Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tőzsdére megy a használt F-gáz

2021. május 18. | VGF&HKL online |  808 |

Tőzsdére megy a használt F-gáz

A hűtőberendezések új típusú töltőközegei (F-gázok) ugyan egyre zöldebbek, de a velük való kereskedést és a felhasználásuk mikéntjét szigorú takarékossági előírások szabályozzák. A körforgásos gazdaság szellemében már megkezdődött a használt F-gázok tisztítás utáni újrafelhasználása. A lefejtett és regenerált hűtőközegek nem esnek a kvótaszabályozása hatálya alá, a velük való kereskedésnek pedig nagy lökést adhat az az online kereskedelmi platform, amely holnap mutatkozik be a szakmai nyilvánosság előtt.

A rendelkezésre álló erőforrások megfelelő kezelése napjaink egyik legfontosabb témája. A társadalom már felismerte, hogy vigyáznia kell a bolygón rendelkezésre álló erőforrásokra. A hulladék és annak a környezetre gyakorolt negatív hatásának elkerülése kéz a kézben jár a körforgásos gazdaság elvével. Szerencsére a dolgok változnak, egyre inkább tudatában vagyunk tetteink következményeivel. Az iparágak és a szolgáltatások egyre zöldebbé válnak, és már az olyan kevésbé látható dolgokra is odafigyelünk, mint az F-gázok szabályozása.

F-gázokat olyan ipari és kereskedelmi alkalmazásokban használnak, mint például hűtő- és légkondicionáló berendezések. Bár a keresletük iránti igény folyamatosan növekszik, az EU komoly lépéseket tesz a szűz hűtőközegek okozta hatások korlátozására.

Jó hír, hogy a használt F-gázok újrafelhasználhatók anélkül, hogy minőségük romlana. Európa első nemzetközi online piacterének – a Retradeablesnek (LIFE3R project) – fontos szereplőjeként most Magyarország, Csehország és Szlovákia úttörő szerepet vállal az F-gázok újrafelhasználásának ösztönzésében. A Retradeablest az Európai Bizottság a LIFE program keretében támogatja, amely az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozására szolgál.

A projekt holnap veszi kezdetét, amikor egy online sajtótájékoztató keretében mutatják be be az új piacteret, és beszámolnak az F-gázok körforgásos gazdaságának megteremtésére irányuló küldetésről. A programról részletesen az idei január-februári lapszámunkban foglalkoztunk.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Hűtőközeg

Kapcsolódó