Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

„Felütik” valamivel a földgázt?

2022. november 3. | VGF&HKL online |  1692 |

„Felütik” valamivel a földgázt?

Minden évben gyanakodva figyelik készülékeiket a felhasználók, és megfogalmazzák konteóikat a földgázzal kapcsolatban. A szakemberek dolga, hogy ezeket a kételyeket eloszlassák, és a figyelmet inkább a karbantartás fontosságára irányítsák.

Az országos gázhálózatba jutó földgáz minőségét, összetételét szigorú jogszabályok határozzák meg, és ezek teljesülését több mérési ponton, precízen ellenőrzik. Az elosztóhálózatba betáplált földgáz minőségi paramétereit a szállítói engedélyes méri, a mért adatok átadásának gyakoriságát és formáját a szállítói és az elosztói engedélyes közötti szerződés rögzíti. A szolgáltatott földgáz minőségének meg kell felelnie a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. végrehajtási rendeleteiben foglaltaknak, különös tekintettel a rendlet 11. számú melléklete előírásainak. De mit is határoz meg ez a melléklet? A gáz felső és alsó hőértékét, illó kéntartalmát, vízgőztartalmát, oxigén-, hidrogén-szulfid- és szilárdanyag-tartalmát. Ezen összetevőkön kívül mást nem tartalmazhat a földgáz, azaz nem lehet pestiesen szólva „felütni” valamilyen értéktelen anyaggal, ami csak tekeri az órát, de nem fűt.

A sárgás láng

Ha sárgás a lángkép, vagy valamilyen okból nem vagyunk elégedettek földgázkészülékünk teljesítményével, a hibát az elmaradt, megspórolt karbantartásban kell keresni. A rossz égés rossz hatásfokot eredményez, sőt, a szén-monoxid elszaporodása a nyílt égésterű készülékeknél még balesetet is okozhat. A gáztűzhelyek égésekor elég gyakran találkozni sárgás lánggal, illetve azzal, hogy a gázrózsa lángképe „foghíjas” nem mindegyik nyíláson ég a gáz, valamelyik csak kifúj. Ennek a jelenségnek a magyarázata a konyha elégtelen légellátása, valamint a tisztítatlan fúvókák, illetve a nem megfelelő fúvókák használata. Nemcsak a PB-gázról vezetékes gázra (illetve ennek ellenkezője) történő átálláskor kell a fúvókákra figyelni, hanem az adott gázkészülékhez is külön átmérőjű fúvókák lehetnek. Régebbi gáztűzhelyek esetén – ahol a pontos típus nem kideríthető –, gyakran használnak univerzális fúvókákat. Ezek soha nem lesznek kielégítő működésűek.

Zárt égésterű készülékek

Nézzük, mi a helyzet a zárt égésterű készülékekkel, mert itt a megfelelő égési levegőt a turbóventilátor juttatja az égőtérbe. Turbós gázkazánoknál hasonló lehet a helyzet, mint a nyílt égésterűeknél, hiszen az égőtálca, a hőcserélő ebben az esetben is hasonló. A karbantartás ez esetben is szükséges, de ellenőrizni kell az égéstermék-elvezetőt, illetve a frisslevegő-ellátást biztosító csővezetéket is.

A kondenzációs kazánok elrendezése égési szempontból teljesen más. Ezeket a készülékeket is karban kell tartani, az égés szempontjából a füstgázoldalon. A lángelosztó tisztasága, a spirál tisztasága fontos, hogy a füstgázok, illetve a kondenzvíz megfelelően tudjon távozni. Ezenfelül a tökéletes égés eléréséhez minden esetben műszeres vizsgálatra van szükség. A kondenzációs gázkazánok gépkönyvi adatai között megtalálhatók a maximális és minimális HMV, illetve fűtési teljesítményhez tartozó CO2-adatok a füstgázban. Ezt füstgázanalizátor segítségével meg kell mérni, és a gázégőt a százalékos adatoknak megfelelően be kell állítani. Azonban célszerű a légellátást is vizsgálni. Ha a megfelelő adatot nem lehet beállítani, akkor a készülék hibás, javítani kell, addig ugyanis nem szabad működtetni, amíg nem sikerül beállítani az előírt adatoknak megfelelően.

A lényeg, mielőtt a szolgáltatóban keresné bárki a hibát, először nézesse át, és tartassa karban gázkészülékeit. Ezzel egészen biztos, hogy egy konteó végére pontot tehetünk.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

GázszerelésKarbantartásKazánKondenzációs kazán

Kapcsolódó