Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

15 infó a padlófűtésről

2016. március 10. | Matis Bálint |  144 135 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

15 infó a padlófűtésről

Régebben féltünk padlófűtést alkalmazni, és egyáltalán túl drágának tartottuk. A Google adatai alapján erre a fűtéstípusra mégis nagyon sokan kíváncsiak.

A jelenség nem véletlen: a padlófűtés a mai fűtőberendezésekkel biztonságos, és nagyon pénztárcabarát. Ezért most megnézzük mi a padlófűtés előnye, hátránya, elmondjuk mikor válaszd, mikor ne.

Alapok

 1. Mi az a felületfűtés?
  Az épületgépészetben a hőátadásnak két alapvető módját különböztetjük meg, a konvekciót, mely során az áramló levegőmolekulák közvetítésével, valamint a hősugárzást, amikor közvetítő közeg nélkül, a szilárd testek felületének adódik át a hőenergia. A felületfűtés minél vékonyabb, kevesebb rétegből áll és a lakótér felé minél nagyobb felületet mutat, annál inkább sugárzás által közvetíti a hőt. Utóbbira jellemző példa a padló-, fal- és mennyezet-, gyűjtőnevükön sugárzó vagy felületfűtési rendszerek.
 2. Mi az a padlófűtés? (működési elv)
  A padlófűtés az, amikor aljzatbetonban elhelyezett csővezetékekben meleg vizet keringtetünk, mely átmelegíti a felületet ezzel fűti a helyiséget növelve komfort érzetünket.
 3. Mi a padlófűtés sikere, miért a nagy érdeklődés, Nyugat-Európában miért használnak annyian padlófűtési rendszert?
  Az utóbbi néhány évben megnövekedett az alacsony hőmérséklettel működő fűtési rendszerek – mint pl. padlófűtés – alkalmazása és mára a legtöbb lakóház illetve középület megszokott fűtési rendszerévé vált. Azért kedvelik annyian, mert energiatakarékos, ill. az emberi szervezet komfortosabbnak érzi a radiátoros fűtéssel összehasonlítva.
 4. Padlófűtés előnyei?
  A hagyományos radiátoros rendszerekhez képest kedvezőbb a hőmérséklet-eloszlás, kisebb az energiafelhasználás (megfelelő hőtermelő alkalmazásával), magasabb a komfortérzet, könnyebb takarítani, valamint szabadabban tervezhető a helyiség bútorzata.
 5. Padlófűtés hátrányai?
  Hosszabb felfűtési idő, átmeneti időjárási időszakban a nagy hőtehetetlenség következtében hibás kialakításnál felesleges túlfűtés léphet fel.

Videó a padlófűtésről

Alapok II.

Milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy padlófűtést telepítsünk?
Sima, szilárd repedezettség mentes aljzatbeton (esetleg szilárd fafödém), elegendő hely az alapvezetékek és az osztó-gyűjtő elhelyezésére. Padlófűtés felújítás esetén is alkalmazható.

Költségek

 1. Mikor válasszunk padlófűtést és miért?
  Új építésnél mindenképpen javasoljuk padlófűtés kiépítését, mert ez esetben jól összehangolható egy energiatakarékos hőtermelőegységgel. Felújításnál is alkalmazhatjuk, de ha nem lehet a padlót felbontani, akkor alacsony rétegvastagságú padlófűtési rendszert válasszunk (Pl. Minitec rendszer).
 2. Mikor ne válasszunk padlófűtést és miért ne?
  Puffertároló nélküli szilárdtüzelés, vagy nagyon kis lakásméret esetén. Régebbi típusú hőtermelő azaz nem kondenzációs kazánok esetén mérlegelendő, mert ez esetben nem feltétlen lesz energiatakarékos a rendszerünk.
 3. Milyen költségek merülnek fel padlófűtés telepítésekor?
  Alapanyagok, mint csővezetékek, osztók, idomok, szabályozó elemek, szabályozás, valamint a tervezési díj és munkadíj. A megvalósítási költség magasabb a radiátoros fűtéshez viszonyítva, de megfelelő kialakítás esetén belátható időn belül megtérülhet. Üzemeltetési költsége alacsonyabb. A költségek nagyban függenek attól, hogy új építésről vagy felújításról van szó, illetve az egyéni igényektől is. Fontos a jó gépészeti terv megléte.
 4. Megtérül-e egy hagyományos fűtési rendszerhez képest?
  A tapasztalatok azt mutatják, hogy padlófűtés alkalmazásával a megfelelő komfortérzet kb. 2 °C-kal alacsonyabb helyiséghőmérséklet mellett valósul meg, így komoly költség takarítható meg: 1 °C-os helyiséghőmérséklet-csökkenés mintegy 6-7 %-os energiamegtakarítással jár.
 5. Ha megtérül, kb. mennyi idő alatt és hogyan?
  A fűtési lehetőségek közül az egyik leggazdaságosabb a padlófűtés. Azonos méretű lakások statisztikai éves gázfogyasztását összehasonlítva egy átlagos padlófűtéses lakás fűtési költsége 15–25 %-kal kevesebb, mint egy hagyományos kialakítású. Ezt az eredményt a fent említett alacsonyabb helyiség hőmérséklet, valamint az alacsonyabb vízhőmérsékletű fűtővíz eredményezi (kisebb füstgáz- vagy hőcserélő-veszteség).

