Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtőkövek – zeolitos hőszivattyú

2015. december 9. | VGF&HKL online |  5792 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fűtőkövek – zeolitos hőszivattyú

Öt évvel ezelőtt jelent meg a magyar piacon a zeolitos hőszivattyú. Ez a berendezés lehetővé teszi, hogy otthonunkat egy speciális kővel, a zeolittal melegítsük. Mikor lesz Magyarországon is piacérett a technológia?

A zeolit egy kristályos szerkezetű alumínium-szilikát, amely magába szívja a vizet, és miután felmelegíti, kiengedi. Amennyire egyszerű, annyira meglepő a tulajdonsága: a zeolit, mivel nagymértékben nedvességfelszívó, magába tudja szívni a párát az atmoszférából, és a felszínére került vízmolekulák, mivel tovább nem tudják folytatni mozgásukat, lelassulnak, és a kinetikus (mozgási) energiájuk hővé alakul. A zeolit a vízzel való kapcsolatában el tudja érni a 80 °C-ot (ezt igazolhatom, mivel az egyik gyártó tréfás kedvű képviselője végzett velem egy kis kísérletet, amely után piros foltok maradtak a tenyeremen. A szerk.).

A zeolit–gáz hőszivattyú olyan speciális hibrid rendszer, amely – többek között – két, az elmúlt évtizedben már bevált és innovatív műszaki megoldást egyesít egy termékben: ez a gázüzemű kondenzációs készülékek és a szolár berendezések technikája, amihez a hőtermelési folyamatokban a víz- és zeolit-bázisú szorpciós eljárás kapcsolódik. A zeolit–gáz hőszivattyú tehát úgy hasznosítja a kondenzációs üzemet, illetve az „ingyenes” környezeti hőmennyiséget, hogy a rendszerben alkalmazott szolár kollektorok már nagyon alacsony kollektorhőmérséklet mellett is hatékonyak lehetnek. A cél, hogy lehetőség szerint csekély mértékű fosszilis energiahordozó-felhasználással, illetve a környezet minimális terhelésével minél nagyobb hőmennyiséget termeljünk. Ehhez biztosít jó alapot a „csomagban kínált” zeolit–gáz hőszivattyú, saját külső szolár melegvíztárolójával és kollektormezőjével együtt, amely tökéletes alternatíva egy családi ház fűtési hőszükségletének, illetve használati melegvíz-ellátásának kielégítésére.

A kérdés az ár, valamint a megtérülési idő. A magyar fogyasztók árérzékenysége egyelőre nem teszi lehetővé, hogy a technológia szélesebb körben hódító útjára induljon. A német piacokon azonban találkozhatunk vele, egyre több zeolitos hőszivattyút építenek be a háztartások is.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Alternatív fűtésEnergiamegtakarításHőszivattyúZöld energia