Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nem érdemes kockáztatni a CO-mérgezést

Egy megfelelő vészjelző nem drága, használata szó szerint életeket menthet

| |  1757 |

Nem érdemes kockáztatni a CO-mérgezést

Évente félezernél is többen szenvednek szén-monoxid-mérgezést Magyarországon, közülük tucatnyian életüket is vesztik. A legnagyobb veszélyt a nyílt égésterű tüzelőberendezések jelentik. CO-vészjelző mérőberendezéssel ugyanakkor megelőzhető a baj.

Bár még csak szűk másfél hét telt el az évből, máris két tragédiához vezetett a szén-monoxid-mérgezés. Különösen megrázó volt annak a tizenöt éves fővárosi lánynak az esete, aki édesapjával együtt lett rosszul a lakásukban, s ellentétben az édesapjáéval, az ő életét már nem tudták megmenteni. Itt az okozta a végzetes problémát, hogy a viharos szél visszanyomta a kéményen keresztül a füstgázt a lakásba, s szén-monoxid-vészjelző híján az alvó család nem riadt fel a veszélyre. Ezt megelőzően egy vidéki férfi a szakszerűtlenül megépített kéménye miatt veszítette életét. A szabványoknak nem megfelelő, baráti szívességből felhúzott füstelvezető kürtőből ugyancsak visszaáramlott a szén-monoxid a házba – amelyben szintén nem helyeztek el CO-vészjelző készüléket.

A szén-monoxid-mérgezés veszélye a nyílt égésterű tüzelőberendezések – gáz- vagy szilárd tüzelésű kazánok, átfolyós rendszerű vízmelegítők, kandallók, kemencék használata mellett a legnagyobb. Sokan azt gondolják, hogy gázkészülék esetén nincs mitől tartaniuk, hiszen a földgáz, vagyis a metán (CH4) égési reakciója során csupán vízgőz (H2O), illetve ártalmatlan szén-dioxid (CO2) keletkezik. Csakhogy mivel ezek a berendezések a lakások belső levegőjét használják, az oxigén fogyásával az égés tökéletlenné válhat. Ekkor jelenik meg a füstgázban a szén-monoxidot. Nem véletlen, hogy ebből a szempontból a sokszor rosszul szellőző, apró ablakkal szerelt fürdőszoba a lakás legveszélyesebb helyisége, de gondot okozhat az is, ha valaki nyílt égésterű tüzelőberendezés használata mellett cserélteti le jól szigetelt nyílászárókra korábbi huzatos ablakait, ajtóit.

Az elégséges szellőzés biztosítása, a tüzelőberendezések karbantartása és természetesen a szabványoknak megfelelő, rendszeresen felülvizsgált füstelvezetők mellett CO-érzékelővel csökkenthetjük minimálisra a mérgezés kockázatát. Egy-egy ilyen berendezés ára csupán tízezer forint körül van, s a CO-mérgezés lehetséges legrosszabb következményéhez képest ez a kiadás nem tekinthető magasnak.

A szén-monoxiddal kapcsolatos tudnivalókkal lapunk korábban itt foglalkozott, a CO-vészjelző berendezéseket pedig ebben a cikkben hasonlítottuk össze.

COCO-érzékelőKémény

Kapcsolódó