Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A víztisztítókat is karban kell tartani

2021. július 22. | Lantos Tivadar |  1327 |

A víztisztítókat is karban kell tartani

A házi víztisztítók ma már egyre népszerűbbek, sőt bizonyos esetben a fűtési rendszerek védelme érdekében használatuk nélkülözhetetlen. Azonban, hogy mindig a megfelelő minőségű víz álljon rendelkezésre, a víztisztítókat is karban kell tartani legalább évente, félévente.

Az ivóvíztisztító kisberendezéseknek az ivóvíz minőségére vonatkozó 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet alapján rendelkezniük kell ivóvízbiztonsági engedéllyel, ugyanis ezek alkalmazása (nem megfelelő minőségű termék, vagy helytelen használat esetén) egészségkockázatot is jelenthet. A legfőbb kockázat a mikrobiológiai minőség romlása, a nitritképződés, az összes ásványi anyag (köztük a szervezet számára hasznos kalcium és magnézium) túlzott csökkentése, és egyes anyagok (pl. ezüst) beoldódása. A nem rendszeresen karbantartott ivóvíz tisztítók bizony károsak lehetnek az egészségre. Az eltömődött szűrőbetétek, elhanyagolt készülékek, a pangó víz, a baktériumok elszaporodását okozhatják.

Mivel az OTH (Országos Tisztifőorvosi Hivatal) a gyári állapotban átadott gépekre ad engedélyt, a rendeltetésszerű használat teljes mértékben a fogyasztó felelőssége. Az OTH szerint 2-3 havonta érdemes cserélni a szűrőket, ellenkező esetben a szűrőn, illetve a műanyag szűrőkről leváló szerves anyagokon könnyen el tudnak szaporodni a különféle baktériumok, amelyekből azután bőven jut a „megszűrt” ivóvízbe is. Különösen a nyári nagy melegben. Hasonló egészségre kockázatot rejt a pangó vízben megjelenő nitrit, a fordított ozmózissal működő készülék esetén az ionmentes víz fogyasztása, vagy ezüstözött aktívszén használata esetén az ezüst beoldódása a vízbe.

A karbantartás hiánya veszélyes

Az aktívszén töltetű víztisztítók között vannak csapra szerelhető, mosogató alá tehető, illetve a bemenő víz kezelésére kialakított készülékek. A szénszűrő mellett mechanikai szűrőt és más vízkezelő töltetet, például vízlágyító gyantát vagy természetes ioncserélőt (zeolitot) is tartalmazhatnak. Csökkentik a vízben lévő klór mennyiségét és minden más szerves anyagot is, illetve lágyítják a vizet. A baktériumok elszaporodását a készülékben ezüstözés, KDF (réz-cink ötvözet) vagy UV-lámpa gátolja. A komolyabb készülékek esetén a gyártó karbantartási és szűrőcsere javaslatai a mérvadók, de félévente legalább egyszer fertőtleníteni kell a készüléket és a pangó vizet mindig megfelelően ki kell folyatni.

Az ozmózis víztisztítók rendszerint kétféle szűrőt tartalmaznak: mechanikait, amely eltávolítja a szilárd lebegő részecskéket és aktívszén szűrőt, amely a klórt, klórszármazékokat, szerves anyagokat szűri ki. Ezek után jön az RO-membrán, amelynek vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is. A készülékhez tartozik még bakteriális védelmet biztosító egység (UV-lámpa, ezüstözött aktívszén utószűrőként) és általában steril puffertartály is, mivel ez a tisztítási folyamat viszonylag lassú. Miután a berendezés az emberi szervezet számára fontos anyagokat is kiszűri, a kezelt víz nem felel meg az ivóvízre vonatkozó magyarországi előírásoknak.

Az úgynevezett visszasózást általában visszasózó patronnal, vagy a kezelt és kezeletlen víz megfelelő arányú keverésével (by-pass rendszer) biztosítják a gyártók. A visszasózó patronnál sajnos előfordulhat, hogy nem képes biztosítani az előírt minimális keménységet, a by-pass rendszer esetén pedig az jelenthet problémát, hogy az eltávolítandó anyagok – alacsonyabb arányban – jelen lesznek a fogyasztott vízben. A készülék karbantartásának két része van, az egyik az elő- és utószűrők évenkénti cseréje, a másik pedig az RO membrán cseréje. Utóbbi 2-4 évente szükséges, függ a membrán típusától, az átfolyatott víz mennyiségétől és minőségétől. Ez esetben is ügyelni kell a rendszeres fertőtlenítésre és a biztonságos használatra. Az ivóvíztisztítók szervizelésének lépései a következők.

Szakember kell a tisztításhoz

A szerelő először a vízcsap tisztítását, fertőtlenítését végzi el. Ezután le kell üríteni a puffer tartályt, ha van, ellenőrizni kell a nyomásértéket, és a gyári adatoknak megfelelően be kell állítani. A szűrőpoharakat minden esetben fertőtleníteni kell, valamint a víztisztítót megfelelően át kell mosni. A négyutas szelepek helyes működését is ellenőrizni kell. Nem maradhat el a víz minőségének lokális ellenőrzése sem, a lehetőségekhez mérten. A használt szűrők veszélyes hulladéknak számítanak, így ezt ennek megfelelően kell kezelni.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KarbantartásVízkezelésVíztisztítás

Kapcsolódó