Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

„Ha elönti a sz@r a házat, majd hívnak!”

| |  4535 |

„Ha elönti a sz@r a házat, majd hívnak!”

Megkérdeztük a fűtésszerelőket, tervezőket és kereskedőket, hogy milyen hatással van az épületgépészek munkájára a koronavírusnak, és ők őszintén válaszoltak. Sok mindenre kíváncsiak voltunk, például arra, hogy mi változott két hét alatt, félnek-e a járványtól, dolgoznak-e egyáltalán. Mit szólnak a megrendelők? Van-e áru a szerelvényboltokban? Van-e új megrendelés? Mire számítanak karantén idején? Egyebek mellett ezek voltak az állandó kérdéseink. És most lássuk a válaszokat!

A bolt, ahonnan vásárolok „online” rendszerhez hasonló kiszolgálásra tért át, tehát leadom nekik a rendelést, ők összekészítik, kiadják az ajtón és vihetem is – mondta el első tapasztalatát Kozma Dániel, budapesti víz- és fűtésszerelő vállalkozó. – Lakossági munkát csak SOS esetekben csinálunk, kizárólag új kivitelezésekre, üres irodaházakba megyünk dolgozni – folytatta. Érdeklődésünkre, hogy védőfelszerelést használnak-e, azt mondta, egyelőre nem, de ha jövő héten is lesz lakossági megkeresése, akkor be fog szerezni ilyet. A jövővel kapcsolatban azt mondta, 2–3 hónapra bőven elegendő tartalékuk van. – Ha meghúzzuk egy kicsit a szíjat még több is. Magától a karanténos időszaktól nem tartok, inkább az év második fele lesz tele meglepetéssel. Amiben komoly változást látok, az a piaci igények átrendezése. Meglátásom szerint a szellőztető rendszerek, a hepa szűrős megoldások jelentik az új irányt. Ebbe az irányba kell azoknak a szakembereknek indulni, akik még nem ismerik annyira ezt a technológiát – jelentette ki.

A szervizeseknek kevesebb a munkájuk

Kíváncsi voltam, mi a helyzet a gázszervizesekkel, ezért Szabó Sándort, a Budapest Gázszerviz Kft. ügyvezetőjét is felhívtam, hogy megtudjam tőle, tartanak-e még a karbantartások. Elárulta, hogy az elmúlt hetekben a felére estek a megrendelései, bár ez eleve nem a főszezon. – Ami aggasztó, hogy a céges ügyfelek nem javításra vagy karbantartásra hívtak, hanem azért, hogy konkrétan zárjam le a rendszert, zárjam el a gázt, a vizet, mert ők most bezárnak – tette hozzá. A szakember abban bízik, hogy a készülékgyártók biztosítják a garanciát akkor is, ha a kötelező karbantartást most nem lehet megcsinálni. Sőt, véleménye szerint egy felelősségteljes szervizes most nem megy ki az éves karbantartásra, de ehhez kell a gyártó támogatása is. Mivel alkatrészüzletet és webáruházat is üzemeltet, ezért minden alapalkatrészből betárazott, készül a karanténra. – Szerencsére még az olasz gázkészülékhez is érkezett alkatrész a héten, bár több hetes csúszással. Áruellátás egyelőre van, ebben nem látok még problémát. A nyári szezonnak viszont lőttek, legalább fél év lesz, mire újra elindul az élet – avatott be várakozásaiba Szabó Sándor. S hogy fél-e a vírustól, használ-e védőfelszerelést? –Természetesen. Használok kesztyűt, maszkot, fertőtlenítőt és csak rendkívül indokolt esetben megyek házhoz, viszont azt kell mondjam, a megrendelők oldaláról nem ez a tapasztalatom, ők otthon vannak és nem védenek engem, a szerelőt, tőlem elvárják, de ők nem vesznek fel semmi védőfelszerelést – válaszolta.

