VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2006. október

A kémény története I.

Dr. Meszléry Celesztin |  38 493

A történelmi írásművek egy része szigorúan tudományos, ún. forrásokra hivatkozik (amelyek vagy igazságot mondanak, vagy vitathatók), és általában csak az emberek töredéke (speciális érdeklődők) számára ad olvasási élményt. Másik része a szerzői fantáziával kiszínezve kimondottan élvezetes, tények, kitalációk keveréke. A kéménytörténelem úgy fog közelíteni a valósághoz, ahogy napjaink felé közeledünk, hiszen a korai évezredekről semmi írott, hiteles forrásunk nincsen. Remélem azonban, amikor a tudományos szakaszhoz elérünk, az érdeklődő szakemberek akkor is szívesen olvassák, emlékezve a meseszerű részletekre is.

Az építőipar 2005-ben

 11 734

A KSH közzétette - szokás szerint - adatait az építőiparról. Jelentjük: a jelek szerint amilyen jó évük volt a klímásoknak, olyan rossz volt a fűtés-, víz-, és gázszerelésben tevékenykedőknek. No, talán annyira mégsem katasztrofális a helyzet, de a számok jeleznek valamit: tavaly júniusban kb. 8%-kal volt alacsonyabb az építőipari termelés volumene, mint azelőtt, viszont az árak ugyanilyen arányban drágultak. És mielőtt azt hinnénk, hogy a visszaesést az autópálya-építés produkálja, még egy adat: a szerkezetkész épületek építése 11%-kal esett vissza, és ez már erősen kihat az épületgépészetre. Az alábbiakban néhány adatot idézünk az építőipar 2005-ös teljesítményéből, hogy képbe tudjuk helyezni magunkat a mostani idényre.

Kandallóbetétek

 25 580

Kandallóbetétek cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Kedvezményes, 10% adóval kifizethető osztalék

 20 087

A költségvetési egyensúly javítása érdekében az Országgyűlés megalkotta a 2006. évi LXI. Törvényt, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, amely mint salátatörvény tartalmazza a személyi jövedelemadó-törvény módosításait is, ebből a kedvezményes adóval kifizethető osztalékra vonatkozó szabályokat mutatom be.

Hidraulikus présgépek a gyakorlatban

Ruckel Balázs |  31 763
1 5 (1)

Van Svájcban egy manufaktúra, ott gyártják az Európa-szerte leginkább elterjedt présgépet. Ebben a gyárban a présgépek mellett sok egyéb mást is készítenek, jelen van a magyar piacon betonfelület-megmunkáló eszközeivel és pneumatikus reveleverőivel is. Ezt a két termékcsoportot saját nevén tartja forgalomban, ami a présgépeire nem mondható el. Így úgy érzem, bátran nevezhetem nevén a gyárat: Von Arx. Valószínűleg a kedves olvasó, ha szakmabéli, és volt már kezében ilyen eszköz, nem is tud róla. Nos, ezt a gyárat sikerült végigjárnunk az elejétől a végéig, mindent megnézhettünk, sőt itt-ott még képeket is készíthettünk, melyekből itt is közlünk párat. S hogy mi volt az apropója ennek a látogatásnak? Nos ez egyelőre maradjon titok, de a cikk végére kiderül. Viszont a látogatás jó alkalom arra, hogy néhány szót ejtsünk a hidraulikus présgépekről.

Gázterv, meó, szolgáltató

Versegyházi Béla |  30 107

A 297/2005. (XII. 23.) Korm. Rendelet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról többek között ennek a testületnek a kezébe helyezi a megszüntetett Magyar Műszaki Biztonsági Hivatal (GMBSZ!) jog- és feladatkörét. Egy érdekes dologban is dönthetnek: felülbírálhatják a gázszolgáltatót.

Megújulók

Dr. Barcsik József |  30 784

Gombamód szaporodnak a környezetet védő, segítő és zöldáramot termelő biogáztelepek Felső-Ausztriában is. Ezek egyike egy éve üzemel Michaelnbach-ban. Michaelnbach település mellett épült meg a Rückert Naturgas tervezésében az Agrarstrom GmbH. tulajdonát képező biogáztelep. A céget két család, a Humer és a Hutterer alapította, és Elizabeth Humer ügyvezető mutatta be az érdeklődőknek.

