Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A kavitációs kazán új élete

2016. április 6. | VGF&HKL online |  2444 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A kavitációs kazán új élete

Megvan a megoldás a gagyi, idézőjeles technológiák számára! Kínába (a Távol-Keletre) kell menni! Ezt tette az egyik kavitációs kazán-feltaláló is. Hiába, egy ilyen hatalmas országban mindennek és mindenkinek van helye.

A kavitációs kazánról sokszor (mindannyiszor) bebizonyosodott, hogy nem perpetuum mobile, hanem egy áramból némi veszteséggel hőenergiát előállító, hangzatos névvel megbolondított utánérzés. Most Kardos Ferenc kollégánk talált rá egy érdekességre.

Pár éve tett ő egy felajánlást, hogy bármely kavitációs kazánosnak, akinek a gépe egy egyszerű mérés során 1-esnél jobb COP-t produkál, annak letesz a kezébe 1 millió forintot. Be is jelentkezett Károlyi Kálmán másodfeltaláló (mint kiderült, nem ő volt az eredeti), és mikor a mérés nem őt igazolta, felháborodottan jelentette ki, hogy neki már gyára van Kínában!

A kínai-angol brossura a Beijing Tongle Xinsheng energy saving Engineering Co. Ltd.-től származik, és benne volt Károlyi Kálmán úr is a vezetőséggel fotózkodva. A brossura a szerkesztőségben bármikor megnézhető, addig is megosztanánk néhány oldalt olvasóinkkal. A katalógusban két kavitációs dokumentum is látható, illőn bekeretezve. Az egyik egy Szabadalmi Hivatali bejelentés, melyben tudomásul veszi a Hivatal, hogy Tóth Viktor szabadalomtulajdonos jogutódja Károlyi Kálmán. Ezek szerint az eredeti agytröszt Tóth Viktor Gyöngyösfaluból.

A másik dokumentum „(german) identification certificate” néven került be a rokokó stílusú képkeretbe. Valójában a szöveg nem német, hanem magyar, címe szerint „szakértői jelentés”, de annak csak a címoldala, azt tartalmazza, hogy milyen berendezést milyen műszaki környezetben vizsgáltak. A mérés eredménye, amely az ÉMI-TÜV SÜD-nél készült, jótékony homályban marad egy másik, nem publikált oldalon.

Kína valóban az ígéret földje, de egyben a veszélyé is: ott végeztek már ki hibázó üzletembereket…

Bővebben a témáról a VGF áprilisi számában.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Abszurd találmányokAlternatív fűtés