VGF&HKL szaklap

A távhő a megoldás az elavult gyűjtőkéményekre?

| |  1124 | |

A távhő a megoldás az elavult gyűjtőkéményekre?

A távhő sok európai országban elterjedt és hatékony módja a fűtésnek, illetve a HMV-készítésnek. Budapesten a távfűtés korszerűsítése, és a hőgyűrű kiépítése révén lehetővé válik újabb és újabb fogyasztókat bekapcsolni a rendszerbe. Vajon lehet-e alternatíva a távhő a régi készülékek kiváltására?

A gyűjtőkémény problémáival általában csak akkor szembesülnek a társasházak lakói, amikor valamelyikük elavult fűtőberendezése, leggyakrabban hagyományos gázkazánja felmondja a szolgálatot, s helyette újat kellene beállítani. Néhány technikai újítást és kivételt leszámítva ez komoly műszaki átalakítást igényel a tulajdonos részéről. A lakók döntő többsége ezt nem vállalja. Az idő előrehaladtával azonban egyre több készülék fog tönkremenni, így a problémát csak elodázni lehet a szükséges korszerűsítés nélkül. Kevés alternatívát enged a jogszabály, szigorú energetikai és környezetvédelmi követelményeknek kell megfelelnie az új készülékeknek. Ha nem túl szerencsés a helyzet, bizony komoly beruházásra számíthatnak a lakók.

Egy III. kerületi példa okán érdemes elgondolkodni a távfűtésen. Négy óbudai társasház közös képviselője, Willing András azzal a problémával fordult a szolgáltatóhoz, hogy szeretne az épületekkel rácsatlakozni a távhőhálózatra. A társasházi blokk a Pacsirtamező utcában található, és közel 100 éves. A fűtést alapvetően gázkonvektorokkal oldották meg a lakók, a HMV-ellátást egyedi fali vízmelegítőkkel, termofor kéményekbe csatlakoztatva. A szolgáltató szinte azonnal válaszolt a problémára, és azt az információt adta, hogy a primer kiépítést ők saját költségen elkészítik. Vagyis kialakítják, illetve felépítik a hőközpontot és rácsatlakoztatják a hálózatra. A háznak csak a szekunder oldal kiépítését kell vállalnia, valamint azt, hogy az épületekben a lakók legalább 80 százaléka vállalja a távfűtésre csatlakozást. Ám a szekunder oldal kiépítése sem olcsó, bár szinte nagyságrendekkel kedvezőbb, mint új kondenzációs kazánokat és kéményrendszert telepíteni.

Willing András közös képviselő szerint más társasházaknál is jó, korszerű és olcsó megoldás lehet a távhő a gyűjtőkéményes rendszerek helyett.

Kíváncsiak vagyunk Önök találkoztak már hasonló esettel, hogy egy társasház az egyedi fűtésénék komfortját, racionális érvek alapján távfűtésre cserélte? Esetleg ismernek más alternatívát, ami segíthet a közösképviselőnek?

Távhő

Kapcsolódó