Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lecsípték a biztonsági gázkészletünk egyharmadát

2021. december 16. | Erdősi Csaba |  2546 |

Lecsípték a biztonsági gázkészletünk egyharmadát

Egy december 15-én kihirdetett, és 16-án már életbe is lépett miniszteri rendelet 15,37 millió megawattóráról 9,49 millió megawattórára csökkentette Magyarország biztonsági gázkészletét. A különbözetet az egyetemes szolgáltatásra jogosultak ellátására szánják.

Nem szokványos az idei fűtési szezon – ezt jól mutatja, hogy csak decemberben annyi cikket írtunk a földgázellátásról, amennyit máskor egy év alatt sem. Most éppen az innovációért és technológiáért felelős miniszter azon rendelete – 59/2021. (XII. 15.) – szolgál újabb hír alapjául, amely a biztonsági földgázkészletünk mértékét 15,37 millióról 9,49 millió megawattórára szállítja le. Fűtőteljesítményt köbméterre váltani nem túl szakszerű (nagyban függ például a hőmérséklettől a térfogat), viszont érzékletes, így az egyik internetes kalkulátorral mi is elvégeztük a számítást, amelynek eredménye szerint a korábbi nagyjából 1,4 milliárd köbméter helyett ma már csak 900 millió köbméternyi biztonsági célokat szolgáló gázkészlete van az országnak. A különbözetet az egyetemes szolgáltatás céljára használják fel, méghozzá úgy, hogy 879 166 MWh földgázt 2021. december 20-ig, 1 758 333 MWh földgázt 2022. január 4-ig értékesítenek, a fennmaradó mennyiséget pedig legkésőbb a 2021/2022. tárolói év végéig adják el.

A földgáz biztonsági készletezéséről 2006-ban alkotott törvényt az országgyűlés, a készlet éppen aktuális mennyiségét pedig miniszteri rendeletek határozzák meg. A szőregi gáztárolóban őrzött stratégiai tartalék szerepe az ellátásbiztonságban van. Ha ugyanis elapad az import, mint ahogyan a másfél évtizedes orosz-ukrán gázvita 2005-2006-os első fellángolása idején megtörtént, a négy kereskedelmi célokat szolgáló hazai tároló kapacitása biztosan nem elegendő a zavartalan ellátáshoz.

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért épp most döntött úgy a miniszter, hogy félmillió köbméter földgázzal meg kell segíteni az egyetemes szolgáltatást, hiszen az importnak jelenleg nincs fizikai akadálya. A válasz egyrészről valószínűleg az, hogy a világpiaci gázárak az egekbe szöktek az elmúlt hónapokban, a biztonsági készletből felszabadított gázmennyiéget viszont a jóval kedvezőbb beszerzési áron lehet értékesíteni. A másik ok az lehet, hogy a kormány az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének jelentős bővülésére számít. Egy friss hír szerint például a „békeidőkben” a lakosság és a legkisebb vállalkozások ellátását biztosító egyetemes szolgáltatás keretében, ráadásul éppen a most felszabadított stratégiai készlet terhére kap földgázt a győri távhőtársaság átmenetileg, ezenfelül szó van róla, hogy a legfeljebb tíz fős, eddig a piacról vásárló cégek is visszatérhetnek a rezsicsökkentés ernyője alá, márpedig valamiből őket is el kell látni. A harmadik ok pedig az lehet, hogy a megszokottnál sokkal nagyobb ütemben fogy a kereskedelmi tárolókban őrzött mobilgázkészlet.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a kereskedelmi tárolók töltöttsége ebben a fűtési szezonban elmaradt a korábbi években megszokottól, és csupán 76 százalékon indult a kitárolás. Az alacsony induló szint és a szokásosnál jóval nagyobb ütemű, az elmúlt héten már napi 0,75 százalékpontos arányú kitárolás következtében a kereskedelmi tárolók töltöttsége mostanra 45 százalékra apadt, így félő, hogy elfogy a készlet még a fűtési szezon vége előtt. Ez lehet az oka annak is, hogy eladják a földgáztárolókban lévő technológiai töltet, az úgynevezett párnagáz egy részét is, pedig ennek a gázmennyiségnek alapvetően nem az ellátásban, hanem a gáztároló működésének biztosításában van döntő szerepe.

A rendelet szerint egyébként a biztonsági gázkészletet legkésőbb 2022. október elsejéig meg kell emelni 12,7 millió megawattórára, vagyis a készlet emelkedni fog, igaz, a korábbi szintet nem éri majd el.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Földgáz

Kapcsolódó

„Kölcsönadják” a párnagázt

„Kölcsönadják” a párnagázt

A tárolók nyomásegyensúlyát fenntartó töltet szabályozásához az egyetemes szolgáltatás biztosítása érdekében nyúlnak hozzá

Valami zavar van a gázszállításban

Valami zavar van a gázszállításban

Frissítés: Megszólalt az Fgsz, azért jön kevesebb gáz a szokásosnál, mert ennyit rendeltek a kereskedők!