Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Elindult a Felelős Fűtésért Akciócsoport

2023. október 2. | VGF&HKL online |  1505 |

Elindult a Felelős Fűtésért Akciócsoport

Szakmai akciócsoport létrehozását hirdeti meg október 2-án, szűk két héttel a hivatalos fűtési szezon előtt a kazánokat gyártó Technorgáz Kft. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás azt szeretné elérni, hogy a 25-30 évnél régebbi gázfűtéses berendezéssel felszerelt magyarországi ingatlanok tulajdonosai állami vagy uniós támogatást kaphassanak arra, hogy az elavult fűtési rendszerüket korszerűbbre cserélhessék.

A 20 ezer magyar lakásban jelen lévő vállalkozás a hazai gyártók, forgalmazók, valamint az állami döntéshozók támogatását szeretné megnyerni az ügynek, amely – mint mondják – túlmutat a profitszempontokon. Egészen egyszerűen olyan rossz állapotban van a becslések szerint körülbelül 1 millió hazai gázfűtéses társasház, hogy szükségessé vált célzott, állami program kidolgozása és állami ösztönzők bevetése a helyzet megfordítása érdekében! Szakmai becslések szerint az országban 4 millió darab gázkészüléket szereltek be az elmúlt fél évszázadban, és ezek tekintélyes hányada 30-40 éves (!) készülék!

Időzített bombán ülünk

A Felelős Fűtésért Akciócsoport felállítását számos szempont indokolja Kerekes István, a Technorgáz Kft. alapító-ügyvezetője szerint. – A régi, elavult gázüzemű fűtőkészülékek 20-30 százalékkal többet fogyasztanak alacsonyabb hatásfok mellett, mint a korszerű berendezések. De, ami még nagyobb baj, hogy balesetveszélyesek! Az elavult parapetek, a régi szigetelések és a karbantartás hiánya miatt könnyen kialakulhat szén-monoxid-visszaáramlás, ami tavaly is 19 honfitársunk életébe került – hangsúlyozza Kerekes István, aki szerint további veszélyforrás, hogy a 1970-es, 80-as években felszerelt gázkészülékekhez az alkatrész-utánpótlás napjainkra szinte teljesen megszűnt. Az ezzel foglalkozó kisvállalkozások nagy része a támogatás hiánya miatt csődközeli helyzetbe került. Így a szerelők jobb híján régi fűtőtestekből „szuperálják ki” a szükséges anyagokat.

Gáz lesz, ha nem lépünk!

A szakmai akciócsoport az szeretné elérni, hogy az állami, uniós ösztönzők segítségével évente 30-50 ezer lakásban sikerüljön kicserélni az elavult fűtésrendszert korszerűbbre. A Felelős Fűtésért Akciócsoport szerint az 1 milliót megközelítő, legidősebb korú gázfűtéses berendezések cseréje politikától és gyártótól független, közös társadalmi ügyünk kell, hogy legyen! Az alulról jövő kezdeményezés ötletgazdája tisztában van azzal, hogy a legrosszabb minőségű gázfűtéses rendszerek cseréjét nem az érintett több százezer magyar család akarata hiúsítja meg, hanem az ehhez szükséges források – de legalábbis az önerő vagy a kedvezményes hitel – lehetőségének a hiánya. Kerekes István bízik abban, hogy kezdeményezése értő fülekre talál úgy a gyártói, mint a döntéshozói és a fogyasztói oldalon!

A Technorgáz ügyvezetője áll a sajtó rendelkezésére az alábbi e-mail címen, illetve ezen a telefonszámon egyaránt.

Kerekes István: +36 30 326 5118; e-mail: info@technorgaz.hu

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

fűtési rendszerkarbantartás

Kapcsolódó