Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Eladó lesz a használt hűtőgáz

| |  801 |

Eladó lesz a használt hűtőgáz

Elindult Európa első F-gáz piactere, amely a használt klímagázok kereskedését teszi lehetővé. A visszanyert klímagázok körforgásban tartásával fenntartható alternatívát kínál a hűtőközeg-ellátásban.

Magyarország elsők között csatlakozik a használt hűtőközegek körforgásban tartását elősegítő piactérhez. A kereskedelem értéket ad a lefejtett klímagáz-készleteknek, üzletileg is indokolttá teszi az újrafelhasználást, így ösztönözve a használt klímagázok visszanyerését, újrahasznosítását, illetve regenerálását. Mivel az európai F-gáz-szabályozás nyomán a felhasználható volumen fokozatosan csökken, az élettartam meghosszabbításával az online használt klímagáz piactér fenntarthatóvá teszi a visszanyert klímagázok felhasználását, így támogatva az üzleti, társadalmi és környezeti elvárásokat, valamint tovább csökkentheti az F-gázok illegális légkörbe jutását is. A piactér a használthűtőközeg-tulajdonosokat köti össze az újrahasznosítási képességekkel, szándékkal, jogosítvánnyal rendelkező vállalatokkal. Miután a szabványoknak megfelelően újrahasznosítják vagy regenerálják a klímagázt, az újra felhasználhatóvá válik az iparág számára.

Kereskedni a platformon csakis az F-gáz szabályozás, az 517/2014/EU korlátai betartásával lehet. A regenerálásra vonatkozóan is vannak szabványok (AHRI700), melyek garantálják, hogy a minőség azonos az új hűtőközeg minőségével. A regenerálás olyan eljárás, melynek során a visszanyert, fluortartalmú üvegházhatású gázt újra feldolgozzák, így a tervezett felhasználásra tekintettel a gáz ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik a teljesítményszintet illetően, mint egy gyári új anyag. A GWP-jük miatt tiltás, vagy korlátozás alá eső hűtőközegek, amennyiben regenerálásra kerülnek, a javítási, karbantartási célú felhasználhatóságuk időben kitolódik. Ilyen eset például a 2500 vagy a feletti GWP-jű, hűtőközegeké, mivel azok használata javítási, karbantartási céllal 2030. január 1-ig engedélyezett, abban az esetben, ha a hűtőközeg palackon elhelyezett címkén feltüntetik, hogy az abban lévő anyagot regenerálták. Továbbá, a címkén szerepeltetni kell a gyártási (regenerálási) tételszámra, a regeneráló létesítmény nevére és címére vonatkozó információkat.

További infók →

HűtőközegJogszabályok

Kapcsolódó