Apa és fia üzemelteti a gyorsszaki.hu gyorsszervizt, klasszikus családi kisvállalkozásként, ahol elsősorban vizet szerelnek, vízlágyítókat telepítenek illetve tartanak karban. Apa és fia némiképp eltérő módon áll a kérdéshez. Az öreg róka, Szabó Károly nem aggódik, nem fél a vírustól. Szerinte, ha ömlik a szennyvíz, ha ázik a lakás, akkor hívni fogják őket, és ahogy eddig senki nem foglalkozott a védőfelszereléssel, ő most sem hord maszkot, kesztyűt. – Ha elönti a sz@r a házat, majd hívnak! – mondja őszintén. A fia máshogy látja a helyzetet, ő már vett maszkot, van nála fertőtlenítő. Viszont 3 vízlágyító telepítését is elhalasztották a héten. – Egyelőre nem mondták le, de kérték, hogy majd csak akkor menjünk, ha vége a veszélyhelyzetnek – vette át a szót Szabó Kristóf szerelőmester, aki édesapját is biztatja a védekezésre.

A kiskereskedelmi forgalom megugrott

A MÉGSZ elnökségi tagja, egyben a Murányi Épületgépészet Kft. pécsi üzletének tulajdonosa óvatosan fogalmaz, amikor helyzetértékelésre kérjük. – Még nem telt el elég idő, hogy pontosan meg lehessen jósolni, mit hoz a jövő, a szövetség felméri a tagjain keresztül a helyzetet, és keresi, hol tud segíteni. A folyamatok lassabban változnak, több idő kell, hogy elemezni tudjuk a helyzetet, jelenleg az információgyűjtésre koncentrálunk. Sokan behúzták a kéziféket, de mintha már most oldódna ez a megállás. Aki dolgozni akar, az csinálja tovább, amíg lehet – nyilatkozta Murányi Sándor. Elárulta, a kiskereskedelmi szerelvényüzletének a forgalma jelentősen növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. Ennek oka, hogy sokan készleteznek, és sokan szeretnék még a karantén előtt befejezni a munkákat, így a pánik elsősorban a forgalomnövekedésben látszik. – A webshopunkban a klasszikus webes termékek forgalma viszont csökkent, a kopott csaptelepet nem most cserélik le az emberek, inkább tartalékolnak. A karbantartások megálltak, de ennek most szezonális oka is van, nem lehet a járványra fogni – sorolta tapasztalatait. Elárulta, hogy a kiskereskedelmi üzletben új szabályokat vezettek be, távolságot kell tartaniuk a várakozóknak egymás között, fertőtlenítenek és a csomagküldő szolgáltatásukat átmenetileg felfüggesztették. – Amit még szeretnék elmondani, hogy a fogyasztóvédelem munkatársai még ebben a helyzetben sem lankadnak, és tolerancia nélkül követelnek meg 8 napos határidővel EU-s jogszabályra hivatkozva, teljesen bürokratikus adminisztrációt, ami felháborító. Normál helyzetben is nehéz ezeknek a haszontalan hatósági követelményeknek megfelelni, de egy ilyen szituációban ez az eljárás lehetne sokkal emberibb – fakadt ki a végére.

A szakemebrek többsége visel védőfelszerelést, egy részük azonban nem törődik ezzel

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetsége elnöke is jelezte számunkra, hogy sok kivitelező cég távoli munkavégzésre állt át a szolárpiacon. –Home office-ban dolgoznak már sokan, és azt látom, hogy a megrendelések száma még nőtt is az elmúlt napokban, mintha a lakosság a várható kijárási tilalom alatt szeretné megcsináltatni a napelemes rendszereit. A terveket könnyedén el tudják készíteni a szakemberek otthon, de a helyszíni kijárás már nehezebb lesz. Az áramszolgáltatók már nem csak az óraleolvasásokkal álltak le, de a héten a háztartási méretű kiserőművek átadásához szükséges óracseréket sem végzik el, így a már futó projektek biztos később kerülnek csak átadásra – tájékoztatatott Kiss Ernő.

