Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Korszerű melegvíz-előállítás

HP-Tower hőszivattyús forróvíztároló a HAJDU-tól

| |  4548 |

Korszerű melegvíz-előállítás

Idén újabb termékcsaláddal bővülnek a HAJDU hőszivattyús forróvíztárolós termékei. A korábbi HB-terméksor mellett megjelenik a cég a HAJDU HP TOWER nevű, HPT típusú terméksorozattal.

A termék alapműködését tekintve hasonlóan működik, mint a már évek óta piacon lévő Magyar Termék Nagydíjas HB200 és HB300 készülékek. Ez a készüléktípus elsősorban a környezeti energiát hasznosítva, a levegő hőenergiáját használja a használati melegvíz előállításra. A készülék 0,5 kW energiából legalább 2 kW hőenergiát képes előállítani! Ez a jelenleg ismert leghatékonyabb használati melegvíz előállítási módszer!

A hőszivattyús forróvíztárolót olyan helyre érdemes telepíteni, ahol légcsatorna használatával a lakótéren kívüli, külső levegő hőenergiáját használjuk vagy az épületen belül hulladékhő keletkezésével és felhasználásával számolhatunk. Ilyen lehet a mosókonyha, fürdőszoba, garázs, konyha,

A hőszivattyúból kiáramló levegővel hűthetjük a belső helyiségeket, vagy ha a lehűtött levegőt kivezetjük, akkor a helyiség vagy lakás szellőzését is szolgálhatja. A készülék a ház szellőztető rendszeréhez is csatlakoztatható. A használati melegvíz előállítás mellett így, ezek a készülékek a szellőztetésben, légkondicionálásban és páramentesítésben is szerepet kaphatnak. Az új HPT terméksor a használati melegvíz ellátás mellett igyekszik egyéb igényeknek is megfelelni. A tervezés során a Hajdu mérnökei szem előtt tartották, hogy az új készülék minél jobban illeszthető legyen a már meglévő modern megújuló energiás rendszerekbe.

A készülék vezérlését alkalmassá tették a napelemes rendszerről történő vezérlésre, illetve a már kialakított Home management, Smart Grid rendszerbe történő bekötésre, ezáltal a készülék távolról is vezérelhetővé vált. A termékcsalád négy modellből áll: 200 és 300 literes űrtartalom mellett kapható lesz csőkígyós és csőkígyó nélküli változat.

A hatályos szabványos mérések mellett 20°C-os környezetben 3,5 COP-vel rendelkezik a készülék, ami a jelenlegi ERP-s szabályozás szerint 139%-os vízmelegítési hatékonyságot, azaz A+-os energiaosztályt jelent. Ezzel a fogyasztással a készülék a piacon kapható más hőszivattyús bojlerekhez viszonyítva is kiemelkedően energiatakarékosnak mondható, egy hagyományos vízmelegítőhöz képpest pedig igen hamar vissza tudja hozni a készülék árát azzal, amit a villanyszámlán megspórolhatunk. A 200 L-es változat egy felfűtéssel a készülék 242 L 40 °C-nál melegebb melegvizet szolgáltat

Ez például annyit jelent, hogy egy 4 fős család éves használati melegvíz igényét 750 kWh éves energiafogyasztás mellett kevesebb mint 30 000 Ft-ból képes évente fedezni.

Egy érdekes összehasonlító táblázat két másik hőszivattyús forróvíztárolóval:

  Energia­osztály Csapolási profil Min. 40 °C melegvíz-szolgáltatás egy felfűtéssel Éves energia­fogyasztás Költség (éves energia­fogyasztás) Melegvíz­­költség
HPT200 A+ L 242 l
(60°C-ra történő felmelegítéssel)
735 kWh 25 968 Ft 293,99
Ft/1000 l
HB200 A L 246 l
(60°C-ra történő felmelegítéssel)
849 kWh 29 995 Ft 334,06
Ft/1000 l
Ariston Lydos Hibrid 100 A M 118 l 652 kWh 23 035 Ft 534,83
Ft/1000 l

A készülék üzemeltetése során különböző működési módok közül lehet választani. Igy üzemeltethetjük a terméket csak hőszivattyúként, vagy automata módban úgy, hogy alapvetően a készülék maga dönti el a környezeti feltételek alapján, mikor gazdaságosabb a hőszivattyús üzem, vagy inkább az elektromos fűtéssel történő vízmelegítés.

