VGF szaklap

Mi kókadozunk, a növények virulnak

| | szóljon hozzá!

Mi kókadozunk, a növények virulnak

A nyílt égésterű fűtőberendezések megszívják a régi, huzatos, gerébtokos ablakokat, és jól átszellőztetik a lakóteret. Gond akkor van (általában), amikor kicserélik a nyílászárókat; ilyenkor esélyes a CO-visszaáramlás és -mérgezés. A megoldás a kazáncsere, zárt égésterűre. De vajon a kondenzációs kazán mindent megold?

Nos, a szén-monoxid-mérgezés veszélyét kiküszöböli, viszont, mivel a kültérből veszi az égési levegőt, a lakást nem szellőzteti át, ellentétben a nyílt égésterűvel. És ha a tulajdonos nem gondolt a komfort légellátásra – magyarul arra a levegőutánpótlásra, ami a lakóknak kell –, akkor jön a CO után (helyett) a CO2, a szén-dioxid, meg a pára. Mit okozhatnak ezek?

  • fejfájás, dekoncentráltság, szédülés, fáradékonyság stb.
  • penészesedés, a gombák és poratkák elszaporodása, allergia, asztma stb.

Éreztük már új építésű házba belépve, hogy „nehéz” a levegő?

Lássunk egy éjszakai CO2-mérést, egy régi nyílászárós ház hálószobájában, két felnőtt jelenlétében. Látható, hogy a szén-doixid-szint stabilan beállt 1000 ppm-re – a környezeti szint 450 ppm, és kb. 1000 ppm-ig tekintjük egészségesnek a levegőt (bár az egészségest 1000 körül már idézőjelbe tehetjük). (A CO az ábrában elírás, CO2 értendő alatta.)

Milyen értékeket produkálhat egy modern, nulla légáteresztésű ház?

COCO2EgészségEnergia hatékonyságHőtermelő berendezésMéréstechnikaA hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.