Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Elmaradt kézfogások

Víruspánikban az építőipar – frissítve 2020. március 12.

| |  1212 |

Elmaradt kézfogások

A Kínából indult vírusfertőzés miatt számos építőipari, épületgépészeti rendezvényt, kiállítást elhalasztottak. Idehaza az előttünk álló legnagyobb ilyen esemény a Construma 39. Nemzetközi építőipari szakkiállítás lesz április 1–5. között. Jelen állás szerint ugyancsak megtartják a VGF&HKL által szervezés alatt álló 5. Lakásszellőzés konferenciát Budapesten március 12-én.

Frissítés

Cikkünk tartalma részben helyesbítésre szorul. Tudósításunk keletkezése után a kormány rendkívüli jogrendet hirdetett a koronavírus-járvány miatt, ennek pedig része az is, hogy a 100 fősnél nagyobb, zárt trében megrendezendő eseményeket a korlátozások ideje alatt megtartani tilos.

  • Későbbi időpontra halasztja a VGF&HKL szaklap kiadója a Zehnder Group támogatásával meghirdetett 5. Lakásszellőzés konferenciát. Az eseményre eredetileg 2020. március 12-én került volna sor Budapesten.
  • A Hungexpo Zrt. vezetősége, követve az operatív törzs ajánlását, a Construma és OtthonDesign kiállítások elhalasztásáról döntött. Az új időpont: 2020. június 10-14.

A koronavírus európai felbukkanása miatt az építőipari nemzetközi rendezvények sorra elmaradnak és ennek komoly gazdasági hatása már most érezhető, várható az import termékek áremelkedése, a termékfejlesztések késve kerülnek a kereskedők polcaira.

Elmarad a milánói épületgépész kiállítás, a Mostra Convegno Expocomfort, nem rendezik meg márciusban a frankfurti Light&Building épületvillamossági vásárt, halasztják a düsseldorfi Wire and Tube cső és kábelgyártóvásárt, de a héten már Magyarországon is kitört a pánik, még mielőtt az operatív törzs bejelentette volna a vírus belföldi felbukkanását. A Sonepar villanyszerelőknek szóló budapesti szakmai napját nem rendezik meg, pedig itt kifejezetten hazai a célközönség.

Pusztán a rendezvények, üzleti tárgyalások, szakmai események elhalasztása is több millió eurós veszteséget jelent az építőiparban. Ennek a hatásai már most érezhetőek. A vásárok elhalasztása sok kiadással jelent a kiállítóknak és látogatóknak egyaránt. Feleslegesen megvásárolt repülőjegyek, visszamondhatatlan szállások, „kidobott” marketingköltségek, standépítési, bérleti díjak az azonnal számolható veszteségek. De a tavaszi fellendülés is várat majd magára, hiszen nem lesznek bemutatva az újdonságok, az akciók elmaradhatnak, nem j önnek létre a kereskedelmi tárgyalások. Hazai nagykereskedők véleménye alapján elmondhatjuk, hogy biztos áremeléssel lehet tervezni a piacon, és a készletgazdálkodás, az eddig is csúcsra járatott termelési intenzitás és a kínálathiány miatt tovább fognak az árak nőni. A minőségi termékek esetén nem az lesz a döntő, melyik az olcsóbb, hanem az, hogy melyik lesz készleten!

Megkérdeztük a Hungexpo Zrt. vezérigazgatóját is a közelgő szakvásárokról és arról, tervezik-e a Construma 39. nemzetközi építőipari szakkiállítás elhalasztását. Megtudtuk, hogy jelen pillanatban minden vásárukat szeretnék a meghirdetett időpontban megrendezni. Miután egyeztettek az operatív törzzsel, a múlthéten sikeresen megtartották az egyik leglátogatottabb, a nagyközönségnek szóló rendezvényüket, az Utazás kiállítást is.

