Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Földgáz helyett hidrogén

2022. december 20. | VGF&HKL online |  976 |

Földgáz helyett hidrogén

Ahhoz, hogy 2050-re CO₂-semlegessé tegyék a teljes ingatlanállományt az Egyesült Királyságban, már most lépéseket kell tenni. Emiatt felmerült, hogy 2030-ra 15 millió háztartásban már hidrogénüzemre kész kazánoknak kellene működniük. Az alternatív tüzelőanyag felhasználását egy „hidrogénfaluban” tesztelik, de nagy szerepet szánnak a hőszivattyúnak és a távfűtésnek is.

Egy brit energetikai- és közműszervezet (Energy and Utilites Alliance [EUA]) érvelése szerint az Egyesült Királyság hatóságainak fontolóra kellene venniük, hogy 2035-ig 15 millió otthont szereljenek fel hidrogéngázüzemre alkalmas kazánnal. Az elképzelést a klímaváltozás kihívásairól novemberben rendezett nemzetközi konferencia (COP27) után hozták nyilvánosságra. Mike Foster, az EUA vezérigazgatója szerint a hidrogénüzemre kész kazánokat hivatalosan olyan technológiaként kell elismerni, amely segíthet az Egyesült Királyság szén-dioxid-csökkentési terveiben. Utóbbiak között szerepel, hogy a lakásállomány 2050-re nettó nulla kibocsátásúvá váljon. A tervek szerint a hidrogénkész kazánok fokozatos elterjedése megkönnyíti a végleges átállást.

A kormány várhatóan 2026-ban dönt arról, hogy szerinte lehet-e szerepe a hidrogénnek a háztartűsok fűtésében. A kötelezettségvállalást a 2021-es hő- és épületstratégia határozta meg, hogy időt hagyjon a hidrogénnek a földgázfűtés közvetlen helyettesítéseként való felhasználásának folyamatos kutatására. Ezek a tesztek magukban foglalják a gázszolgáltatók javaslatait egy „hidrogénfalu” működtetésére az Egyesült Királyságban a következő három évben.

Ugyanez a hő- és épületstratégia alapján az Egyesült Királyság kötelezettséget vállalt a hőszivattyúk széles körű telepítésére. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású távhőhálózatoknak is komoly szerepet szánnak a lakó-, köz- és kereskedelmi épületek szén-dioxid-mentesítéséhez.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FöldgázHidrogén

Kapcsolódó

Hidrogént kevernek majd a földgázba

Hidrogént kevernek majd a földgázba

A kardoskúti tárolónál műszerezési és irányítási munkákkal kezdődik az átállás