Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2003. március

Korszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolt fűtési rendszerek szabályzásának módozatai, kazánvédelem

Versits Tamás |  3462

A napjainkban épülő lakásokban és családi házakban alkalmazott fűtési rendszerek sok esetben az összetett (radiátor, padlófűtés, falfűtés, fan-coil, légkezelő berendezések) rendszerek miatt megkövetelnek egy előre meghatározott hidraulikus kialakítást és egy ahhoz illesztett szabályzó alkalmazását. Ma már nem kiváltság egy komoly szabályzástechnikai megoldás a figyelembe vett üzemeltetési feltételek mellett megvalósítani kívánt komfortérzeti követelmények biztosítása érdekében. Épületgépészeti oldalon is elérkezett a szakma abba az állapotba, hogy igen nagy hangsúlyt helyeznek a megbízhatóság, élettartam mellett a gazdaságos üzemeltetésre és az egyes fűtési rendszerek önálló vezérlési, szabályozási lehetőségeire.

A hőenergia-szállítás fejlődése

|  2862

A műszaki fejlődés során már nagyon régen felmerült az igény a fogyasztók részéről, hogy a hőellátásban egy helyen előállított hőmenynyiséget nem csak az előállítás helyén, hanem jóval messzebb, és nagyon sok helyen egyidejűleg szeretnék felhasználni. Ennek a fejlődési folyamatnak az első (az évszázad elején elterjedt), akkor még korszerűnek nevezhető formája, és a szállítás eszköze a védőcsatornás távhőellátó vezetékrendszer volt.

Radiátortartók

|  9182
1

Napjainkban számtalan radiátortípus található mind az európai, mind a magyar piacon. A radiátortartóknak egyrészt több típushoz kell megfelelőnek lenniük, másrészt gyors és egyszerű szerelhetőséget kell biztosítaniuk. Áttekintésünk ezen szempontok alapján csoportosítja a radiátortartókat.

Felújítani vagy nem felújítani?

|  8382

A lakóközösségeink számára az év kezdete mindig mozgalmas. Rangsorolni kell az éves tervezett vagy esedékes felújítási munkálatokat. Igyekeznünk kell, mert a támogatási források igénybevételéhez – például az önkormányzati pályázatok benyújtására – viszonylag rövid idő áll rendelkezésünkre.

Újévi változások 2003

Tomcsányi Erzsébet |  7061

Le nem vonható áfa, fejlesztési tartalék.

Fűtési tágulási tartályok

Gősi Péter |  18 247
1 5 (1)

Hogy melyik tartály nyitott és melyik zárt, azt nehéz eldönteni, ha a gyártója a valóságtól eltérő információt ad az értékesítés érdekében, ezért javasolt a beépítendő terméket szemügyre venni. Ha a külső légtérből a tartály vízfelszínéhez akadálytalanul eljuthat egy porszem (pl. a túlfolyón keresztül), akkor az a tartály már biztosan nyitott.

Hidegzuhany

|  8126

Tisztelt olvasóink! Egy szaklapnak az ad létjogosultságot, hogy az adott szakma képviselőinek szolgáltat információt. Talán nem hiba, ha ezek után utat engedünk a szakemberek által írott cikkek mellett az úgymond „alulról jövő kritikának” is. Új rovatunkban a megrendelők mesélnek az épületgépészettel kapcsolatos ilyen-olyan élményeikről, hol boldogan, hol kesernyésen. A megrendelő nézőpontja más, mint a kivitelezőé, és véleménye sokszor nélkülözi a szakszerűséget, ám érdemes odafigyelni a tanulságra.

A minőségi kémények alkalmazása mellett?

Dr. Chappon Miklós |  108 318

A hőtermelő berendezések fejlődése rendkívül gyors. Bár pár évvel ezelőtt azt hallhattuk, hogy egyedül a gáztüzelésnek van jövője, ma már tudjuk, a gáz is elfogy egyszer, és akkor is kell majd fűtenünk, használati melegvizet előállítanunk.

Kockáztassuk a pénzünket, azaz értékeljünk!

|  9371

Egy 2002. elején megjelent rendelet alapján minden újonnan alakult vállalkozásnak egy éven belül, a régebbieknek pedig legkésőbb 2003. január 1-ig kockázatértékelést kell készíteniük tevékenységükről. Alábbi írásunk ennek következményeivel, eredményeivel foglalkozik, információival Pohl József munkavédelmi felügyelő volt segítségünkre.

PB vagy elektromos fűtés?

Veresegyházi Béla |  18 238
1

Aktuális témánknak egy olyan alaphelyzetet választottunk, amikor ott építkezünk vagy vásárolunk házat, ahol még nincs bevezetve a földgáz. Ebben az esetben is többféle alternatíva kínálkozik: mi ezek közül kettő árai iránt érdeklődtünk. Azzal itt nem foglalkozunk, hogy az üzemeltetés mennyibe kerül – az áram ugye drágább a földgáznál, a PB pedig, bár fűtőértéke nagyobb, szintén kb. a háromszorosába kerül a vezetékes gáznak.

Menetvágó és daraboló szerszámok

|  10 320

Az épületgépész szerelő számára nélkülözhetetlen eszközök a különböző daraboló szerszámok, és még mindig sokan használnak acélcsöves installációknál menetvágót. Hogy ezek az eszközök kézi vagy elektromos meghajtásúak, azt általában a szerelő pénztárcája szabja meg.

Gondatlanságból elkövetett GÁZolás

|  2581

Az év elején történt, sajnos, halálesettel végződött balesettel kapcsolatban fogalmazódott meg bennem egy-két gondolat, amelyet szeretnék Önökkel, illetve az újságolvasókkal megosztani.

Biztosítsuk magunkat

|  2666

Újabb keletű, a szakma fejlődésével kapcsolatos igény, hogy az épületgépészeknek külön, rájuk szabott biztosítási csomagot dolgozzanak ki az illetékesek. Ez a törekvés – a MÉGSZ jóvoltából – most jutott el a megvalósulásig. Érdemes elgondolkodni azon, hogy érdemes-e belevágni, megéri-e a pluszköltséget a biztosítás.

Vélemények a szivattyúcseréről

|  2859

Az oldott oxigén minden acélalapú berendezési tárgyat belső korróziónak vet alá, magyarán ki fog lyukadni a kazán, a tágulási tartály, bizonyos esetekben még akár az acélcső is, ha ott lassú az áramlás ill. korróziós termék rakódik le. A keletkező korróziós termék a vízben lebegve tönkreteszi a szelepeket, golyóscsapokat, szivattyúkat. Na és persze a víz tudja a fizikát, a tágulási tartályban többször fordul meg a fűtővíz, mint a radiátorokban, így a tágulási tartály, még ha az le is van szigetleve, fűti a környezetét, plusz a biztonsági vezeték és a tágulási vezeték is. A fűtési rendszer beszabályozottsága felborul a nagyobb szivattyú miatt.

Szilárdtüzelésű kazánok karbantartása, használata

|  2756

Az idei télen nem kevesebb, mint 12 halálos áldozatot követelt a szén-monoxid-mérgezés. Rosszul bekötött kémény, házilag eszkábált konvektor, elmulasztott karbantartás okozta füstgáz-visszaáramlás szedte áldozatait. Talán nem haszontalan, ha a balesetek felelevenítése mellett néhány megoldási javaslatot, karbantartási útmutatót is közre adunk.