Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Elmaradt egymillió lakás felújítása

| |  1467 |

Elmaradt egymillió lakás felújítása

A hazai ingatlanállomány minőségének javulása számottevően nőne, ha állami eszközökkel élénkítenék a lakásfelújítási kedvet.

Csakhogy egyetlen, megközelítően ideális év még nem jelent érzékelhető áttörést, az elmaradás évtizedes, az elmúlt tíz évben egymillió lakást nem újítottak fel - írja a VG.hu Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnökére hivatkozva.

Évente legalább 200 ezer lakás átfogó, nagy felújítására lenne szükség az épületek húszévenkénti generális nagyfelújítási igényével számolva, ami a szakmai minimum. Viszont a tavalyi 180 ezer lakásfelújítás előtti időszakban csak két olyan év volt, amikor 120 ezernél több ingatlant fiatalítottak meg. Az ÉVOSZ már három éve rendületlenül szorgalmazza a lakásfelújítások áfa-visszatérítési lehetőségének bevezetését az új építésűek mintájára.

A szövetség az éves ágazati helyzetértékelését kiegészítő javaslatsorban az engedély- vagy bejelentésköteles lakóingatlan-felújításoknál a felújítási áfaérték 30 százalékának számla alapján való visszaigényelhetőségét jelölte meg, maximum mintegy hárommillió forintig.

Koji László rámutatott: számításaik szerint ez már számottevően növelné a felújítási kedvet, és ami ugyanilyen fontos, a garanciális hátteret is, ami a felek közös érdeke. Ha az írott szerződések felé mozdulna el a szóbeli megállapodások uralta piac, vagyis a kivitelezők hivatalosan szerződnének a munkálatokra a lakossági szektorban is, akkor ők is nagyobb arányban juthatnának hozzá a munkájuk ellenértékéhez. Kevés szó esik arról, hogy nemcsak a munka minőségével elégedetlen ingatlantulajdonosok látják kárát az írásos szerződésen alapuló garancia hiányának, hanem a kivitelezők is, akik az építőipari ágazat átlagánál jóval nagyobb arányban írhatják le a nem fizető ügyfelek miatti kintlévőségeiket. A jellemzően kis létszámú csapatokkal dolgozó lakásfelújító vállalkozóknak néhány 100-200 ezer forintos kifizetetlen munka is súlyos kárt okoz, akár egy-egy emberük teljes havi bérét is kiteheti.

A kedvezményes újlakás-áfa kivezetése előtt is többször elhang­zott kormánykörökben a lakás­felújítások támogatásának szükséges­sége, ez azonban nem lehet áfa­kedvezmény, hiszen az csak kész termékre alkalmazható, szolgáltatásra, munkadíjra nem. Ezért jelentene megoldást az áfa-visszatérítés. A legalizált megbízásokkal a felek a megtakarítható adónál nagyobb összegű kárt tudnának ugyanis megelőzni.

EnergiahatékonyságSzolgáltató