Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A fűtési víz hőmérsékletének beállítása

2022. január 6. | Lantos Tivadar |  61 304 |

A fűtési víz hőmérsékletének beállítása

A gázkazán-tulajdonosok előszeretettel szeretik készülékükben mind a HMV, mind pedig a fűtési víz hőmérsékletét állítgatni, azzal kísérletezgetni. Kazánszerelés, javítás vagy csere után mit mondjunk a felhasználónak, milyen beállítást célszerű alkalmazni?

Összetett a probléma, a kérdést órákig lehetne boncolgatni, és számos mérés elvégzése után lehetnek kiszámítani a pontos értékeket, ugyanis a jó hőmérséklet beállítása sok összetevőtől függ. Fontos például, hogy milyen a külső hőmérséklet, a lakók által preferált belső klíma értéke, a hőtermelő készülék teljesítménye, típusa, fajtája, valamint a hőleadók minősége, típusa, fajtája. De az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen a termosztát, van-e külső hőmérséklet érzékelő, illetve csatlakozik-e okosotthon-vezérléshez a fűtési rendszer. Milyen az épület hőszigetelése. Dióhéjban talán ennyit célszerű figyelembe venni.

Néhány tényező

Nyílt égésterű kazánok esetén célszerű magasabb (60 °C feletti) hőmérsékletet beállítani. Az alacsonyabb hőmérséklet ugyanis a hőcserélőnél kondenzációt okozhat, amely károsíthatja azt. A lamellákon megjelenő zöldes, korrodált elszíneződés az alacsonyan beállított hőmérséklet következményeire utalhat. Huzamosabb ideig alacsony hőmérsékleten üzemeltetett nyílt égésterű gázkazán hőcserélője tönkremehet. Zárt égésterű, kondenzációs készülékeknél a magas hőmérséklet jelent gondot (60 °C felett), ugyanis itt a készülék egyre kevésbé kondenzál, és a megfelelő hatásfokot nem fogja tudni biztosítani. Célszerű időjáráskövető szenzort beépíteni, így ugyanis a készülék a külső hőmérséklet függvényében tudja beállítani az előremenő fűtési víz hőmérsékletét. Modulációs termosztát segítségével szinte tökéletes szabályozásra van lehetőség. A legtöbb készülék gyári modulációs termosztát és időjáráskövető külső hőmérsékletérzékelő esetén nem is engedi a kazán hőmérsékletének manuális szabályzását.

Radiátor és padló

Padló- és falfűtés esetén köztudott, hogy alacsony előremenő vízhőmérséklet is elégséges (40 °C alatt kell tartani az előremenő vízhőmérsékletet). Tévhit azonban, hogy radiátoros fűtésre nem való a kondenzációs kazán. Azok a radiátorok, amelyek alacsony hőmérsékletű fűtővízzel üzemelnek, a komfortos meleget gyorsan és kevés energiaráfordítással szállítják. A radiátorok azonnal reagálnak a hőigényre, ha a termosztát ezt jelzi. A helyiség egyenletesen és gyorsan melegszik, még alacsony külső hőmérséklet esetén is. Nagyon kicsi az a hőveszteség, amelyet a radiátor okoz, egy jól hőszigetelt külső fal mellett található alacsony hőmérsékletű radiátornál ez elhanyagolható (<1%). A padlófűtési megoldások a hőszigetelő réteg vastagságától és a padló típusától függően kb. 3-13% közötti hőveszteséggel rendelkeznek a talaj felé.

A hőszigetelés is fontos

Modern és korszerűen felújított épületekben ritkán szükséges 55 °C feletti hőmérséklettel üzemeltetni a rendszert. A fűtési idény nagy részében már akár 35 és 45 °C közötti vízhőmérséklet is elegendő, köszönhetően a jobb hőszigetelési és építési szabványoknak. A rendszerrel gyorsabban elérhető a kívánt hőmérséklet, és kevesebb energiát használ fel, hogy azt elérje. A radiátor nem függ a kazán típusától, életkorától vagy a beállított hőmérsékletétől. Még ha a rendszer hőmérsékletét magasra is állították be, csúcsterheléshez vagy rendkívüli fűtési helyzetben, a melegítési folyamat optimális. Ez a gyors reakcióidőnek és a konvekciós és sugárzó hőleadásnak köszönhető. A központi fűtési rendszer radiátorok használatával hatékonyabb, gyorsabban éri el a kívánt hőmérsékletet, és ehhez kevesebb energiát használ. 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Fűtési rendszerKazán

Kapcsolódó