VGF&HKL szaklap

A hőszivattyú technológia a klímaválság árnyékában

Hazai és külföldi előadókkal szervez konferenciát a Mahösz Budapesten

| |  491 | |

A hőszivattyú technológia a klímaválság árnyékában

A Magyar Hőszivattyú Szövetség 2020. február 12-én hazai és nemzetközi előadók részvételével rendez konferenciát Budapesten. Az esemény aktualitását a klímaváltozás elleni küzdelem adja, a dekarbonizáció, vagyis egyik kulcsa ugyanis a környezetbarát hőszivattyú technológia lehet.

Az előírások szerint 2021. január 1-től már csak közel nulla energiaigényű épületet lehet építeni Magyarországon. Ehhez olyan épületgépészeti rendszert kell telepíteni, amely biztosítja, hogy a fűtés, a hűtés, a háztartási meleg víz előállítása és a szellőztetés energiaigénye minimum negyedrészt megújuló forrásból  származzon. Kevesen gondolnak rá, de a hőszivattyú ideális, ha megújuló energiaforrások felhasználásáról beszélünk, hiszen egységnyi villamos energiából háromszor-négyszer annyi hőenergiát képes előállítani vagy éppen elvonni, hogy felhasználja a környezet hőjét.

A hőszivattyús rendszerek működéséről, illetve a hőszivattyús technológia és a környezetvédelem, a klímasemlegesség összefüggéseiről részletesen írtunk lapunk 2019. októberi számában. A cikk online kiadásunkban is olvasható. Aki ugyanakkor még alaposabban szeretné beleásni magát a témába, annak melegen ajánljuk a Magyar Hőszivattyú Szövetség (Mahösz) 2020. február 12-én, Budapesten megrendezésre kerülő konferenciáját, amelyen neves hazai és nemzetközi szakemberek előadásain ismerkedhetnek meg a résztvevők a kérdéskör aktuálisan legfontosabb fejleményeiről. A konferencia keretében megoldásokat és jó példákat mutatnak fel arra, hogy a hőszivattyú-technológia hogyan könnyítheti meg és egyszerűsítheti le az átállást egy szén-dioxid-mentes hazai épületállomány mielőbbi elérésére, és a klímaváltozás hatásainak enyhítésére. A konferencia fővédnöke prof. dr. Palkovics László miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A konferencia során bemutatásra kerül

  • a frissen elkészült Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT), kitérve arra, hogy a NEKT-ben milyen szerepet szán a Kormány a hőszivattyú-technológiának, milyen támogatási eszközök állnak majd rendelkezésre;
  • a megújulóenergia-részarány hőszivattyúk alkalmazása révén való emelésének lehetősége,
  • a rendezvényen jó példák során kerül kifejtésre, hogy a különböző hőszivattyús műszaki-technológiai megoldások mekkora hasznos energiát termelhetnek éves viszonylatban;
  • a technológia villamosenergia-hálózat szabályozásában rejlő tartalékai,
  • a hőtárolás lehetősége;
  • kerekasztal-beszélgetés során meghívott vendégekkel megvitatjuk azt is, milyen szerepe van a hőszivattyú-technológiának az épületállomány CO2-kibocsátásának csökkentésében, illetve gátakat kell felszámolni hazánkban a technológia minél szélesebb elterjedése érdekében.

Letölthető dokumentumok

meghívó program regisztrációs lap

EseményHőszivattyú

Kapcsolódó