Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hőszivattyúk ellenőrzése

Még most sem késő

| |  2844 |

Hőszivattyúk ellenőrzése

Viszonylag sokat beszéltünk a gázkazánok karbantartásáról, meghibásodásáról, működéséről, de szót kell ejtenünk a hőszivattyúkról is. Annál is inkább, mert egyre több családi házban döntenek úgy, hogy az épület hűtését, fűtését hőszivattyúval oldják meg.

Kétszer egy évben

Az utóbbi és az előttünk álló napokban tartósan hideg időjárásra számíthatunk. Ilyenkor meggyőződhetünk a hőszivattyúk előnyeiről és hátrányairól egyaránt. Fontos szempont, hogy ne ítéljünk előre, előfordulhat ugyan, hogy ebben a hónapban talán magasabb lesz a villanyszámla, azonban a hőszivattyúk működését, jósági tényezőjét, hatásfokát (COP) a teljes szezonra (SCOP) kell vizsgálni. Tartósan 0 °C alatt a hőszivattyúk, fűtő split klímák hatásfoka jelentősen csökken. A piacon rengeteg készülék közül választhat a megrendelő, elsősorban pénztárcafüggő az, hogy az erősebb hidegekben milyen hatásfokkal működik a berendezés. Azt azonban tudnunk érdemes, hogy a hidegben a hőszivattyú korlátai, hibái sokkal jobban előjönnek. A fűtési idény beköszöntése előtt még egyszer át kellene nézetni a készülékeket, annak érdekében, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Hőszivattyú karbantartása tehát évente kétszer lenne aktuális.

Tisztítás

A karbantartási munka megkezdése előtt a hőszivattyúkat áramtalanítani kell! Az első amit átnézünk, az elpárologtató felszínének tisztasága. A tavaszi virágszirom, a nyári por és az őszi hulló falevelek mind-mind az elpárologtató felületén, vagy a lamellák között landolnak. A legdurvább a nyárfa virágzásánál keletkező bojhos anyag, amely szinte teljesen képes eéltömíteni a felületeket.  Ezektől kötelező (egyébként évente többször is érdemes) megtisztítani az elpárologtató felületét. A tisztítás történhet alacsony nyomású vízzel, vagy levegővel. Az erős vízsugár, vagy kompresszor a vékony alumínium lamellákat elgörbíthetik, melyet lamellafésűvel lehet kiegyengetni, de csakis végszükség esetén.

Klímagáz

A gép védőburkolatának eltávolítása után szemrevételezéssel át kell nézni az elektromos csatlakozásokat, a csöveken levő gyári hőszigeteléseket. A gép belsejét is meg kell tisztítani a bele hullott kosztól, piszoktól. Meg kell mérni a klímagáz mennyiségét is a berendezésben. A hűtőközegnek grammra pontosan a gyári előírásnak megfelelő mennyiségben kell a rendszerben lenni, különben a gép nem hozza az elvárt SCOP értéket.Ha a klímagáz mennyisége rendben van, áram alá kell a hőszivattyút helyezni, és el kell végezni a beindítási protokollt.

Akusztikus vizsgálat

Ezzel a karbantartási munkálat még nem fejeződött be, hiszen a levegős hőszivattyú hangja, a kompresszor esetleges működésbeli zajai figyelmeztethetnek a problémákra. A hibamentes hőszivattyúnak meghatározott időn belül (típusonként változó) fel kell fűtenie a puffertartályokat. Érdemes átvizsgálni a csatlakozó fűtési rendszer elemeit is, valamint a fűtővíz összetételét, szennyezettségét is.

HőszivattyúKarbantartás

Kapcsolódó