Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tolják a készülékcseréket, inkább javíttatnak

2021. szeptember 23. | Lantos Tivadar |  2507 |

Tolják a készülékcseréket, inkább javíttatnak

Amennyire lehet, kitolják a készülékcseréket a gázkazán tulajdonosok. A támogatások ellenére sokan az utolsó utáni pillanatig várnak elavult gázkazánjuk cseréjével. Egyre kevesebb azonban az alkatrész, így nagy meglepetéseket okozhatnak majd a télvíz idején tönkremenő készülékek.

A párbeszéd

– Jó napot kívánok, gázszerviz. Miben segíthetek? – kérdezi a diszpécser.
– Jó napot, egy Thermomax… – válaszolna a feltett kérdésre a gázkazán-tulajdonos, ám azonnal közbe is vág a diszpécser.
– Sajnos nem tudunk segíteni, viszont látásra.

Ez a kis párbeszéd gyakran előfordul más, már nem gyártott, nem forgalmazott típusú készülékek esetén is. Sokan nem vállalják a régi kazánok javítását, mert az alkatrész előteremtése időigényes, költséges folyamat, és az esetek döntő többségében nem éri meg a befektetett munka. Azonban sok esetben nincs más lehetőség, mert nem engedi meg a jogi környezet, nem tudja a megrendelő előteremteni a kazáncseréhez szükséges anyagi forrásokat, amely akár az 1 millió forintot is elérheti. A jó szerelő azonban mindent megold, amit a biztonságos üzemeltetés szem előtt tartásával meg lehet oldani. De célszerű felhívni a figyelmet, hogy a korszerűsítés fontos, és műszakilag mi lenne a tisztességes és korrekt megoldás. A helyzet felmérése után egyéb alternatívák is felajánlhatók. Például gyűjtőkéményes gázüzemű vízmelegítők helyett a villanybojler. Kisebb, alacsonyabb belmagasságú lakások esetén (30 m²-nél kisebb lakóterület) az elektromos fűtés is számításba jöhet.

Mintapélda

A régi FÉG típusú kazánok felújítása (vegyük példának ezt a készüléket, mert talán ebből van még mindig a legtöbb az országban) is egyre kevésbé megy, bár talán régi készülékek alkatrészellátása terén ez a készülék áll a legjobban. Gázarmatúrát csak és kizárólag felújítottat lehet vásárolni. Információink szerint egy utángyártott gázarmatúra 179 000 forintba kerülne, ha lenne. A felújítottat 35 000 forintért árulják, azonban csak akkor kaphat bárki, ha visz egy régi alkatrészt. Vízarmatúrát viszont egyáltalán nem lehet kapni (amikor volt, 15 000 forintért árusították), csak és kizárólag régi készülékekből „bányászható” ki az alkatrész, azonban gumimembránt még árusítanak; párszáz forintos tétel.

Szivattyút még találhatunk a készülékekhez (42 000 Ft). Vezérlőpanelt kapni, 8000–16 000 forint között mozog az áruk. Leghúzósabb a kazánbetét, melynek ára 50 000–80 000 forint között mozog. Égőtálcát 40 000–60 000 forint között vásárolhatunk egy-egy készülékhez. Végül számoljunk a kisebb alkatrészekre, mint a termoelem, sztemkó , hőmérő, gyújtó kb. 10 000–15 000 forintot. Ha mindent összevetünk, nem kis költség egy régi FÉG kazán teljes felújítása, hiszen csak az alkatrészekért 150 000–200 000 forintot kell fizetnünk. Erre jön rá a munkadíj, ami kb. 100 000 forintos tétel. Így lesz egy korszerűtlen, ám újnak mondható készülékünk kb. 300 000 forintért. Sokan talán azt gondolhatják, hogy nem kell minden egyes alkatrészt kicserélni. Talán abban a pillanatban nem, de egy 30-40 éves készüléknél folyamatosan mennek tönkre az alkatrészek, így pár év alatt biztosan el fogunk jutni a teljes cseréhez.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FelújításFűtésszerelésKazán

Kapcsolódó