Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nagy hidegben kevesebb meleg víz?

A hőcserélő-savazás még segíthet

2021. november 11. | VGF&HKL online |  3015 |

Nagy hidegben kevesebb meleg víz?

Az átfolyós vízmelegítők, HMV tároló nélküli cirkók esetén fordul elő, ha a külső hőmérséklet tartósan nulla fok alá csökken, nem lesz megfelelő a melegvízellátás. Különösen a régi készülékek, karbantartás nélküli kazánok esetén találkozhatunk a problémával. A savazás megoldás lehet!

Kicsi a nyomás

Ha a bejövő hideg víz nyomása sokkal nagyobb, mint a meleg vízé, akkor gyanakodhatunk a HMV hőcserélő „ledugulására”. Különösen akkor, ha a lakástulajdonosok megerősítik, hogy a területen bizony kemény a víz, és nincs vízkezelő rendszer az épületben. Hideg időben, amikor a külső hőmérséklet tartósan nulla fok alá csökken, nehezebben melegítik fel a készülékek a beállított hőfokra a beérkező vizet, így a hőcserélők lecsökkent teljesítménye még szembetűnőbb lesz, és megnő az igény a probléma orvoslására. A legjobb, legegyszerűbb és legdrágább megoldás a hőcserélők cseréje. Azonban mind a bitermikus, mind a HMV hőcserélőket lehet és kell is savazni.

Nincs hollandi

Az egyszerű lemezes hőcserélők újabban nem rendelkeznek menetes, hollandis felfogatással, így azt gépre kötni nem lehet. Legtöbbször gumigyűrűs rögzítéssel találkozunk. Ezeket a berendezéseket egyszerű kézi módszerekkel kell, lehet savaznunk. Erre a célra legjobb megoldás a 30 m/m %-os háztartási sósav, amely viszonylag erős savnak minősül, de a közhiedelemmel ellentétben nem tesz kárt a lemezes hőcserélő anyagában. A HMV lemezes hőcserélők alapanyaga elsősorban nemesacél, de a belső, vízzel érintkező felületei réz anyagúak. A hőcserélő réz elemei a sósavval nem lépnek kölcsönhatásba, mert azok csak oxosavakra reagálnak, tehát a réz elemek nem károsodnak. Viszont a vízkő – ami kálcium és magnézium karbonátok keveréke –, igen heves reakcióba lép a háztartási sósavval, melynek következtében CO2 keletkezik. A szén-dioxid önmagában nem mérgező gáz, de a savazást érdemes a szabadban végrehajtani.

Kézi savazás

A kiszerelt HMV hőcserélőt egy műanyag lavórba, vödörbe kell tenni, melyben könnyen fel lehet tölteni a hőcserélő kivezetéseit. Elengedhetetlen a védőfelszerelés (gumikesztyű, védőszemüveg) használata, ugyanis a heves reakció következtében a sav kicsaphat a hőcserélőből. Attól függően, hogy mennyire makacs a lerakódás, kell a savat a hőcserélőbe tölteni. Amíg intenzív pezsgés figyelhető meg, addig biztosan folytatni kell a műveletet. Majd ha ez alábbhagy, érdemes kiöblíteni a hőcserélőt, majd újra folytatni a savazást. Miután megszűnik a pezsgés, buborékolás, tisztának mondható a hőcserélő. Ezután alaposan át kell mosni zuhannyal a hőcserélőt, és visszaszerelni a gázkészülékbe.

Bitermikus hőcserélőket is lehet sósavval kezelni. Ezeknél a készülékeknél a ledugulást nemcsak az elégtelen vízmennyiség, de a kattogó, „kerregő” hanghatások is jelzik elsősorban a meleg víz nyitásánál. A kazán pillanatok alatt felforr, és túlmelegedéssel kiáll hibára, ha a ledugulás olyan mértékű. A bitermikus hőcserélő kiszerelésénél ügyelni kell, hogy a készüléket víz és fűtés oldalról egyaránt ki kell zárni, és feszteleníteni kell. Ellenkező esetben a készüléket könnyen el lehet áztatni.

Csak savazó gép és citromsav!

A nemesacél de főleg az alumínium kazántesteket tilos savazni. A nemesacélban sósav hatására lyukkorózió léphet fel, ha a passzív réteg helyileg törik meg. A feltörésért a kloridionok felelősek, amelyek elektrolit jelenlétében a nemesacéltól elvonják a passzív réteg kialakulásához szükséges krómatomokat. Tűszúrásszerű lyukak keletkeznek. A lerakódások, az idegen rozsda, a salakmaradványok vagy a futtatási színek megléte a lyukkorrózió megerősödéséhez vezetnek. A kondenzációs gázkazánok fűtési hőcserélőit, kazántesteit csak erre a célra rendszeresített savazó készülékkel, és megfelelő töménységű savakkal szabad kezelni.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HMV előállításHőcserélőKazán