Technikai infók

 1. Hogyan vágjunk bele?
  Forduljunk gépész tervezőhöz! A tervezés nem kötelező, de sok kellemetlenség elkerülhető a rendszer előzetes átgondolásával, valamint elkerülhetőek a felesleges többletköltségek is. Részletes terv esetén az anyagkiírás segíti a korrekt árajánlat elkészítését.
 2. Milyen szakembert keressünk?
  Ne csak egy kivitelezőtől kérjünk árajánlatot, és járjunk utána korábbi munkáiknak. Ragaszkodjunk a betervezett anyagokhoz, nem véletlenül választotta a tervező, ne fogadjuk el az „ez ugyanaz” válaszokat, ezek a helyettesítések általában a minőség rovására történnek. Szóbeli, „majd megbeszéljük főnök” megegyezéseket célszerű mellőzni. A pontos, írásos műszaki tartalommal sok későbbi vitát el lehet kerülni. Kerüljük az adó nélküli megoldásokat, még ha rövidtávon kedvezőnek tűnnek is. Szerződjünk a munkára!
  Célszerű szerződést kötni a munkára a későbbi jótállási és szavatossági jogaink érvényesítésére. Rögzítsük a munkakezdési időpontot és a befejezést is célszerű. Itt érdemes szankciókat alkalmazni, hogy egyéb feladatok ne legyenek fontosabbak a mi munkánknál.
  Rendszeresen számoljunk el, a nem várt pótmunkák esetén is! A szerződésben szerepeljen, hogy mi az elszámolás alapja rendkívüli esemény esetén. Ha a feladat elkészült a szerződés szerint, fizessük ki. Ha vita alakul ki, kérjük fel a tervezőt, vagy egy független szakértőt a vita eldöntésére.
  Akkor indítsuk a munkát, ha megvan az anyagi fedezete! A kivitelezők sokszor megfinanszírozzák a munkafolyamatokat, de nem elvárható, hogy akkor kapják meg a munka ellenértékét, ha fizetést kapunk, vagy ha letelik egy megtakarítás.
 3. Milyen típusú padlófűtések vannak, egyáltalán van többféle?
  Igen, egyik fő csoportosítása a meleg- vagy hidegburkolatok esetén alkalmazhatók (száraz, vagy nedves technológiás rendszerek). A száraztechnológiás rendszerek kiépítése nem igényel szilárdulási időt, ezért jelentősen gyorsabb. További előnye hogy a technológiához alkalmas parkettához, laminált padlóhoz, hajópadlóhoz is alkalmazható.
 4. Mi a telepítés menete?
  Először az aljzatot kell előkészíteni, majd ezt követi az alapvezetékek és az osztó-gyűjtő kiépítése és összeszerelése. Fontos, hogy az alapvezetékek hossza kb. 60-120 m között legyen, optimális hossz a 80 m. Törekedni kell az azonos hosszúságú körök kialakítására, ill. a légtelenítési lehetőségre.A rendszer tömörségét nyomáspróbával kell ellenőrizni betonozás, ill. burkolás előtt.
  Ezt követi a kiválasztott rendszer elfedése technológia szerint (beton, esztrich, melegburkolat). Az első felfűtést mindig fokozatosan kell megtenni, akár egy hét alatt, minden nap magasabb hőmérsékletre emelve a felületet. Nedves technológia esetén ez a fokozatos szárítást is elősegíti. A padlófűtési köröket be kell szabályozni, a tervezett térfogatáramok szerint. Kézi elzárók nem alkalmasak a beszabályozásra csak a szelepek. A modern szabályozó rendszerek automatikusan képesek a térfogatáramok beszabályozására is. A beszabályozás elmulasztása túlfűtést, vagy hideg helyiségeket eredményezhet.

