VGF&HKL szaklap

A kavitációs kazán új élete

| |  1963 | |

A kavitációs kazán új élete

Megvan a megoldás a gagyi, idézőjeles technológiák számára! Kínába (a Távol-Keletre) kell menni! Ezt tette az egyik kavitációs kazán-feltaláló is. Hiába, egy ilyen hatalmas országban mindennek és mindenkinek van helye.

A kavitációs kazánról sokszor (mindannyiszor) bebizonyosodott, hogy nem perpetuum mobile, hanem egy áramból némi veszteséggel hőenergiát előállító, hangzatos névvel megbolondított utánérzés. Most Kardos Ferenc kollégánk talált rá egy érdekességre.

Pár éve tett ő egy felajánlást, hogy bármely kavitációs kazánosnak, akinek a gépe egy egyszerű mérés során 1-esnél jobb COP-t produkál, annak letesz a kezébe 1 millió forintot. Be is jelentkezett Károlyi Kálmán másodfeltaláló (mint kiderült, nem ő volt az eredeti), és mikor a mérés nem őt igazolta, felháborodottan jelentette ki, hogy neki már gyára van Kínában!

A kínai-angol brossura a Beijing Tongle Xinsheng energy saving Engineering Co. Ltd.-től származik, és benne volt Károlyi Kálmán úr is a vezetőséggel fotózkodva. A brossura a szerkesztőségben bármikor megnézhető, addig is megosztanánk néhány oldalt olvasóinkkal. A katalógusban két kavitációs dokumentum is látható, illőn bekeretezve. Az egyik egy Szabadalmi Hivatali bejelentés, melyben tudomásul veszi a Hivatal, hogy Tóth Viktor szabadalomtulajdonos jogutódja Károlyi Kálmán. Ezek szerint az eredeti agytröszt Tóth Viktor Gyöngyösfaluból.

A másik dokumentum „(german) identification certificate” néven került be a rokokó stílusú képkeretbe. Valójában a szöveg nem német, hanem magyar, címe szerint „szakértői jelentés”, de annak csak a címoldala, azt tartalmazza, hogy milyen berendezést milyen műszaki környezetben vizsgáltak. A mérés eredménye, amely az ÉMI-TÜV SÜD-nél készült, jótékony homályban marad egy másik, nem publikált oldalon.

Kína valóban az ígéret földje, de egyben a veszélyé is: ott végeztek már ki hibázó üzletembereket…

Bővebben a témáról a VGF áprilisi számában.

Abszurd találmányokAlternatív fűtés