Milyen legyen a pelletes kazánház

Szalontai Bálint |  22 726

Magyarország egyik potenciális "nagy dobása" a pellet-technológia lehet a közeljövőben. Egyre több pellettel üzemelő kazán lel gazdára emiatt. Fontos, hogy az épületgépész szakemberek tisztában legyenek telepítésük körülményeivel. Alábbi cikkünkben a pelletraktár és a -kazánház elhelyezésének feltételeit vizsgáljuk.

Az energetikai veszteségfeltárásról II

Sümeghy Péter |  26 759

Egyre fontosabb az energiarendszerek pontos mérése és ellenőrzése azzal a céllal, hogy megvalósuljanak és megmaradjanak az elfogadható komfortfeltételek, megszűnjön az energiapazarlás, biztosítható legyen az energiafelhasználással való elszámolási kötelezettség. A füstgázelemzést a tüzelőberendezések tüzeléstechnikai hatásfokának meghatározására használjuk. A tüzeléstechnikai hatásfok meghatározásához a füstgáz O2- és CO-tartalmát, valamint hőmérsékletét és az égéslevegő hőmérsékletét kell egy időben mérni. Földgáztüzelésű kazánok esetében fontos, hogy a füstgázban található éghető szénhidrogének koncentrációját is mérjük az összes veszteség meghatározásához. A mai korszerű elektronikus készülékek nem csak mérik a szükséges paramétereket, hanem kiszámítják a hatásfokot, és adatok tárolására is képesek.

GMBSZ-kisszótár II.

Sebesi Károly |  26 504
1 4 (1)

Hatályba lépett az GMBSZ, és számos változás, alapfogalom került bele, amit a napi munkában alkalmazni kell. Az alábbiakban ebből ollózunk.

A hajó vízellátási rendszere

Kövendi Dénes |  30 437
1 4 (1)

A kényelmi és luxusigények növekedésével az épületgépészek számára olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyek eddig nem léteztek. Ezek egyike a hajó-épületgépészet. A nagyobb vízi járművekbe építésükkor belekerülnek a különböző szerelvények, de a kisebb vagy régebbi típusoknál sokszor utólag szereltetnek fűtést, vízrendszert, áram- és melegvíz-termelőt. Ezeket a munkákat eddig általában nem épületgépész szakemberek végezték, hanem ügyes kezű hajóépítők, de a minőségi elvárások fokozódása itt is piacot teremthet számunkra.

A szakmagyakorlási jogosultság szabályozása II

Péter Annamária |  25 102

Alábbi cikkünk általános tájékoztatást ad a műszaki tervezői, szakértői stb. szakmagyakorlás várható új feltételeiről.

A visszaáramlás-gátló huzatfokozó készülékek működése

Roux Kevin |  28 096
1

Szaklapunk júniusi számában olvashattak az öko-szellőzés és füstelvezetés alapjairól. Mivel nagy érdeklődés mutatkozott a téma mélyebb tárgyalására, jelen cikkünkben a rendszert technikai oldaláról szeretnénk ismertetni.

Októberi melankólia

Meyer József |  29 111

Nem lehetünk eléggé szerények és óvatosak, ha a jelenünk gazdasági viszonyairól morfondírozunk, kiváltképp ebben a választott szegmensben, jelesül a gazdasági előnyszerzések világában, melyre ez a cikk is vállalkozik. Ezért fontos, hogy a megállapításokat példákkal is megerősítsük.

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő vízgépészete

 19 342

Örökzöld téma került sorra rovatunkban, hiszen Hajdúszoboszló télen-nyáron felejthetetlen élményt nyújt a vizek szerelmeseinek. Jöhet ide fiatal és öreg, reumás és csúzos, egészséges és beteg: mindenki megkapja azt, amit várt, sőt.

A szalagradiátorok Lábazatba építhető ventilátoros radiátor

 17 915

Az energia már ma is költséges, és egyre drágul, ezért napjainkban különösen fontos az energiatakarékos rendszerek alkalmazása. A többhónapos fűtési időszakban szükséges a lakások és családi házak gazdaságos melegítése. Ennek elérésére a magyarországi piacon többféle fűtési rendszert találunk. Az egyik, viszonylag új keletű technológia az egy- vagy kétsoros szalagradiátoroké.