Videó a padlófűtés telepítéséről

Tévhitek

 1. Ha elromlik, tényleg fel kell szedni az egész padlót?
  A padlófűtés nem tud elromlani. Szerelés után nyomáspróbázzák a rendszert, ha probléma van, itt ki kell derülnie, de ekkor még könnyen javítható. Gyakori probléma a légtelenítés hiánya, vagy, hogy elmarad a beszabályozás.
 2. Tényleg nagyobb eséllyel leszek allergiás padlófűtés használata esetén?
  Nem, mivel a padlófűtés sugárzásos (nem konvekciós) fűtési rendszer így nem keveri a port. A por cirkulálása a radiátoros fűtésre jellemző.

Beruházás

 1. Bármilyen burkolatnál használható (pl. padlószőnyegnél is)?
  A padlófűtés hatékonyságát nagyban elősegíti a padló burkolatának megfelelő megválasztása. Célszerű a hidegburkolatot választani, mert viszonylag könnyedén átmelegszik és tartja is a meleget. Léteznek azonban már padlófűtésre kialakított parketta- illetve padlószőnyeg fajták; hagyományos társaik jó szigetelőképességük miatt csökkentik e fűtési mód hatékonyságát. Fontos tudni a választásukkor, hogy padlófűtés fölé kerülnek telepítésre.
 2. Mire figyeljünk használatkor?
  A padlófűtés fűtési vízhőmérséklete 40°C-nál nem lehet magasabb azért, hogy a burkolat hőmérséklete ne haladja meg a 25-29°C-ot. Ennél magasabb hőmérsékleten az aljzat károsodhat, ill. a talpunknak is kellemetlen.
 3. Van-e garancia egy padlófűtési rendszerre, ha igen akkor hány év?
  A jótállás – hétköznapi nevén garancia – a hibátlan teljesítésért vállalt fokozott helytállás mely a szerződött felek között jön létre, azaz a megrendelő és a kivitelező között (írásos szerződés esetén).

Új technológiák

Milyen (új) technológiák vannak?
A padlófűtési csővezetékekhez a PE-Xa típusú csővezetékek a legalkalmasabbak, mert a kivitelezés időtartama alatti roncsolódás kötés nélkül, egyszerű melegítéssel javítható. Olcsóbb megoldás az ötrétegű csővezeték alkalmazása, melyet azért szeretnek a szerelők, mert ugyanazzal a csővezetékkel lehet szerelni a vízellátást és a fűtést is.
Az Uponor 2015-ben vezette be a magyar piacon az Unipipe PLUS varrat nélküli ötrétegű csővezeték rendszert mely nagy sikert aratott.A technológia lényege, hogy a csőben lévő alumínium csővezeték húzott technológiával készül, nincs hegesztés, így gyakorlatilag meghibásodási lehetőség nélküli. A technológiából adódóan a csővezeték rendkívül könnyen hajlítható. A csővezeték elemeket nyomáspróba-biztos idomrendszer köti össze (ha nincs lepréselve a kötés, akkor folyás mutatkozik az idomnál nyomáspróbakor), így elkerülhető a le nem préselt idomokból adódó későbbi meghibásodás.
Új technológiának minősül még a melegburkolatoknál alkalmazott Siccus padlófűtés, vagy a felújításoknál alkalmazott kis rétegvastagságú Minitec rendszer.

Kapcsolódó anyagok

 1. Siccus padlófűtés parkettához
 2. Minitec padlófűtésrendszer felujításokhoz
 3. PE-XA csövek
 4. Uponor padlófűtés megoldások

Matis Bálint

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

MéretezésMűanyagSzerelvényekUponorVideó