– Egy hónap múlva, április 1-jén nyitja meg kapuit a Construma, nem tervezünk halasztást amennyiben mégis sor kerülne erre, a megváltott jegyek természetesen érvényesek maradnak – mondta el érdeklődésünkre a Hungerxpo Zrt. vezérigazgatója. Ganczer Gábor tájékoztatása szerint a kiállítást szervezők folyamatosan figyelemmel kísérik a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetet, s felvették a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal. – Jelenlegi információink szerint nincsen olyan ok, mely korlátozná a kiállítások, rendezvények megtartását Magyarországon, ahogy nincsek beutazási korlátozások egyetlen olyan országgal szemben sem, amelyek megjelennek a Construma kiállításon. A Construma látogatói elsősorban a magyar szakemberek, illetve a hazai laikus közönség, a külföldről érkező kiállítóink közül senkit sem érint utazási korlátozás. Cégünk számára a kiállítóink, látogatóink, munkatársaink biztonsága és egészsége prioritást élvez. Bármilyen változás történne a járványügyi helyeztet illetően, figyelembe fogjuk venni a releváns állami és központi hatóságok iránymutatását, és minden általuk javasolt intézkedést követni fogunk. A kiállításainkon fokozott higiéniai, takarítási intézkedéseket vezettünk be, a kiállítócsarnokokban, fogadócsarnokban kézfertőtlenítő automatákat helyezünk el – közölte a cégvezető.

Kiadónknak is döntést kellett hoznia. Úgy döntöttünk, jelen állás szerint ugyancsak megtartjuk a VGF&HKL által szervezés alatt álló 5. Lakásszellőzés konferenciát Budapesten március 12-én, de módosított programmal. Eredetileg 2–3 külföldi szakember is tartott volna előadást a rendezvényen, de visszamondták az utazásukat. Szerencsére hazai szakemberekkel, hazai résztvevőkkel is tudjuk tartani a szakmai színvonalat. A pánikhangulat miatt a programba külön kerekasztal-beszélgetést iktattunk be, ezen a lakóterek vírusmentesítéséről, a betegségek kockázatának csökkentéséről fognak beszélgetni a szakemberek, bemutatva azokat az épületgépészeti és légtechnikai műszaki megoldásokat, amelyek egészségesebbé tehetik az otthonainkat.

Más helyeken is hasonlóképpen állnak a kérdéshez. Szerda délután a budapesti cseh nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón a brnói vásárközpont vezetője, Jiri Kulis vezérigazgató is azt közölte, hogy minden szakvásárukat, így az épületvillamossági AMPER kiállítást is megtartják. Igaz, azt is hozzátette, felkészültek rá, hogy bármelyik pillanatban változhat a helyzet.

A piacvezető gyártók és kereskedők vezetőitől egyébként úgy tudjuk, hogy a multinacionális cégek dolgozói központi protokollutasításokat kaptak, amelyek szerint megkövetelik tőlük az egészségügyi óvintézkedések elvégzését. Így például megtiltják számukra a kézfogást a tárgyalásokon, ami rendkívül szokatlan az erősen protokolláris üzleti találkozókon. Ebbe a sorba illeszkedik, hogy az egyik piacvezető kazángyártó cég vezetője jelezte, hogy március hónapra lefújták a szlovákiai gyárukba szervezett szakmai látogatásokat. vagyis nem fogadnak vendégeket, de bíznak benne, hogy 1-2 hónap múlva már újra megnyithatják a kapuikat.

A kiadónk bizakodó, a gondosság elve alapján figyelve az megelőzésre, de minden sajtóeseményen és szakmai eseményen részt veszünk és hírt adunk ezekről! Természetesen az előfizetőink továbbra is megkapják a VGF&HKL szaklapot és a Villanyszerelők Lapját, és minden aktuális szakmai hírről tájékoztatjuk online olvasóinkat is a honlapunkon!

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére is! Mit tapasztal a koronavírus okozta pánikból Magyarországon? Kérjük, írja meg tapasztalatait a cikkhez kommentben, vagy küldje el nekünk e-mailben, ha értesül karanténról vagy szakmai rendezvény elhalasztásáról!

Köszönjük!

Koronavírus

Kapcsolódó