Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A korábbinál kevesebb gázzal készülünk a télre

2022. március 31. | Erdősi Csaba |  1389 |

A korábbinál kevesebb gázzal készülünk a télre

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolását írta elő az egyetemes szolgáltató MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számára a 2022-2023-as gázévre vonatkozóan. Ez negyedmilliárd köbméterrel kevesebb az előző gázévre vonatkozó előírásnál.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Lapunk nem létezhet előfizetők nélkül, ezért fontos, hogy minél több, szakmáját szerető, munkájára igényes épületgépészt, víz-, gáz-, fűtés-, hűtő-, klíma-, légtechnika-szerelőt tudhassunk olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VGF&HKL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét! Az éves előfizetés díja 9990 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 999 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS →

Áprilisban indul a földgázbetárolási időszak – tudatta friss közleményében a MEKH.  Eddig ez nem hír, mert a korábbi években is így volt, az már sokkal inkább, hogy a lakosság számára az idei szezonban jóval kevesebb földgázt tárol majd az állam, mint az előzőben. – A 2022-2023-as gázévre a MEKH 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolását írta elő az egyetemes szolgáltató MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számára, amit október 1-jéig kell a tárolókban elhelyeznie – írják, ami legalábbis meglepő annak fényében, hogy tavaly még 2,12 milliárd köbméteres volt a kötelezően betárolandó gázmennyiség. Ráadásul egy éve a MEKH még a Csepeli Erőmű Kft.-t is gáztárolásra kötelezte, csaknem 600 ezer köbméter erejéig. Az idei közlemény az erőműre nem tér ki.

A hazai tárolókban kötelezően elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg az egyetemes szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztása alapján – írja a hivatal. Nos, 2021 egészében a magyar földgázfogyasztás 4 százalékkal haladta meg az előző évit, decemberben pedig 16,5 TWh-val rekordot döntött a fogyasztás. Ennek fényében a csökkentés nem tűnik logikusnak, s a gázpiac soktényezős kiszámíthatatlansága sem éppen a lazítás irányába kellene mutasson.

Az előttünk álló betárolási időszakban jelentős, a megelőző évekhez képest jóval nagyobb mennyiségű földgázt kell beszerezni, ha meg akarjuk tölteni a gáztárolókat. A kereskedelmi tárolók szinte kiürültek – hét százalék alatt áll a mutató –, és alaposan megcsappant az esetleges ellátási zavarok esetén felhasználható állami stratégiai tartalék szintje is. Az idei gázévnek még úgy futottunk neki, hogy a vésztartalékunk 1,4 milliárd köbméteres volt, ám egy tavaly decemberi rendeletmódosítással ezt levitték 900 millió köbméterre. A félmilliárd köbméteres különbözetet az egyetemes szolgáltatásban használtuk el, s októberig ezt is pótolni kell majd.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Kapcsolódó