A kereskedők áremelkedést várnak

Megkerestük az épületgépészeti kereskedőket is, hogy lássuk, az importőrök és nagykerek milyen kihívásokkal küzdenek. Az Épületgépész Unió beszerzési igazgatója elárulta, hogy a forint euróval szembeni árfolyamának gyengülése miatt már most 8 százalék körüli általános áremelkedés jelent meg, és az áremelkedés várhatóan folytatódik. – Eddig érkezik importáru még Olaszországból is, de a héten már néhány gyár jelezte a termelés leállítását. Elsőként a fuvarozó alvállalkozóink jelezték, hogy akadozik az árufelvétel Kínában, az ottani belső szállítmányozás korlátozása miatt, ezért várhatóan megnövekednek a határidők és a szállítási költségek. A napokban kaptuk a jó hírt, hogy újra elindult szállítmány ázsiai gyárakból is – árulta el Ilyés László beszerzési igazgató. – Szerencsére készültünk, és a járatos termékekből megerősítettük a készletünket, akár több hónapos gyártói leállás esetén is tudjuk biztosítani az alaptermékeket, bár egyedi termékeknél várhatóak hosszabb szállítási idők. A kérdés majd ezek ára lesz, illetve a piaci igény alakulása, amit viszont nem lehet jelen helyzetben prognosztizálni – jelentette ki. Azt is elárulta lapunknak, hogy az elmúlt napokban kiskereskedelmi szinten nagyon megemelkedett a forgalom, ami gyorsuló fogyást jelent, ezzel kell beszerzőként most terveznie. – Ami viszont nem is annyira meglepő változás, az a pénzügyi bizalom csökkenése gyártói oldalról, és az ennek nyomán meghozott, a megszokottnál sokkal szigorúbb pénzügyi intézkedések. A gyártók előrefizetést kérnek, ami hamarosan meg fog jelenni a hazai projektek és kiskereskedelmi hálózatokban is – közölte az ÉU beszerzési igazgatója.

A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete főként gázkészülékgyártókat képvisel, többen észak-olasz gyártóegységgel, német telephelyekkel és szinte kivétel nélkül kínai alkatrészekkel is rendelkeznek, ami okot ad az óvatosságra a mai helyzetben. – A gyártók rendelkeznek pufferkészlettel az alkatrészekből, így 1–2 hónapig nem fog gondot okozni, ha tud üzemelni a gyár. Bár jellemzően a fogyás alapján tervezik a gyártók is a készleteiket, az alkatrészimport kitettsége miatt, ha a járvány időben elhúzódik, májustól már számíthatunk akadozásra a szállításban. Ettől sokkal gyorsabb hatása látszik az árváltozáson, ami forint gyengeségéből fakad és egy látens áremelést okoz. Már most látjuk a 10% körüli áremelkedést – mondta el érdeklődésünkre Versits Tamás, az egyesület elnöke. Véleménye szerint a beruházások el fognak húzódni fél vagy akár egy egész évig is, és a készülékcsere-piacban is lehet fennakadás. „Többen panaszkodnak, hogy már nincs tervjóváhagyás és MEO, most kell az egyszerűsített készülékcserével és tervezői cserével operálni – javasolja. Szerinte az elöregedett hazai gázkészülék-parkban egyre nagyobb szerepe lesz a szerviznek és a cseréket is várhatóan elhalasztják a közeljövőben, mert tartalékolnak az emberek, másra kell majd a pénz. A veszélyhelyzet ellenére Versits Tamás bizakodó, bár álszent sem akar lenni, elmondása szerint van olyan gyártó, aki a visszaállásra és piac beindulására tervezi működését.

 

