Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2006. július-augusztus

Megújuló energiák – jóváhagyták az energiapolitika szakmai anyagait

Prof. Dr. Giber János Dobos Gábor |  24 870

2005 közepén a GKM (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium) az energiapolitika 17 területén hozott létre szakmai bizottságokat. Az elkészült anyagok széles körű szakmai zsűri elé kerültek, majd feltették őket a GKM honlapjára. (Erre több száz szervezet figyelmét hívták fel levélben.) A bizottságokat kötelezték az ide érkező hozzászólalások írásbeli megvitatására.

WC-tartályok

|  27 476

WC-tartályok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Még mindig van újabb?! CO-mérgezések

Nagy Gábor Szunyog István |  25 211

A szerzők a cikk alapjául szolgáló esettanulmányt a 2006. március 23–24-én, Kecskeméten megrendezésre került IV. Országos Kéménykonferencián ismertették.

A specialista

Arcképek és vélemények

|  34 642

Szigetvári Dénes egy folyton meglepetést okozó ember. Szeret egy lépéssel mindig mások előtt járni, és ez számos esetben sikerül is neki. Hat évesen egy játszótéri baleset következtében majdnem elvesztette bal karját – elsőként hajtottak végre rajta olyan műtétet, mellyel megmentették a végtagot. Iskoláit kitűnő bizonyítvánnyal, jeles szorgalommal – ám elégséges magatartással végezte. Jellemző rá, hogy mások számára irreális célokat fogalmaz meg, amiket idővel rendre teljesít. Mindezt teszi úgy, hogy eredetileg nem is épületgépész a végzettsége, ám ezt senki meg nem mondaná róla.

Kádak és zuhanytálcák

Török Gábor |  24 925

Kád, és persze zuhanytálca? Az bizony van sokféle. Lehet bennük feküdni, ülni, állni, és az egyebeket most ne feszegessük. A formaválaszték is a végtelenhez közelít, a dizájnerek újabb és újabb vevőcsalogató és kápráztató formákat találnak ki. Egy, illetve még egy dolog azonban állandó. A funkció és a szerelhetőség. Funkció? Lehessen fürödni, zuhanyozni, ellazulni, ja, és tisztálkodni is. Szerelhetőség? A kedves mesternek ne kelljen sokat bíbelődni a beállítással, álljon az a kád biztosan és mereven hosszú ideig, maga a kád élettartama is teljesítse az elvárásokat, hiszen egy kádcsere nem mindennapos történet. Van ilyen kád? De még mennyi.

Jogi környezet Kötelező alkalmassági idő

Dr. Csanádi Károly |  18 884
1 5 (1)

A 11/1985. (VI. 22.) ÉVM-IpM-KM-MÉM-BkM együttes rendelet az egyes épületszerkezetek és azok létrehozásánál felhasználásra kerülő termékek kötelező alkalmassági idejéről szól.

Több mint bútordarab: a kandalló III.

Belinszky Ákos |  25 118

A VGF régebbi számaiban szót ejtettünk a kandallókkal való fűtésről. Utaltunk a különbségre a kandallók és a cserépkályhák között, áttekintettük, melyiket mikor és hol érdemes használni. Akkor arra a megállapításra jutottunk, hogy fő fűtésre mindenképpen cserépkályha használata az ideális, de alkalmankénti begyújtásra, kiegészítő fűtésre a kandalló felel meg. Noha ezzel az állítással sokan nem értenek egyet, az ő meggyőzésükre is szeretném ezt a pár oldalt egy forradalmian új kandallóbetétnek szentelni. Mindenek előtt azonban határozzunk meg pár alapfogalmat.

Értéknövelő felújítások egy dunaújvárosi épületkezelőnél

Tóth László |  15 361

A gázár szintre hozása, de általában az energiahordozók áremelkedése is azt vonhatja magával, hogy az emberek fokozottabban figyelnek majd az energiatakarékosságra, a szigetelésre, a pillanatnyilag drágább, de hosszú távon olcsóbb megoldásokra. Alábbi cikkünkben egy lakásszövetkezet képviselője osztja meg velünk az irányú tapasztalatait, hogyan is lehet megvalósítani egy értéknövelő beruházást.

A rezgéstani méretezés segíti a zajvédelmet

Bézi Ferenc |  22 215
1

Ha a gerjesztő frekvencia a sajátfrekvencia közelében van, akkor a gépalap, a padló, padlóburkolat, fal- és födémburkolat vagy a kéthéjú fal rezgéstani és léghangszigetelési jellemzői nagyon kedvezőtlenek. A rezonancia-tartományban a hanggátlás erősen leromlik. Ennek elkerülése céljából hasznos meghatározni a sajátfrekvenciát.

Megújulók Biogáztelep Aspachban

Dr. Barcsik József |  21 566

2006. február 22-23-án, Linzben rendezte meg az ARGE Kompost és a Biogas Österreich a „biogas 06” elnevezésű szakkonferenciáját. A konferencia második napján lehetőséget kaptak a szakemberek, hogy megismerkedjenek az Ober-Österreich (Felső-Ausztria) tartományban az elmúlt évben létesített néhány újabb biogázteleppel. Ezek egyike Aspachban valósult meg.

Kerti tó

Dr. Tóth Csaba |  30 517

A víz az élet. Ahogy emberek, úgy az állatok sem képesek létezni nélküle. Épp így a kerteket sem lehet víz nélkül elképzelni. A víz használata nem csak a növények öntözésére korlátozódik, hanem kiegészítő szépítő elemként is nagy örömünkre szolgál. Patak, vízesés, szökőkút és nem utolsó sorban kerti tó – a víz minden kertet egy individuális fényponttá emel.

Szocreál

Meyer József |  38 621

Valószínű, hogy egynémely patinás, magára valamit is adó, ilyen-olyan állami vállalatból kisarjadt építőipari cégnél rendre megtalálhatók azok az előző századra emlékeztető érdekérvényesítési maradványok-kövületek-torzók, mely intézményfoszlányok még mindig jótékonyan befolyásolják munkavállalói biztonságérzetünket és alkalmazotti kedélyállapotunkat. Ezek képletesen és nagyon áttételesen hasonlatosak azokhoz a római kori cirkuszi romokhoz, melyek láttán mindannyiszor elönt a sárga irigység. Kenyér és cirkusz. Jó lehetett nekik!