internetes verzióit a szakmai informátorunk érdekében töröltük, de a már kinyomtatott júniusi lapszámból nem tudjuk kivenni. Ha a kezébe kerül, véletlenül se olvassa el, de ha már elolvasta, akkor legalább ne beszéljen róla senkinek, és felejtse el mielőbb, az a biztos!

Júniusi számunk egyik húzóanyagának szántuk a kiskunhalasi járványkórház épületgépészeti rendszereiről szóló cikkünket. Számítottunk rá, hogy lapunk olvasóit érdekelni fogja, hogyan épül fel például egy ilyen létesítmény légtechnikai rendszere, arra viszont nem, hogy a cikk utóélete milyen kellemetlen meglepetéseket tartogat számunkra.

Az írás elkészítéséhez nagy segítséget nyújtott nekünk a járványkórház épületgépészeti tervezője, aki alvállalkozóként vette ki a részét a beruházásból. A cikk megjelenése után azonban levelet kapott a generálkivitelező társaság nemzetközi szakreferensétől, egyben információbiztonsági megbízottjától, aki a már megjelent, a nyomtatott lapban most is hozzáférhető írás törlését kérte az online felületeinkről. És hogy miért tőle? A levélből az derül ki, hogy a generálkivitelező társaság képviselője úgy tudja, méghozzá állítása szerint magától a cikk szerzőjétől, hogy lapunk a tervező kérésére foglalkozott a témával. Szeretnénk tisztázni, hogy ez félreértés, a valóságban ennek pont az ellenkezője történt! Nem a tervező kereste meg a VGF&HKL szaklapot a témával, hanem a lap munkatársa, Szilágyi László kereste fel a tervezőt, hogy a segítségét kérje a cikk elkészítésében. És ő segített is, ennek köszönhetően írhattuk meg egyebek mellett, hogy a magyar szakemberek milyen kivételes munkát végeztek, amikor rekordsebességgel, magas műszaki tartalommal, minden elvárásnak, előírásnak megfelelve tervezték és építették meg a létesítmény nem hétköznapi igényekre szabott épületgépészeti rendszereit.

Innentől kezdve akár ignorálhatnánk is az ügyet, amiért mégsem így járunk el, annak nyomós oka van. Tudniillik nem szeretnénk, ha a nekünk nyilatkozó szakember kellemtelen helyzetbe kerülne. A generálkivitelező ugyanis a neki írt levélben helyezett jogi lépéseket kilátásba, amennyiben a cikket nem tüntetjük el minden online felületről, ahol azt megjelentettük.

És hogy mire alapozza a generálkivitelező a fellépését? Arra, hogy a tervező nem kérte a jóváhagyásukat a cikk megjelenése előtt, így aztán nem adhattak neki tájékoztatást arról, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (hozzájuk tartozik a létesítmény) hírzárlatot rendelt el a járványkórházzal kapcsolatban.

Nem tudjuk, valóban létezik-e az ügyben hírzárlat vagy sem, de azt megjegyeznénk, hogy a járványkórház, mint téma, körbejárta az egész magyar sajtót. Fotók, sőt videófelvételek jelentek meg az építkezésről, az újságírók a már elkészült létesítményt is megtekinthették, és tudósíthattak arról, amit ott láttak. Ennek fényében különösen értetlenül állunk a generálkivitelező fellépése előtt, s ki kell mondanunk, hogy a történteket a sajtószabadság körmönfont, durva korlátozásának tekintjük.

EgészségügyKoronavírusVGF&HKL szaklap

Kapcsolódó