A mérnöki kamara elnöke nyugalomra int

Logikus lenne, hogy ha már sokak távmunkára kényszerültek, az önkéntes „karanténban” pont a munkák előkészítésére, tervezésére lesz több idő. Ezért megkérdeztem a Magyar Mérnöki Kamara elnökét, hogyan látja a kialakult szituációt, hogyan érinti ez a helyzet a mérnököket, tervezőket. – A tervezők fel vannak készülve az otthoni munkavégzésre, eddig is sokan otthonról dolgoztak. Munka van bőven, eddig is túlterhelt volt az ágazat, akár egy évre elegendő folyamatban lévő tervezés is lehet egy mérnök asztalán. A gond most a kooperációkkal, a kivitelezéseken a helyszíni egyeztetésekkel van. Ezek biztos elmaradnak, de pont ezért kell a tervezésre összpontosítani. Az építőipari tervek 60 százaléka állami beruházást érint, és jelenleg ezek futnak. Tervezzük az utakat, hidakat, épületeket. Fontosnak tartom, hogy helyén kezeljük a dolgokat és ne pánikoljunk, ne okozzunk nagyobb bajt, mint ami amúgy is elkerülhetetlen. Fontos, hogy az állami költségvetések újratervezésében ne legyen változás a mérnöki munkák tekintetében és engedjék a tervezőket dolgozni, saját otthonaikban – figyelmeztetett és szólította a szakmát higgadtságra Nagy Gyula. A kamarai elnök biztosítja a mérnököket, hogy kamara a biztonsági előírások betartásával üzemel, és segíteni fogja a tervezők munkáját még a nehéz helyzetben is.

Dömötör Gábor A DMG Mérnökiroda Bt. épületgépész tervezője, ügyvezetője is megerősítette, hogy van munkája rendesen. – A határidőket próbálják a megrendelők sürgetni, hogy minél hamarabb tudjanak anyagot is beszerezni, ezért mi most éjjel-nappal dolgozunk. Szerencsére „kis” iroda vagyunk, tudunk otthonról dolgozni. Bár egy szállodai megrendelést már az aláírás előtt visszamondtak, de ez érthető is – osztotta meg velünk a tapasztalatait. – Bár a tervezések mennek, a műszaki ellenőrzések és helyszíni bejárások teljesen leálltak, így a tervezők is érzik a veszélyhelyzet radikális hatását – tette hozzá.

Körbekérdeztünk a Facebookon is

Több Facebook-csoportban is megkérdeztük, hogy mik az első tapasztalataik a szerelőknek. Nagyon vegyes válaszokat kaptunk. Volt, aki elviccelődte a válaszadást, néhányan elárulták, hogy már nem is dolgoznak, mert félnek. Mások meg azt mesélték, sose pörgött még ennyire a munka, minden megrendelő aggódik, hogy le fog maradni, ezért kérik a szakembereket, hogy minél hamarabb menjenek hozzájuk. A teljesség igénye nélkül néhány válasz a csoportokból, lényegi szerkesztés nélkül.

Atléta Tamás Görciu Sokkal kevesebb a cím, inkább nyomják a resetgombot, amíg működik, tudják, hogy egy szervizelés nem merül ki egy 5000 Ft-os kiszállási díjjal, és mivel nem lesz munkájuk, nem lesz fizetés, inkább kivárnak, hogy mi lesz, nem mernek költeni a kazánra...

Goda Gábor Ezen a héten volt kemény 1 címem. Érezhető sajnos a hatása!

János Tamás Én inkább csőszereléssel, engedélyeztetéssel foglalkozom. A szolgáltatók (Főgáz-Tigáz)csak ügyeleti tevékenységet végez. Se meó se gázmérő-leszerelés. Így kevés meló van,mindenki fél még felméretni a munkát is.

Zsolt Czibere A társadalmilag fontos emberek, ún. gazdasági értékkel bírók, bankárok stb., már nem dolgoznak. Nekünk menni kell. Velünk türelmetlenek, hülyének néznek, nevetséges. „Az ütemtervet tartani kell” jelszavakat skandálva érik el, hogy menjünk. (Ja, Micike otthonról dolgozik, így az utalás nem biztos, de úgyis...). Nyilván van pozitív tapasztalat is! 10 perccel tovább alhatunk, mert alig vannak az utakon. Bár ezt elveszítjük a boltokban lévő sorok miatt. 3 óra után kávét nem tudunk inni, mert bezárt a kisbolt! Nem könnyű. Lehet, hogy jó lenne összedobni valami videót, hogy alapvető hiba esetén, ha nem indul a kazán, nem folyik a víz stb., mit kell tenni, Home Office-szerűen.

