Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rossz hír a napelemben és hőszivattyúban gondolkodóknak

Amíg nem jönnek az uniós források, megszűnik a hálózati betáplálás lehetősége

2022. október 13. | Erdősi Csaba |  51 355 |

Rossz hír a napelemben és hőszivattyúban gondolkodóknak

A jövőben telepítendő napelemek mindaddig nem kapnak hálózati betáplálási engedélyt, amíg az Európai Unió Helyreállítási Alapjának hitelrészéből nem sikerül „napelemállóvá” tenni a magyar villamosenergia-hálózatot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos szerdai kormányinfón. Bár Gulyás Gergely a részletekbe nem ment bele, szavaiból az tűnt ki, hogy szigetüzemű rendszerek telepítésére lesz lehetőség. Ez nyilvánvalóan rossz hír azoknak, akik gázfűtésről napelemmel támogatott hőszivattyús rendszerre szeretnének áttérni.

Közismert, hogy a napelemek termelése hektikus, nem áll rendelkezésre a nap huszonnégy órájában. A lakossági napelemes rendszerek éppen emiatt hálózati csatlakozási engedélyt kaptak. Amikor termelésük meghaladta az adott ingatlan pillanatnyi igényeit, a hálózatra termeltek, amikor pedig termelésük alatta maradt a felhasználói igényeknek, a fogyasztók a hálózatról jutottak villamos energiához.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter friss bejelentése szerint a jövőben új napelemek telepítése esetén erre átmenetileg nem lesz lehetőség. „A betáplálást felfüggesztik azoknál, akik mostantól ilyet akarnak felszerelni. Kevesebb lesz ugyanakkor a bürokrácia annak, aki napelemet telepít, és a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát” – jelentette ki, hozzátéve, hogy mindazon napelemes tervek, amelyekre már beadták a kérelmet, de még nem épültek meg, a régi rend szerint csatlakozhatnak a hálózathoz, mint ahogy a már üzemelő rendszerek is.

A tárcavezető közlése szerint a hálózati betáplálási tilalom addig marad fenn, ameddig nem sikerül megállapodnia a magyar kormánynak az Európai Unió illetékes döntéshozó testületével a Magyarországnak elvileg járó, jogállamisági problémák miatt azonban visszatartott pénzekről. A kabinet úgy tervezi, hogy ha hozzájut a Covid-járvány miatt felállított Helyreállítási Alaphoz, annak hitelrészéből olyan hálózatfejlesztési programot indít, amelynek révén az együttműködő villamosenergia-hálózat képes lesz fogadni az időközben szigetüzemben kiépült kapacitásokat, s még azon felül az új telepítések által termelt villamos energiát is.

A fentiek bizonytalan helyzetet teremtenek mindazoknak, akik napelemtelepítéssel és hőszivattyú beépítésével szabadulnának a gáztól, márpedig a kettős tarifaszerkezetű rezsiszabályok júliusi bejelentése óta elég sokan kezdtek el ilyen beruházásban gondolkodni. Számukra a hálózati betáplálás tilalma teljesen új helyzetet teremt, hiszen nyilvánvalóan nem lesznek képesek a fűtési idényben a napelemes termeléssel folyamatosan biztosítani a hőszivattyú működéséhez szükséges áramot, és a téli, borús időszakban egy akkumulátoros tároló beépítése sem fog változtatni érdemben ezen.

„Ez a magyar napelempiac vége!”

Megkerestük az ügyben Kiss Ernőt, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnökét. A szakember véleményének summája adta e keretes írás címét. Mint modta, véleménye szerint a „kormányt megtéveszthették”, mert szó sincs arról, hogy a hazai villamosenergia-hálózat generálisan képtelen lenne több napelemes forrásból származó villamos energia fogadására. Úgy véli, a ma bejelentett döntés nem csupán a napelemes ágazatot dönti romba, de a teljes nemzetgazdaságnak is csak kára származik belőle. 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HőszivattyúNapelem

Kapcsolódó