Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Freont csempészett, öt évet kaphat érte

2024. március 22. | VGF&HKL online |  658 |

Freont csempészett, öt évet kaphat érte

Ez év március negyedikén egy olyan bűncselekménnyel bukott le egy amerikai férfi, mint korábban még soha senki az Egyesült Államok történetében. Hűtőközeget, konkrétan R22-t (freont) csempészett be Mexikóból az USA-ba, ahol ennek a fluorozott szénhidrogénnek a felhasználását, hasonlóan az Európai Unióhoz és más országokhoz, már betiltották. Öt év börtön és 250 ezer dollár pénzbüntetés lehet a bűncselekmény jogkövetkezménye.

Egy 58 éves kaliforniai férfi az első amerikai, akit fluorozott szénhidrogének csempészete miatt tartoztattak le az Egyesült Államokban – tette közzé a New York Times. Michael Hart üzleti modellje egyszerű volt: átautózott Mexikóba, ott bevásárolt R22-ből, azt átvitte a határon, majd az USA-ban már betiltott hűtőközeget jó áron elpasszolta MarketPlace-en. „Ez az első alkalom, hogy az Igazságügyi Minisztérium eljárást indít valaki ellen üvegházhatású gázok illegális behozatala miatt, de nem ez lesz az utolsó” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Tara McGrath államügyész. „Minden lehetséges eszközt bevetünk, hogy megvédjük bolygónkat a mérgező anyagok okozta károktól, beleértve a büntetőeljárások megindítását is” – tett hozzá. És ez nem üres fenyegetés: a New York Times cikke szerint Hart a csempészésért akár öt év börtönbüntetést és 250 ezer dolláros pénzbírságot kaphat, de ha kiderül, hogy bűnszövetkezetben dolgozott, az öt év akár 20 is lehet.

Az R22, másképpen freon, egykor a hűtőberendezések, légkondicionálók kedvelt közege volt, de használták különböző spray-k tölteteként is. Remek hűtéstechnikai jellemzői mellett van pár rossz tulajdonsága is, nevezetesen a légkörbe kerülve károsítja az ózonréteget és erőteljesen fokozza az üvegházhatást. Emiatt az 1987-ben aláírt Montreáli Jegyzőkönyv néven ismert nemzetközi szerződés kimondta rá a „halálos ítéletet”, így a fejlett országokban már régóta nem gyártanak R22-t, s annak felhasználása sem megengedett.

Az Egyesült Államok konkrétan 2010-ben rendelte el az R22 gyártásának a leállítását, s tiltotta meg a hűtőközeg felhasználását új hűtőszekrényekben és klímaberendezésekben, 2022 január elseje óta pedig tiltja az importálását is. A probléma ezzel csak annyi, a 2009 előtt R22-vel töltött hűtők és légkondicionálók közül még rengeteg működik ma is, és működhetnek akár további évekig, ha megkapják a rendszeres szervizt és a hűtőközeg-utánpótlást. Ez az a piaci rés, amit Hart megpróbált kihasználni.

Az Európai Unióban, így Magyarországon is, az EU 2039/2000 sz. rendelete értelmében 2004 óta nem szabad R22 hűtőközeget új hűtőberendezésekben és hőszivattyúkban felhasználni, illetve tilos az R22-vel töltött egységek forgalomba hozatala is. 2009. január 1-től a gyári friss R-22 forgalmazása, tárolása, felhasználása is tiltott.

Ha valakinek R22-vel töltött (ez kiderül a készülék adatlapjáról) berendezése üzemel otthon, három dolgot tehet legálisan. Amennyiben szükség van töltetpótlásra, az R22-re rá lehet tölteni R422D-t, illetve a teljes közeget is le lehet cserélni R407F-re. Ez utóbbi kissé macerás, mert egyúttal a berendezésben lévő ásványolaj helyére is észterolajat kell tölteni, és persze ki kell cserélni az összes tömítést. A harmadik lehetőség a készülékcsere.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

jogszabályokklíma

Kapcsolódó

Miben segít az energiacímke?

Miben segít az energiacímke?

Egy jó választáshoz nemcsak a klímaberendezés energiacímkéjének számait, de térképét is tudni kell „olvasni”