Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ötven százalék alatt a kereskedelmi gáztárolóink töltöttsége

2021. december 10. | Erdősi Csaba |  2735 |

Ötven százalék alatt a kereskedelmi gáztárolóink töltöttsége

Ha az október elseje óta tapasztalt, a tavalyinál kétszer nagyobb ütemben folyik a fűtési szezon hátralévő részében is a kitárolás, 100 nap múlva kiürülnek Magyarország kereskedelmi gáztárolói. Ennek persze nem szükségszerű bekövetkeznie, mert az import növelésére van lehetőség, ha pedig baj történik, rendelkezésre áll még az 1,2 milliárd köbméteres állami vésztartalék is.

Magyarország egy átlagos téli napon óránként nagyjából kétmillió köbméter földgázt fogyaszt. A tüzelőanyag három forrásból áll rendelkezésre. Van egyrészt egy csekély, óránként 100–130 ezer köbméteres saját kitermelés, a fennmaradó részt pedig a folyamatosan érkező vezetéki importból, illetve az április elsejétől október elsejéig tartó letárolási szezonban „bespájzolt”, kereskedelmi célú, föld alatti tárolókban lévő fűtőanyag kitárolásával biztosítják.

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy gáztárolóval rendelkezik Zsana, Hajdúszoboszló, Pusztaederics és Kardoskút térségében. Ezekben a létesítményekben, amelyeket részben leürült gázmezőkből alakítottak ki, összesen 4,43 milliárd köbméter légnemű fűtőanyagot lehet tárolni az ellátás folyamatos biztosítása érdekében. Maguk a földgáztárolók állami tulajdonban vannak, a bennük lévő földgázt azonban nem az állam, hanem a piacon tevékenykedő vállalkozások (köztük persze van állami cég is) tárolják le, így a fűtési szezon eleji töltöttségi szint azon múlik, hogy ezek a cégek mekkora mennyiségre kötöttek szerződést.

Idén 76 százalékról indultunk

Az elmúlt két esztendőben rendre nagyon magas, gyakorlatilag 100 százalékos töltöttségi szintről indult a kitárolási szezon, idén azonban nem ez volt a helyzet. A töltöttség szeptember 30-án, 76 százalékon érte el a maximumát, azóta a tárolók folyamatosan apadnak, méghozzá 0,5 százalékpontos, vagy annál is nagyobb ütemben. Cikkünk írásakor a legutolsó elérhető adat december nyolcadikai volt 50,12 százalékos töltöttségi szinttel, így az átlagos kitárolási ütem miatt biztosra vehető, hogy ma már benéztünk az 50 százalék alá. És az is, hogy ha nem növeljük az importot, 100 nap múlva, nagy hideg esetén még előbb, kiürülnek a tárolók.

A kereskedelmi gáztárolók töltöttségének alakulása 2021-ben. Összes kitárolt mennyiség: 1,21 milliárd köbméter

Felgyorsult az ütem

2020. december 8-án, vagyis egy évvel ezelőtt, a töltöttségi mutató 86, 49 százalékon állt. Ez nem csak annak tudható be, hogy eleve magasabb szintről indultunk, hanem annak is, hogy tavaly kisebb ütemű volt a kitárolás, mint idén. Így amíg 2020. október elseje és december nyolcadika között összesen 6 526 170 446 kWh, vagyis nagyjából 618 millió köbméter földgázt fogyasztottunk el a kereskedelmi tárolókból, addig az idei év ugyanezen időszakában 12 815 185 960 kWh, azaz megközelítőleg 1,21 milliárd köbméteres volt ez a mennyiség. Vagyis a kitárolás üteme idén pont a duplája a tavalyinak, az adatokból pedig az következik, hogy az import a fele a megszokottnak.

A kereskedelmi gáztárolók töltöttségének alakulása 2020-ban. Összes kitárolt mennyiség: 618 millió köbméter

Van tartalék

Magyarország több irányból, legújabban már Szerbia felől is képes földgázt importálni, úgyhogy a szállítások növelésének nincs fizikai akadálya. Az ország ellátásbiztonságát növeli a HEXUM Földgáz Zrt. kezelésében lévő szőregi tárolóban lévő, 1,2 milliárd köbméteres stratégiai tartalék is. Ennek felhalmozásáról még 2006-ban, az orosz-ukrán gázválság nyomán határozott az akkori kormány, hogy az ellátás az import elapadása vagy akadozása esetén is biztosított legyen. Mintegy nyolc éve a tároló és a stratégai készlet erejéig a benne lévő fűtőanyag is állami tulajdonban van, ezen felül a tároló 700 millió köbméternyi földgázt kereskedelmi alapon is képes fogadni. Ha Szőreget is idevesszük, a kereskedelmi és stratégiai tárolók együttes töltöttségi szintje 61,8 százalékon áll. Ez megközelítőleg ugyanannyi, mint a német adat, elmarad ugyanakkor ez Európai Unió együttesen számított 64,27 százalékos mutatójától. Ebben az összevetésben egyébként Nagy-Britannia áll a legjobban, csaknem 100 százalékkal, apró szépséghibája a dolognak, hogy az ország fogyasztásához mérten a letárolt mennyiség elenyésző.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Földgáz

Kapcsolódó

Gázért rimánkodik Temesvár

Gázért rimánkodik Temesvár

Csődbe jutott a távhőszolgáltató, 50 ezren maradtak fűtés és meleg víz nélkül a bánsági városban