András Gyivicsan Elképzelhető, hogy szüneteltetem a vállalkozást, ami családi. Apa és fia. Az életben maradás a cél minden értelemben. De ezt is fogom csinálni elsejétől. Talán ez a legkézenfekvőbb döntés, ha karantén lesz az adóterhek miatt. A vidéki munkáknak befellegzett lehet. Márpedig mi oda járunk. Vagyis csak én már, mert a kolléga már lassan 66 éves. Csak üres lakásban dolgozok, akkor megyek üzletbe, ha nagyon muszáj, persze maszkban és kesztyűben. Telefonon tartjuk a kapcsolatot, ő csinálja a papírmunkákat addig. De még engem is, ki dolgozik pedig legalább 50 éve, dolgozik éjt nappallá téve hétvégén is. Szakembert, megbízhatót nem találni olyat, aki nem lop meg és rabolja ki a telephelyet, van benne tapasztalatunk, nem is egy sajnos. A fiatalokról ne is beszéljünk. Dolgozok, ameddig lehet. Munka van, csak lassabban haladok. A felvállalt, belekezdett munkák nyilván elhúzódnak majd. Nem raktározok, mert minek. Párfajta anyagból van raktáron, mert nemrég fürdettek be egy nagy munkával. A pénz az otthon tartózkodásra kell majd, ha úgy lesz. A megrendelők is kénytelenek lesznek megvárni. A pályázatos, már elkezdett, hitelből finanszírozott munkák is megvárnak. A kényszerszünetet majd a saját házam átalakítására használom fel, mert amúgy semmi időm nincsen rá, és a tudásom, látóköröm gyarapítására. Azt nem tudom, ha karantén lesz, és mondjuk valakinek elromlik a gázkazánja, és nem lesz meleg vize, akkor mit lehet majd tenni, egyáltalán érdemes lesz-e megkockáztatni a kiszállást városon belül, és ha igen, engedik-e majd, hogy az embertársam is tudjon fürödni, fertőtleníteni akár. Az alkatrészellátás itt vidéken nekem csak vidéki utazással megoldott. Vagy online rendeléssel. Jó esetben minimum 2 óra ügyintézéssel, ami lehet, hogy kivitelezhetetlen lesz.

Tamás Boczki Üdvözlöm. Én azt jegyezném meg, hogy velünk már közölte a legtöbb beszállító, hogy az anyagellátásban kb. egy hónapra tervezzünk, ha lehet. A munka folytatódik, amíg a kormány másképp nem rendelkezik. De akiknél csak lehet, lehetővé tette a cég az otthoni munkavégzést. Ez inkább csak az irodai kollegáknál lehetséges. De kint a beruházáson is fel van ajánlva, hogy amit lehetséges, azt otthonról is lehet csinálni. Bár az én munkám még csak hónap végén lesz olyan stádiumban, hogy az alvállalkozó felvonul.

Attila Gombos Amit az elmúlt 4-5 nap tapasztaltam: a megrendelők türelmetlensége. Mind lakossági, mind projektoldalon. SENKI se mondta, hogy ne menjünk, MIND azt akarja, hogy az övé legyen előrehozva, befejezve, ne maradjon félbe, ha beáll a fatal error 404... Türelmetlenek és egyre szemtelenebbek. Én is patthelyzetben vagyok, mert nyilván mindenhol szeretnék mihamarabb pénzemhez jutni. De mikor több szerelőm is nem tud dolgozni jönni,mert a gyerekvigyázás megoldása probléma lett, nehéz helytállni. Meg persze az anyagbeszerzés,azt nem kell bemutatni...

 Sajnos, szinte már néhány óra alatt változik a helyzet, ezért a cikk éppen a publikálása pillanatában aktuális, de kérem, mondjátok el Ti is saját tapasztalataitokat, legyetek naprakészek, az információ nagy segítség ilyen helyzetekben mindenkinek! Jó egészséget és kitartást kívánok!

Koronavírus

Kapcsolódó

Elmaradt kézfogások

Elmaradt kézfogások

Víruspánikban az építőipar – frissítve 2020. március 12.