Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kevés figyelmet fordítunk a tartalékfűtésre

| |  4481 |

Kevés figyelmet fordítunk a tartalékfűtésre

Ha a leghidegebb téli napokban tönkremegy a gázkazán, és nincs alternatív megoldás, akkor akár napokig is fűtés nélkül maradhat egy lakás.

Sokat kell várni az alkatrészre

Sok gázszerelő találkozik a gyakorlatban azzal a problémával, hogy lehetetlen megjavítani belátható időn belül az elromlott gázkazánt. A tulajdonos csodát vár, a szerelőben a „Megváltót” véli vízionálni. Bár csodák léteznek, de az épületgépész gyakorlatban elsősorban a racionális gondolkodásunkra kell hagyatkoznunk. Ma Magyarországon megszámlálhatatlan márkájú, típusú gázkészülék van üzemben. Ezek közül a nagyobb, ismertebb márkák általában megfelelő szervizháttérrel, alkatrész utánpótlással rendelkeznek. Az új, 1-2 éves gázkészülékekkel nincs akkora gond, ha talál a felhasználó egy megfelelő szakembert, a hibát akár néhány óra alatt orvosolhatja, és nem kell huzamosabb ideig fűtés nélkül maradni, azonban könnyen belecsúszhatunk szélsőséges helyzetekbe. Azonban a régebbi, „kifutott” típusokhoz már utángyártott alkatrészekre van szükség, és ezek beszerzése akár heteket is igénybe vehet. A háztartások többségében 20-25 éves, elavultnak mondható gázkazánok működnek, melyek bármikor meghibásodhatnak. Ilyenek például a régi FÉG C-2-es készülékek, melyekhez gyári gázszelepet sem lehet már kapni, átalakításra van szükség, amely nem egy-két napos munka. A VGF szaklap többször is foglalkozott a Termomax gázkazánokkal, melyekhez Szlovákiából lehet alkatrészeket vásárolni, aminek 1-2 hét a megérkezése, de van olyan alkatrész (pl: vezérlőpanel), amit csak egy-két hónap alatt lehet beszerezni.   Jobb esetben, drága pénzen megvehető még egy-egy alkatrész, ideig-óráig életben tartható még a gázkészülék. De a legtöbb esetben cserére lesz szükség, melynek során hónapokat kell várni a fűtés elindításáig. Ha nincs alternatív fűtés, a lakás el fog fagyni.

Villanyfűtés veszélyei

Ilyenkor a lakástulajdonosok tűzoltásként a villanyfűtésben gondolkodnak, elektromos hősugárzókkal próbálkoznak, amely a nagy hidegekben nem fogja kellőképpen felfűteni a lakást, viszont túlterheli az elektromos hálózatot, és horribilis villanyszámlát eredményez. Nem beszélve arról, hogy egy-egy társasházban, ahol régi gáztüzelő berendezés dolgozik, kis keresztmetszetű alumínium, vezetékkel kiépített elektromos hálózat van. A nem korszerűsített olvadó biztosítékokat itt-ott csere helyett „megpatkolják”, így túlterhelés esetén akár lakástüzek is előfordulhatnak.

Semmi sem kötelező

A hoppon maradt tulajdonosok sokszor fenyegetik a szerelőt, hogy kötelessége a gázkészüléket megjavítani. Még a garanciális gázkészülékek esetén is az előírás az, hogy a készülék javítását 48 órán belül meg kell kezdeni. Nézzünk példaként egy szélsőséges esetet. Tegyük fel, hogy péntek délután panelhibás lesz egy vadonatúj készülék. Szerelő csak hétfőn, azaz a hét első munkanapján fogja látni a gázkazánt. Kiszáll a helyszínre, felméri a hibát, és megrendeli az alkatrészt, amire egy-két napot biztosan várni kell.  Azonban 20-25 éves készüléknél semmilyen garanciális kötelezettség nem jöhet szóba. Minden a tulajdonos felelőssége!

Milyen tartalékfűtési megoldások jöhetnek szóba? Legjobb talán a hagyományos fatüzelésű kályha, amelyet még a hangulatáért is megéri beüzemelni. Azonban nehezen elképzelhető ez a megoldás egy belvárosi bérházban. Ha van rá mód, legalább egy hűtő-fűtő split klímát szereltessünk fel, amely akár az átmeneti, téli-tavaszi időben is nagyon gazdaságosan működtethető. A hőszivattyú már nagyobb beruházás, amely csak hosszú távon térül meg. Elektromos fűtés is szóba jöhet, ha a lakás villamos hálózata megfelelő. Így viszonylag alacsony beruházási költséggel telepíthető a rendszer, azonban figyelembe kell vennünk, hogy az üzemeltetés lényegesen drágább lesz.

Fontos tehát, hogy legyen tartalék fűtésünk, de az is fontos, hogy évenként legalább egyszer lássa gázszerelő a gázkészüléket. A rendszeres karbantartással megelőzhető a készülékek idő előtti meghibásodása, és elkerülhető a kellemetlen meglepetés.   

Alternatív fűtésKazán