Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Számolja ki velünk, mekkora lakásfelújítási támogatásra számíthat!

2021. január 7. | Erdősi Csaba |  6463 |

Számolja ki velünk, mekkora lakásfelújítási támogatásra számíthat!

Legfeljebb hárommillió forint, az anyagköltség és a vállalkozási díj fele – a legtöbbek fejében ez a kulcsmondata a januárban startoló támogatási rendszernek, amellyel a gyermeket nevelő családok lakásfelújítását segíti az állam. Ez valóban jól hangzik, de nem teljesen így van. Ha ugyanis a két költségelem nincs megfelelő egyensúlyban, nem kaphatjuk meg a kiadások felét, csak annál kevesebbet. Kalkulátorunk megmutatja, mire is számíthatunk!

Akár százezer család is nekifoghat lakása felújításának a gyermekeseknek járó, maximum hárommillió forintos állami támogatás, illetve a konstrukcióhoz tartozó kedvezményes hitelprogram révén – erre számítanak legalábbis a szakértők. Mielőtt azonban bárki belevágna a beruházásba, nem árt tudnia, hogy a támogatás részletszabályai rejtenek néhány csapdát.

Mutatjuk, mennyi a támogatás

A január elsejével startoló, a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló rendelet szövege szerint „a támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint” lehet. Tiszta sor, elköltünk, mondjuk 5 millió forintot, leadjuk a számlákat az anyagköltségről és a vállalkozói díjról, és visszakapunk az államtól 2,5 milliót, ha pedig 6 milliót költünk, 3 milliót kapunk vissza – gondolhatnánk, de ez nem egészen így van. Illetve csak ideális esetben van így. Ebből a szempontból a vonatkozó rendelet kulcsmondata ugyanis az, hogy „a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50–50 százalékos arányban szerepelhet”, amiből az következik, hogy amennyiben e kettő közül valamelyik nem éri el a legalább 1,5 millió forintot, nincs esély a maximális támogatási összegre. Nézzünk egy példát! 1,5 millió forintos vállalkozási díj és 4,5 millió forintos anyagköltség esetén a maximális, 3 millió forintos támogatás jár. Hiába költünk azonban hajszálra ugyanennyit 1 millió és 5 millió forintos felosztásban, a támogatásunk már csupán 2 millió forint lehet.

További számítgatás helyett készítettünk egy számológépet. Ehhez tulajdonképpen a hivatalos állami kalkulátort használtuk fel, csak felhasználóbaráttá tettük az allamkincstar.gov.hu kopár Excell-tábláját. A vállalkozói díj és az anyagköltség rubrikák kitöltése után a program automatikusan kiszámítja a felvehető támogatás összegét.

Az otthonfelújítási kiadásokból a vállalkozói díj számlákkal igazolt bruttó összege
(Ide csak egész számot írjon, szóköz és írásjel nélkül)
Ft
Az otthonfelújítási kiadásokból az anyagköltség számlákkal igazolt bruttó összege
(Ide csak egész számot írjon, szóköz és írásjel nélkül)
Ft

Az otthonfelújítási kiadásokból a számlákkal igazolt bruttó összeg Ft
Az otthonfelújítási támogatásban figyelembe vehető anyagköltség, illetve vállalkozói díj
(Az 518/2020. (XI.25.) Korm. rendelet 7. § (3) bekezdése alapján)
Ft
Az igényelhető otthonfelújítási támogatás összege
(A felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió Ft, amelyben az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50%-50%-os arányban szerepelhet.)
Ft

Ellehetetlenülő beruházások?

A fenti elszámolási szabályok miatt minden olyan beruházás esetén legalábbis megkérdőjeleződik a támogatási rendszer hatékonysága, amelynek anyagköltsége és munkadíjvonzata nincs egymással arányban. Tipikusan ilyen például egy napelemes projekt. Ezen a piacon a költségek általában úgy oszlanak el, hogy a munkadíj az anyagköltség körülbelül tíz százalékát teszi ki. Ha valaki vásárol 2 millió forintért egy napelemet, majd azt 200 ezer forintért be is üzemelteti egy erre szakosodott vállalkozóval, akkor összesen 2 200 000 forintot költött. De ne számítson rá, hogy ebből az állam majd a számlák bemutatása után visszautal neki 1,1 milliót, az 50-50 százalékos szabály miatt csupán 400 000 forint támogatásra lesz jogosult.

Magyarán mindenki jobban jár, ha alaposan tájékozódik, mielőtt az állami támogatás reményében bármibe is belevág, mert lehet, hogy az összkép sokkal kevésbé lesz vonzó, mint amit előzőleg elképzelt. Különösen igaz ez azokra nézve, akik hitelfelvétellel szeretnék finanszírozni a kivitelezést és az anyagbeszerzést.

Egyéb feltételek 

A támogatásnak természetesen van egy sor feltétele, ezeket csak vázlatosan villantanánk fel. Első és legfontosabb szempont, hogy mindenről számlát kell gyűjtenünk, tehát az anyagköltségről és a munkadíjról is. A kivitelezésről ezen felül szabályos vállalkozói szerződést kell kötnünk, tehát a munkát nem végezhetjük el saját kezűleg vagy kalákában, sőt, a megbízott vállalkozóval a megbízó rokoni, családi kapcsolatban sem állhat. A támogatás idén vagy jövőre megkezdett felújításokra igényelhető, az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb a jövő év végégig. Abban az esetben, ha az anyagokat is a vállalkozó biztosítja, az anyagköltség és vállalkozói díj szerinti bontásban kell ezt megtenni.

Támogatható tevékenységek

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
  •  fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a  megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  •  a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje,
  • párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  • belső tér felújítása, ideértve
  •  a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását,
  • festését, tapétázását,
  • a galériaépítést,
  • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
  • kerítés építése,
  • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  • térburkolat készítése, cseréje,
  • télikert kialakítása,
  • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
  • alapozási szerkezet megerősítése, valamint
  •  beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.
 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Támogatás

Kapcsolódó