Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakszerű üzemeltetés nélkül nem megy!

2022. május 5. | VGF&HKL online |  1264 |

Szakszerű üzemeltetés nélkül nem megy!

Hiába vannak korszerű, energiatakarékos berendezéseink, ha az azokban rejlő lehetőségeket nem használjuk ki, mert rosszul üzemeltetjük őket. Lustaság, a szaktudás hiánya, értelmezhetetlen használati utasítások mind befolyásolhatják a gazdaságtalan üzemeltetést.

Üzemeltess!

Az egyik nagy szivattyúgyártó hívta fel a figyelmünket néhány évvel ezelőtt, hogy az üzemeltetők a drága pénzen vásárolt szivattyúkat úgy üzemeltetik, mint a korszerűtlen és elavult társaikat. Ezért kár meghozni energiahatékonysági rendeleteket, kár euró milliókat befektetni a fejlesztésekre, ha a végfelhasználók, és az üzemeltetők lustaságból, hozzá nem értésből nem foglalkoznak a beszabályozásokkal, mérésekkel.

Ma már egy korszerű kondenzációs kazán szakembereknek szóló menüje rengeteg beállítási lehetőséget tartalmaz, melynek a beüzemelők csak töredékét használják. Pedig némi többletidő rááldozásával, egy pici gondolkodással máris 20-30 százalékos megtakarítással lehetne üzemeltetni a gázkészülékeket.

Szabályozz!

Az épületüzemeltetők kezében óriási lehetőségek vannak. Minden épületgépészeti munka elvégzése után szükség lenne beszabályozásra, illetve egy oktatásra, ahol a létesítmény tervezői felhívják az üzemeltetés figyelmét a szakszerű működtetésre, karbantartásra. Itt kellene, hogy kapjon minden szakember pár oldalas leírást, hogy a gyakorlatban mire kell kiemelten figyelni, illetve hogy lehet a legnagyobb hatékonysággal működtetni a berendezéseket. Azonban számtalanszor elmarad a beszabályozási terv, a szabályzóelemek ad hoc beállítással működnek, a korszerű, részterhelésen is nagy hatékonysággal működő berendezések minden pillanatban teljes terhelésen működnek. Az üzemeltetőknek – tisztelet a kivételnek – fogalmuk sincs a berendezésekről, inkább nem nyúlnak a beállításokhoz, mondván, így legalább működik a rendszer, nem akarok semmiért felelősséget vállalni.

A megtakarításokat, az alacsonyabb gázfogyasztás elérését tehát nem feltétlenül a termosztátok „lecsavarásával” kell kezdeni, hanem az üzemeltetési paraméterek beállításánál. Felesleges pénzkidobásnak tűnik ebből a megközelítésből a készülékek energiahatékonyságának növelése, hiszen minek strapáljuk magunkat, ha az üzemeltetésen úgyis elveszik minden.

Állíts be!

A jövőben át kell látni, meg kell érteni az üzemeltetés felelősségét, az egyes készülékekben rejlő megtakarítási potenciálokat. Ne legyen kínos egy üzembe helyező szakembernek beüzemelés előtt alaposan áttanulmányozni a készülék gépkönyvét, mert az abban leírtak a megtakarítás szempontjából is fontosak lehetnek.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Karbantartás