Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Leállnak a kéményellenőrzések

A csalók már aktivizálódtak

2020. március 18. | VGF&HKL online |  3488 |

Leállnak a kéményellenőrzések

A FŐKÉTÜSZ és a Katasztrófavédelemi is leállítja a kéményellenőrzéseket a szolgáltatási területeiken a koronavírus miatt. Ezt kihasználva máris csalók járják a társasházakat, akik szakembereknek kiadva magukat kéményellenőrzés címén pénzt csalnak ki az emberek zsebéből.

A FŐKÉTÜSZ Kft. és a Katasztrófavédelem március 17-től átmenetileg szünetelteti az előzetesen meghirdetett (ún. sormunka jellegű) kéményellenőrzéseket Budapesten, és a szolgáltatási területeiken.

A 2020. március 16. utánra meghirdetett kéményellenőrzéseket mindkét szolgáltató átütemezi. Ennek értelmében 2020. március 17-től a meghirdetett kéményellenőrzések elmaradnak, és egy későbbi időpontban fogják elvégezni azokat, melynek időpontjáról a lakosságot értesíteni fogják.

A vírusveszély miatt a FŐKÉTÜSZ határozatlan időre felfüggeszti a személyes ügyfélfogadást is, az ügyfélszolgálati iroda zárva tart. A katasztrófavédelem kéményseprő ipari szerve ügyfélszolgálatai előzetes jelzést követően fogadnak ügyfeleket. Az intézkedés nem érinti a műszaki vizsgálatok és az üzemzavar elhárítások elvégzését. A kéményseprő-ipari nyilatkozatra vonatkozó megrendelések leadása, illetve az elkészült nyilatkozatok kiadása továbbra is biztosított.

A fővárosi kéményseprők a kéményellenőrzések ideiglenes szüneteltetése alatt 40 gépjárművel vesznek részt a fővárosi szociális ellátásban. A FŐKÉTÜSZ munkatársai együttműködve a szociális ellátó hálózattal az élelmiszerek házhozszállításával segítik azon budapesti lakosokat, akik fokozottan veszélyeztetettek.

Ha bárki tehát kéményellenőrzés címén kopogtat, az biztos, hogy csaló.

A 218-as évtől kezdődően már csak a társasházakba érkeznek maguktól, ütemterv szerint a kéményseprők. A családi házban élőknek időpontot kell foglalniuk. Ha az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, tehát egyéni vagy társas vállalkozás, a szolgáltatás ingyenes és nem kötelező. Viszont ajánlott, mert akár életet is menthet. Amennyiben a családi házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a szolgáltatásért fizetni kell és kötelező megrendelni egy kéményseprő cégtől. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente kell az ellenőrzés.

Az ellenőrzés után évszámmal ellátott céges matricát ragasztanak a tüzelőberendezésekre.  A kéményseprőre is vonatkoznak, gázüzemű készülék esetén például muszáj a műszeres és egyéb más mérést elvégezni, amelyeket a tanúsítványon fel is kell tüntetni. Minden kéményseprőnek rendelkeznie kell arcképes igazolvánnyal. Ha nem rendelkezik vele vagy megfelelő, a munkavégzéshez szükséges szerszámokkal, nem végezheti el a munkát. erre is érdemes figyelni a lakástulajdonosoknak.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FŐKÉTÜSZKéményseprőKoronavírus

Kapcsolódó