Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

„Kölcsönadják” a párnagázt

A tárolók nyomásegyensúlyát fenntartó töltet szabályozásához az egyetemes szolgáltatás biztosítása érdekében nyúlnak hozzá

2021. december 14. | Erdősi Csaba |  5327 |

„Kölcsönadják” a párnagázt

Kölcsönadják a gáztárolók technológiai célokat szolgáló, úgynevezett párnagázának egy részét az egyetemes szolgáltatóknak – derül ki egy friss kormányrendeletből. A gázt legkésőbb 2022. szeptember 30-ig vissza kell sajtolni a tárolóba. A „gázos” szakma álláspontja szerint kockázatos hozzányúlni a párnagázhoz, hiszen az biztosítja a tároló optimális nyomását.

Minden földalatti gáztároló tartalma két részre osztható. A nagyobbik rész az úgynevezett párnagáz, amely biztosítja a ki- és betároláshoz szükséges optimális nyomást, a kisebbik rész a szaknyelven mobilgáznak nevezett mennyiség. Utóbbi az a gázkészlet, amelyet április és október között besajtolnak a tárolókba, hogy azután a fűtési szezonban, október és április között felhasználják, míg a párnagáz mennyisége mindig állandó.

A párnagáz és a mobilgáz arányát a föld alatti gáztároló adottságai határozzák meg. A legnagyobb hazai egységben például, a zsanai tárolóban 2170 millió m³ párnagázra lehet rásajtolni 1540 millió köbméter mobilgázt. Hajdúszoboszlón 2133/1440 millió, Kardoskúton 310/280 millió, Pusztaedericsen 347/340 millió köbméteresek ezek az arányok.

A szabályok szerint a párnagázt a föld alatti gáztároló üzemszerű működtetése érdekében a gáztároló felhagyásáig nem szabad kitermelni. Ennek az az oka, hogy ha a gázt fogadó porózus geológiai képződményben egy bizonyos szint alá csökken a nyomás, a tároló, például vízbetörés következtében, összeomlik, és soha többé nem lehet helyreállítani. A párnagáz egy részét ugyanakkor már korábban mobilgázzá minősítették. A törvény szerint az a földgáztárolói engedélyes, amelynek legalább 120 millió köbméter mobilgázzá átminősített párnagáz volt a tulajdonában, ezt a mennysiéget kötelezően értékesítette könyv szerinti értékben, amennyiben az ajánlattétel napját a miniszter rendeletben meghatározta. A friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról rendelkezve ezt az előírást módosította, a következőképpen:

„A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 141/G. § (1) bekezdésétől eltérően az  ott meghatározott földgáztárolói engedélyes, ha a 2021–2022 kitermelési ciklus során legalább 100 000 000 m³, a földgáz tárolásának biztosításához időszakosan felszabadítható párnagáz van a tulajdonában, köteles ajánlatot tenni a 100 000 000 m³ időszakosan felszabadítható párnagáz – kizárólag a  földgáztárolónál a  párnagáz ki- és betárolásához kapcsolódó költségeket és a  kapcsolódó karbantartási költségeket tartalmazó – kölcsönadására az  egyetemes szolgáltatók földgázforrásainak biztosítása érdekében az  egyetemes szolgáltatói engedéllyel nem rendelkező volt közüzemi nagykereskedő részére. (…) A kölcsönadott időszakosan felszabadítható párnagáz visszapótlásának határideje a 2022-es betárolási ciklus vége, de legkésőbb a 2022. szeptember 30-i gáznap vége.”

Vagyis az eddigi könyv szerinti értékesítés helyett kölcsönbe adást határozott el a kormány annak érdekében, hogy az egyetemes szolgáltatásban – ennek hatálya alá tartoznak a lakossági fogyasztók és a legkisebb cégek – elegendő földgáz álljon rendelkezésre. 

Bár a szakma rendre tiltakozik a párnagáz megcsapolása vagy átminősítése ellen, hasonló akciók a közelmúltban többször is történtek. 15 évvel ezelőtt például az volt a kérdés, hogy az állam miért adta el majd bérelte vissza a párnagázt, de 2013-ban is bírálták a kormányt a párnagáz átminősítésért és eladásáért.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a hazai kereskedelmi gáztárolók töltöttsége rohamosan apad.  Jelenleg az elérhető legfrissebb, december 12-ei adatok alapján 47,34 százalékon áll a mutató.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Földgáz

Kapcsolódó

Valami zavar van a gázszállításban

Valami zavar van a gázszállításban

Frissítés: Megszólalt az Fgsz, azért jön kevesebb gáz a szokásosnál, mert ennyit rendeltek a kereskedők!