Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Miért van szükség EPH-ra?

2021. június 17. | VGF&HKL online |  20 624 |

Miért van szükség EPH-ra?

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy új gázkazán kiépítésénél, illetve kazáncserénél miért kell a csöveket bekötni a földelő hálózatba?

Az egyenpotenciálra hozó hálózat (EPH) lényege, hogy az épületben, lakásban lévő nem villamos berendezés részét alkotó vezető anyagú szerkezetek nagyjából egyenpotenciálon legyenek a gázkazánok földelt (érintésvédelembe bekötött) testeivel. Például, ha villámcsapás következtében megemelkedik a gázkazán testeinek potenciálja, az épületbe kívülről bevezetett vezetékek és a hozzájuk fémesen csatlakozó egyéb szerkezeti elemek földpotenciálon maradnak. Azonban, ha a villamos berendezés testeit és az előbb említett idegen vezetőképes részeket is a fő földelőkapocshoz csatlakoztatjuk, az a potenciálkülönbség jelentősen csökkenthető. Itt tisztázzunk egy tévhitet: nem a villamos berendezés potenciáljától védjük az idegen vezetőképes részeket, hanem az idegen vezetőképes részek potenciáljától a villamos berendezést. Ez azt jelenti, hogy a szakszerűen kivitelezett EPH hálózat megvédheti a gázkazán paneljét egy esetleges villámcsapás esetén a tönkremeneteltől.

Az egyénpotenciálra hozó (EPH) vezeték általában nem azonos az érintésvédelmi védővezetővel. Nem célja a testzárlati áram növelése, s ezzel az érintésvédelmi kikapcsolás gyorsítása vagy üzembiztossá tétele, csupán potenciálkiegyenlítés. A potenciálkiegyenlítő vezetéken nem, vagy legalábbis nem szükségszerűen, lép fel a nagy áramerősség. Az érintésvédelem mindig a villamos készülékek, ill. berendezések tartozéka, ezért az érintésvédelmi védővezető mindig villamos készülékek, berendezések testéhez csatlakozik. Ezzel szemben az egyénpotenciálra hozás elsősorban a környezetben érinthető, nem villamos célú, villamosan vezető anyagú (főként fém) részek érintésének veszélyét kívánja csökkenteni, ezért az EPH vezetőnek legalább az egyik vége nem villamos berendezéshez csatlakozik. Csak azokat, amelyek valamilyen másutt levő potenciált hozhatnak az érintési helyre. Elsősorban a szándékosan vagy elhelyezési adottságaikból következően földelt, ill. Földeltnek tekinthető fémszerkezeteket (csövek, épületszerkezetek stb.) kell bevonni az EPH hálózatba. De be kell vonni minden olyan, nagy kiterjedésű, vezetőanyagú szerkezetet is, amely nincs ugyan földelve, de távolabbról (az egyidejű érinthetőség távolságánál messzebbről) valamilyen, akár föld, akár hibapotenciált vezethet ide.

Szakszerű kivitelezés

Teljesen értelmetlen műanyag, vagy ötrétegű csövet EPH hálózatba kötni. Viszont a gázkazán alatt található összes fémcsövet be kell kötni az egyen potenciálú hálózatba. Amit a leggyakrabban el szoktak hagyni a kollégák, az EPH csomópont. Ugyanis minden egyes csővezetéket EPH bilincsel kell ellátni, és a bilincseket külön-külön be kell kötni a csomópontba. Nem szabad sorba felfűzni őket, hanem párhuzamosan kellene kötni. A kábel minimum 4 mm² keresztmetszetű MKH réz vezeték, melyeket a csatlakozóvégeken érvég hüvelyjel kell ellátni. Elméletileg a csomópontot külön vezetékkel kellene bekötni a legközelebbi lakáselosztó földelésébe! Ezután minden esetben mérni kell, hogy megfelelő-e a vezető folytonossága, illetve a csővezetékek az egész lakásban 0 potenciálon vannak.

Meg kell jegyeznünk, hogy külön vezetékkel át kell kötnünk a gázóra mért és méretlen vezetékét. Ezen kívül át kell hidalnunk a műanyag házú iszapleválasztót is.

Az EPH hálózat kiépítése tehát egy plusz védelem a kazán számára, nem felesleges! Fontos viszont tudni, hogy csak akkor fogja ellátni feladatát, ha szakszerűen építették meg.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EPH