Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mi kókadozunk, a növények virulnak

| |  3802 |

Mi kókadozunk, a növények virulnak

A nyílt égésterű fűtőberendezések megszívják a régi, huzatos, gerébtokos ablakokat, és jól átszellőztetik a lakóteret. Gond akkor van (általában), amikor kicserélik a nyílászárókat; ilyenkor esélyes a CO-visszaáramlás és -mérgezés. A megoldás a kazáncsere, zárt égésterűre. De vajon a kondenzációs kazán mindent megold?

Nos, a szén-monoxid-mérgezés veszélyét kiküszöböli, viszont, mivel a kültérből veszi az égési levegőt, a lakást nem szellőzteti át, ellentétben a nyílt égésterűvel. És ha a tulajdonos nem gondolt a komfort légellátásra – magyarul arra a levegőutánpótlásra, ami a lakóknak kell –, akkor jön a CO után (helyett) a CO2, a szén-dioxid, meg a pára. Mit okozhatnak ezek?

  • fejfájás, dekoncentráltság, szédülés, fáradékonyság stb.
  • penészesedés, a gombák és poratkák elszaporodása, allergia, asztma stb.

Éreztük már új építésű házba belépve, hogy „nehéz” a levegő?

Lássunk egy éjszakai CO2-mérést, egy régi nyílászárós ház hálószobájában, két felnőtt jelenlétében. Látható, hogy a szén-doixid-szint stabilan beállt 1000 ppm-re – a környezeti szint 450 ppm, és kb. 1000 ppm-ig tekintjük egészségesnek a levegőt (bár az egészségest 1000 körül már idézőjelbe tehetjük). (A CO az ábrában elírás, CO2 értendő alatta.)

Milyen értékeket produkálhat egy modern, nulla légáteresztésű ház?

COCO2EgészségEnergiahatékonyságHőtermelő berendezésMéréstechnika