A terméken automatikusan aktiválódó antilegionella funkció működik, amely rendszeres időközönként a tartályban lévő vizet 65°C felé melegíti (hőszivattyús és elektromos fűtéssel együtt).

Amennyiben gyorsan nagy mennyiségű használati melegvízre van szükség a családnak, ezt a gyors felfűtés funkció aktiválásával (Boost mód) lehet elérni.

A készülék működése egy hétre előre programozható Smart vezérléssel rendelkezik, ezzel illesztve a család melegvíz használati szokásaihoz, ami azt jelenti, hogy csak akkor működik a készülék, amikor várhatóan melegvíz igénye lesz a háztartásnak.

A HPT termékekbe további két bemeneti jelpár köthető. Az elsőt közvetlenül a napelem inverterére vagy napelem vezérlőre kötve és a PV módot aktiválva a készülék képes érzékelni, amikor a napelemen elegendő villamos energia áll rendelkezésre a működéshez. Ilyenkor automatikusan felfűti a tartályban lévő melegvizet 62°C-ra.

További villamos bekötési lehetőség lett kialakítva kapcsolt hálózat (Smart Grid) csatlakoztatására.

A készülék telepítése egy hagyományos elektromos bojlerhez képest sokkal több előkészítést nem igényel, ha csak a belső tér levegőjével akarunk melegvizet előállítani. Lehetőség van viszont légcsatornába történő bekötésre. Ebben az esetben a készülékre 160 mm-es átmérőjű légcsatorna csövet lehet csatlakoztatni.

A hőszivattyús termékekről sokan azt gondolják, hogy zajosak, azonban a HPT termékek esetében nem keletkezik különösebben több zaj, mint amit egy minőségi páraelszívónál tapasztalunk.

A közeljövőben a HAJDU Zrt. a készülékcsalád további bővítését tervezi. A típus kínálatban megjelennek majd a változtatható ventilátor fordulatszámú modellek is, amelyek kifejezetten az intelligens házak szellőztető rendszeréhez csatlakoztathatóak, így a használati melegvíz előállítás mellett már részben vagy egészben akár egy kisebb lakás nyári klimatizálása is megoldható lesz a készülékkel. A jelenlegi vezérlés wifi modullal történő kibővítése is tervben van, amellyel már különböző mobil applikációkról történő távvezérlés is megadhatóvá válik.

A gyártó által közölt néhány további műszaki paraméter:

Típus HPT300 HPT300C HPT200 HPT200C
Méretek (átmérő / magasság / mélység) Ø667 / 1810 / 720 mm Ø667 / 1480 / 720 mm
Feszültség / frekvencia L/N/PE ~ 230 V / 50 Hz
Tartály
Névleges nyomás 0,6 MPa
Névleges űrtartalom 295 l 280 l 194 l 182 l
Vízcsatlakozás G3/4
Csőkígyó felülete 1,5 m2 - 1,45 m2
Hőszigetelés / vastagság freonmentes PUR szigetelés / 50 mm
Korrózióvédelem speciális tűzzománc + Mg-anód
Hőszivattyú
Típus levegő (beltéri) + légcsatorna-toldat lehetőség
Szellőztető csatlakozás (be/kivezetés) Ø160 mm
Kondenzátor biztonsági hőcserélő
Hűtőközeg/mennyiség R134a / 1100 g
Teljesítmény felvétel max. 515 W
Légáramlás 450 m3/h
Működési hőmérséklet tartomány –7...+38 °C
EN 16147:2017 szerinti vízmelegítési hatékonyság 20°C-ra 142% (A+) 139% (A+)
EN 16147:2017 szerinti vízmelegítési hatékonyság 7°C-ra 128% (A) 121% (A)
Zajteljesítmény Lw(A) Légcsatornával: 52 dB(A); Légcsatorna nélkül: 58 dB(A)
Elektromos fűtés
Névleges teljesítmény 1800 W
Max. vízhőmérséklet 65 °C
Egyebek
Vezérlés Programozható, PV, Smart Grid ready, Holiday, Fagyvédelem, Gyerekzár
Tanúsítások CE, CB, EHPA

További információ:
HAJDU Zrt.
marketing@hajdurt.hu

HajduHMV előállításVízellátás