Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lefújták a napelemes pályázat második körét

2022. október 17. | VGF&HKL online |  1235 |

Lefújták a napelemes pályázat második körét

Bár eredetileg úgy volt, hogy még idén novemberben megnyílik a lakossági napelemes pályázatok második köre, ebből már biztosan nem lesz semmi. Ez Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára közleményéből derül ki.

Azok után, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az új telepítésű napelemek hálózati betáplálásának lehetőségét felfüggesztik, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség pedig erre reagálva a lakossági napelemtelepítések végéről beszélt, újabb fejlemény érkezett. Steiner Attila, a TIM államtitkára egy hosszú közlemény közepén jelentette be, hogy a tavaly kiírt lakossági napelemes pályázatra beérkezett 43 ezer beérkezett kérelemből 25 ezer már megkapta a támogatást, viszont a novemberre ígért második kört egyelőre nem írják ki, s majd csak akkor térnek vissza rá, ha érkezik ehhez uniós forrás. – Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés. Minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés is megkezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében. Emellett a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást a még könnyebb telepítés érdekében – áll a közleményben.

A napelemes pályázat második körének halasztása a betáplálási tilalom miatt nem volt váratlan. Azt is érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy a már lezajlott első körrel is adódhatnak problémák a kivitelezés során, ha lesznek egyáltalán kivitelezések. Az árak ugyanis az elmúlt hónapokban annyira elszálltak, hogy a telepítők az eredeti támogatási összegek mellett nem biztos, hogy elvégzik a munkát. Mit arról korábban már beszámoltunk, a 350 tagvállalatot képviselő MNNSZ és a MANAP Iparági Egyesület álláspontja szerint az eredeti bruttó 485 645 Ft/kWp-ről bruttó 600 000 Ft/kWp-re szükséges emelni. Ha marad az eredeti összeg, több mint 43 ezer nyertes pályázónál kerülhet veszélybe a kivitelezés, hiszen a pályázat kiírása óta jelentős áremelkedés ment végbe a fotovoltaikus eszközök piacán éppúgy, mint a szállítmányozásban (üzemanyagár), a bérköltségekben (KATA eltörlése), ráadásul időközben a forint is veszített értékéből a vezető devizákkal szemben.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

NapelemNapenergia

Kapcsolódó